Personalisti prezradili všetko: Najlepšie rady, ako si nájsť prvú prácu

Niektorí absolventi sa rozhodnú dopriať si svoje posledné prázdniny. Júl a august využijú na relax, zábavu či cestovanie a hľadanie práce si odložia na september. Je to však správna taktika? Na čo všetko by mali byť pripravení, keď vstúpia na trh práce? Na čo si dať pozor pri hľadaní práce? O dobré rady a odporúčania sa podelili slovenskí personalisti.


 

 

Hľadanie práce po prázdninách: Nie je neskoro?

Personalisti sa zhodujú, že je ideálne, ak si absolventi začnú hľadať prácu už počas štúdia, najneskôr však hneď po skončení školy. Odkladanie hľadania zamestnania po prázdninách totiž môže spôsobiť, že sa ich šance získať nový džob znížia. Nie sú totiž jediní, ktorí si chcú dopriať prázdniny. Tak sa potom stáva, že úrady práce v septembri „praskajú vo švíkoch“. „Konkurencia je na trhu práce v tomto období vyššia a získať vhodnú prácu môže byť náročnejšie. Preto odporúčam hľadať si relevantnú prácu ešte počas štúdia. Ak si absolvent chce dopriať ešte posledné prázdniny, riešením môže byť letná stáž, práca na čiastočný úväzok, prípadne práca v zahraničí, kde si môže zdokonaliť jazykové znalosti. Počas leta tak získa cenné pracovné skúsenosti, upevní si pracovné návyky, ale zároveň má priestor užiť si letné festivaly, či dovolenku v priateľmi,“ hovorí Denisa Kováčová z personálneho oddelenia RTVS.

Peter Lazový z pracovnej agentúry Drill, B.S. odporúča na nič nečakať, byť aktívnym a nezabudnúť na dôležité dokumenty: Je skvelé, ak si čím skôr pripravíte CV, dáte o sebe vedieť agentúram a prípadne zamestnávateľom. Nezabudnite využiť známych a dať vedieť na sociálnych sieťach, že hľadáte prácu. Založte si profil na Linkedine, s informáciou, že hľadáte prácu.“  


Viete, ako si správne hľadať prácu?

Hľadanie práce nie je len o otvorení si pracovného portálu a bezcieľnom sledovaní voľných pracovných ponúk. Bez stanovenia stratégie sa ďaleko nedostanete. „Najdôležitejším bodom pri hľadaní práce je uvedomenie si: čo chcem robiť, aké mám predispozície, danosti, zručnosti a v neposlednom rade, kde chcem pracovať. Od toho by sa mali odvíjať ďalšie kroky, ako napríklad na aké spoločnosti sa zameriam, na ktorú pracovnú pozíciu viem reagovať. A potom je tu ešte jeden dôležitý faktor pri hľadaní práce – treba chcieť a vytrvať,“ tvrdí Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke.

Súhlasí aj Kováčová: „Pri každom hľadaní práce je dôležité ujasniť si, akú prácu vlastne hľadám, čo od nej očakávam a čo viem na druhej strane ponúknuť potenciálnemu zamestnávateľovi. Je dobré pripraviť si určitú stratégiu, podľa ktorej budeme postupovať, byť trpezlivý a nevzdať sa pri prvom neúspechu. S tým samozrejme súvisí príprava životopisu, sledovanie ponúk na pracovných portáloch, či sociálnych sieťach a seriózne vystupovanie počas celého výberového procesu.“


Základom je dobrý životopis: 3 zlaté rady, ako ho napísať správne

Personalisti zosumarizovali najdôležitejšie rady, na čo si dať pozor pri príprave životopisu a čo by ste doň nemali zabudnúť uviesť.

  1. „Customizujte, čiže prispôsobte životopis konkrétnej pracovnej ponuke. Určite nie je dobré posielať rovnaký životopis na všetky možné pozície. Každá pozícia ma svoje špecifiká a požiadavky. Ak máte skúsenosti, ktoré potenciálny zamestnávateľ požaduje, treba ich v životopise vyzdvihnúť“, radí Jurčíková.
  2. „Gramatika, prehľadná grafika, podrobné informácie (ale nie príliš). CV nesmie byť pripravené narýchlo. Ideálne je, ak si ho dáte skontrolovať skúsenému personalistovi, alebo aspoň 1-2 známym,“ odporúča Lazový.
  3. "Ak aj nemáte prax v odbore, v ktorom sa o prácu uchádzate, neposielajte prázdny životopis. Pre zamestnávateľa môžu byť zaujímavé aj informácie o brigádach, stážach, odbornej praxi, dobrovoľníckej práci, či pobytoch v zahraničí, ktoré ste počas štúdia absolvovali,“ prezrádza Kováčová.

Ako dlho vám bude trvať hľadanie práce? Na toto sa pripravte

Situácia je podľa personalistov v súčasnosti priaznivá a nájsť si prácu dokážu uchádzači naozaj rýchlo. „Aktuálne ponúka pracovný trh možnosť vyhľadať si dobrú pracovnú ponuku za krátky čas. Do jedného kalendárneho mesiaca je to veľmi reálna skutočnosť,“ myslí si Ivan Jurkovič z pracovnej agentúry P.J. Servis. Pripomína však, že všetko je však individuálne a závislé od samotnej pozície, stupňa vzdelania, nárokov nového zamestnanca, jeho predstáv a pod.

Jurčíková dopĺňa, že veľký vplyv na dobu hľadania práce má aj samotný sektor. „Napríklad IT spoločnosti vykazujú vyššiu ponuku ako je dopyt na trhu, tým pádom je tu veľká šanca na rýchlejšie nájdenie si zamestnania po škole,“ vysvetľuje. Jej hrubý časový odhad na nájdenie práce je od 3 mesiacov do 1 roka.

Lazový si myslí, že pri hľadaní práce treba rátať s 2-3 mesiacmi. „Samozrejme vždy závisí od toho, ako sa kandidát prezentuje, či má pracovnú skúsenosť počas školy a ako je na tom s cudzími jazykmi,“ objasňuje.


Čo robiť, ak sa vám stále nedarí nájsť prácu?

Nie každý má šťastie, že si prácu nájde bleskovo rýchlo. Ak ste bez práce vyše roka, personalisti tvrdia, že stále nie je dôvod na zúfanie. „Je určite veľmi prospešné, ak sa človek prihlási na stáže či odbornú prax. Aby aj počas tohto obdobia hľadania si práce na sebe pracoval,“ odporúča Jurčíková.

Jurkovič vidí ako jedno z riešení požiadať o pomoc personálnu agentúru. „V agentúre si s daným uchádzačom prejdú jeho predstavy, ako aj možnosti, ktoré pracovný trh ponúka a naprofilujú plán, podľa ktorého sa bude pri hľadaní ideálnej pozície postupovať,“ dodáva.

„Ak sa absolventovi niekoľko mesiacov nedarí nájsť si vhodnú prácu, cestou môže byť doplnenie vzdelania formou rekvalifikačného kurzu, jazykové vzdelávanie či samoštúdium. Určite treba zvážiť aj hľadanie práce mimo bydliska, prípadne sa zaujímať aj o prácu na čiastočný úväzok či absolventskú prax,“ radí Kováčová.

K radám svojich kolegov z branže sa pripája aj Lazový: „Neustále na sebe pracujte.  Navštevujte jazykový kurz alebo využite rôzne on-line kurzy. Pomáhajte dobrovoľne v niektorej neziskovej organizácii. Stretávajte sa so známymi, ktorí pracujú v zaujímavým firmách a rozprávajte sa o ich práci. To všetko vám poskytne ďalší osobnostný rast, ale tiež dôležité kontakty,“ uzatvára.

Viac o téme: Prvé Prvá Práca Zamestnanie Hľadanie Práce Absolvent Po Do Škole Zamestnania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy