Ťahá vám na tridsiatku? Neurobte vo svojom živote tieto chyby, varuje psychologička

Ilustračné fotoIlustračné foto

Vieme byť dnes dospelí? Žijeme v období, kedy sa deti snažia správať ako dvadsiatnici a zrelí dospelí sa obliekajú a upravujú tak, aby vyzerali na 29. Mladí vyzerajú staršie, starší vyzerajú mladšie, dospelosť vyzerá inak. Zdá sa, že sa z nej stala dlhá výprava niekde od 20. roku života a ťahá sa občas aj po tridsiatke. Podľa Meg Jayovej, autorky knihy Rozhodujúca dekáda, je však tento trend veľmi nebezpečný. Prečo?

 

 

V minulosti sa dvadsiatnici bežne stávali rodičmi. Mali vo vrecku maturitu alebo vysokoškolský diplom, sústredili sa na starostlivosť o deti a zarábanie peňazí. Muži pracovali, mnoho žien zostávalo doma. Pracujúci muži a neskôr aj ženy väčšinou vytrvali takmer celý život v jeden práci. Potom však nastal zlom. Na prelome tisícročí, kedy trh zaplavila antikoncepcia a ženy trh práce, sa vydávalo čoraz menej dvadsiatničok, čoraz menej ich malo deti. Ľudia si začali vychutnávať  roky medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života ako roky slobody, zároveň sa však pasovali so zvláštnym pocitmi zobúdzaním sa v rodičovskom dome, vo svojej detskej izbe a poškuľovaním po hypotékach.

Tieto roky medzi dvadsiatkou a tridsiatkou sa začali označovať ako „čosi uprostred“, „ani z voza, ani na voz“. Mnoho ľudí – posadnutých týchto obdobím, ich však jednoducho premárni. Avšak práve tieto roky ich najviac formujú. Cena za ich premárnenie preto bude vysoká.


Prečítajte si tiež: Výzva pre každého: Za jeden rok si dokážete našetriť 1 378 eur, aj keď zarábate málo


Meg Jayová, autorka spomínanej knihy Rozhodujúca dekáda, pracuje ako klinická psychologička a vo svojej praxi stretáva mnoho dvadsiatnikov. Vo svojej ordinácii spoznáva tých, ktorí nevedia, čo budú vo svojom živote robiť, či budú schopní platiť účty, či budú šťastní, či budú mať zmysluplný vzťah a či ich vzťah vydrží. Netušia, či ich životy budú fungovať a nevedia, čo si počať. Mnohí sa preto rozhodnú zatvoriť oči a dúfajú, že sa všetko dobre skončí, že sa to samo nejako vyrieši. Psychologička však varuje: „Ak sa budeme teraz vyhýbať rozhodnutiam, ostane toho veľa, čo bude treba urobiť. V tridsiatke sa ocitneme pod enormným tlakom: napredovať, zosobášiť sa, vybrať si mesto, kde sa usadiť, zarábať, zabezpečiť si bývanie, užívať si život, pracovať na povýšení, odkladať si na dôchodok, mať deti... Mnohé z týchto vecí sa nedajú skombinovať a –ako začína výskum dokazovať – jednoducho je príliš náročné uskutočniť to všetko od tridsiatky do štyridsiatky.“

Psychologička preto vo svojej knihe radí všetkým mladým ľuďom pred tridsiatkou, aby tieto roky využili správne a zmysluplne. Čo odporúča?
 

  1. Vyberte si správne zamestnanie
    Nestrácajte čas nezamestnanosťou či prácou, ktorá nezodpovedá vašim vedomostiam či schopnostiam. Hľadajte si prácu, ktorá naštartuje vašu kariéru. „Ekonómovia a sociológovia sa zhodli v tom, že práca dvadsiatnikov významne vplýva na ich dlhodobý úspech v zamestnaní,“ prezrádza psychologička.
  2. Nečakajte na dokonalý vzťah
    „Do tridsiatky sa svadby desíme, po tridsiatke po nej túžime,“
    tvrdí psychologička. Čo preto radí? Nečakajte, kým budete mať na krku tridsiatku. Vtedy totiž budete chodiť na množstvo schôdzok, od ktorých si budete sľubovať záchranu na poslednú chvíľu. Namiesto toho buďte vyberavý, kým máte čas. Buďte vyberavý v tých správnych oblastiach (financie, práca, životný štýl, rodina, zdravie), majte jasnú  hlavu. „Dobré vzťahy sa nezjavia vtedy, keď ste na ne pripravení. Treba spraviť zopár premyslených pokusov, kým vieme, čo znamená láska a vzťah,“ prezrádza Jayová.
  3. Neprestaňte používať mozog
    Po tridsiatke je náš mozog stále plastický, ale už nikdy viac nám neumožní to, čo pred tým. Už nikdy nebude také jednoduché naučiť sa nové veci. Preto je dôležité neprestať ho používať. Pracujte na sebe, neustále sa vzdelávajte, učte sa nové veci, cibrite sa v tom, v čom ste dobrí.

Súťaž: Vyhrajte knihu Rozhodujúca dekáda

Ťahá vám na tridsiatku? Galéria fotiek (2)

Zaujala vás kniha Rozhodujúca dekáda od autorky Meg Jayovej? Radi by ste si prečítali všetky rady, ktoré v nej dáva dvadsiatnikom? Až štyria z vás ju teraz môžu vyhrať. Stačí sa zapojiť do našej súťaže. Podmienky súťaže a všetky potrebné informácie nájdete na Facebooku Kariera.sk.

Viac o téme: Knihy Práca Zamestnanie Mladý Život Tridsať Rokov Súťaž Nerozhodný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy