10 vecí, ktoré sa nesmú dostať do uší personalistu: Toto si na pohovore nechajte pre seba

Zdroj: thinkstockphotos.com

Hoci môže byť personalista na pohovore veľmi príjemný, nezabúdajte, že pracuje pre svojho zamestnávateľa, nie pre vás. Preto je dôležité, aby ste sa pred ním úplne neotvorili a niektoré veci si nechali iba pre seba. Viete, ktoré to sú?

 

 


 

 

  1. Nikdy neprezraďte, že toto je vaša jediná pracovná ponuka
    Ak budete vystupovať ako žiadaný uchádzač, môžete tým len získať. Ak by sa vás aj personalista pýtal, aké firmy vám ponúkajú pracovnú príležitosť, pokojne môžete povedať, že tieto informácie považujete za dôverné.
  2. Nechajte si pre seba vašu finančnú situáciu
    Nemá ho totiž čo zaujímať, ako ste na tom po finančnej stránke.
  3. Nikdy nepovedzte personalistovi, že túto prácu veľmi chcete
    Alebo že táto práca by splnila všetky vaše túžby. Ľahko sa totiž potom môže stať, že to zamestnávateľ zneužije. Ak bude napríklad presvedčený, že pre získanie danej práce urobíte čokoľvek, môže vám ponúknuť oveľa nižší plat.
  4. Nikdy neupozorňujte personalistu na sporné záležitosti vo vašom CV
    Napríklad že ste museli bývalé zamestnanie opustiť a odišli ste za veľmi nepríjemných okolností. S týmto sa môžete vyžalovať vášmu dobrému priateľovi, ale do personalistových uší tieto vety rozhodne nepatria.
  5. Nepovedzte personalistovi, že zúfalo potrebujete prácu
    Aj keď ste bez práce, nikdy nevytvárajte dojem zúfalca.
  6. Neznížte svoju hodnotu
    Ak ste dostali ponuku od inej firmy, ktorá je lepšia ako tá, ktorú práve riešite, pokojne personalistovi povedzte, čo vám ponúka iný zamestnávateľ. Nekývnite však hneď na všetko, dobre si premyslite a porovnajte obe (všetky) ponuky, ktoré máte.
  7. Nikdy neprezraďte personalistovi najnižšiu sumu, za akú ste ochotný pracovať
    S veľkou pravdepodobnosťou vám bude práve táto suma ponúknutá. Pri otázke o vašej predstave výšky platu radšej vždy danú sumu nadhodnoťte.
  8. Nikdy nepovedzte viac o svojich dlhodobých plánoch
    Možno v danej spoločnosti nemienite stráviť 10 rokov – a je to v poriadku. Ak firmu beriete ako prechodné zamestnanie na 2-3 roky, no chcete, aby vás prijali, radšej držte jazyk za zubami o tomto vašom pláne. Firmy hľadajú dlhodobých zamestnancov, nechcú znova a znova hľadať a zaškoľovať nových ľudí.
  9. Nekritizujte ostatných kandidátov
    Ak ste sa stretli s ľuďmi, ktorí sa hlásia na rovnakú pozíciu ako vy a zdajú sa vám nekvalifikovaní či nie príliš chytrí, zvážte, či sa s týmto podelíte s personalistom. Táto poznámka sa ho totiž môže dotknúť, keďže on je ten, kto vyberá ľudí na pohovory.
  10. Nikdy nepovedzte personalistovi, že ste pre zamestnávateľa dostupný 24/7
    Odborníci tvrdia, že by ste nemali pre potenciálneho zamestnávateľa urobiť viac, než je nutné. Nezdieľajte s ním rady a odporúčania, nepracujte zadarmo, kým vám neponúknu riadnu pracovnú zmluvu. Absolvovať by ste mali prvý pohovor, v rámci ktorého sa selektujú uchádzači, následne by ste mali absolvovať pohovor s personalistom a následne s vaším možným budúcim nadriadeným. Ak vás budú chcieť predstaviť potenciálnym kolegom, je to dobrá správa. Ak sa však výberový proces zvláštne naťahuje (aj niekoľko mesiacov) a vy stále neviete, na čom ste, ozvite sa s tým, že si chcete veci ujasniť, aby ste nestrácali drahocenný čas a mohli sa obzerať po ďalších pracovných príležitostiach.
Viac o téme: Na Pohovor Otázky Čo Nepovedať Odpovedať Pohovore Ktoré Nemusíte
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Forbes; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy