Zamestnávatelia vyšli s pravdou von: Toto sú 4 dôvody, ktorými si mladí ľudia sabotujú svoju kariéru

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Neskoré príchody sú údajne najčastejším dôvodom, pre ktorý uchádzači nezískajú prácu. Ukázal tak minuloročný prieskum britskej spoločnosti Resurgo Trust, ktorá pracuje s mladými ľuďmi. Podľa nich sa firmy najčastejšie sťažujú na štyri hlavné dôvody, ktoré mladých ľudí oberajú o príležitosť získať prácu. Uhádnete, ktoré to sú?

 

 

 

 

4 najčastejšie dôvody, pre ktoré sú mladí ľudia bez práce

  1. Meškanie/neskoré príchody
  2. Vykonávanie iba minimálneho množstva určenej práce
  3. Nedodržiavanie pravidiel
  4. Nevhodné vyjadrovanie sa či obliekanie do práce

Spoločnosť Resurgo Trust, ktorá výskum realizovala, hovorí, že tieto dôvody môžu byť nápomocné pri skúmaní toho, čo stojí za najčastejšími neúspechmi mladých uchádzačov o prácu. Mladí ľudia totiž často nemajú skúsenosti s dodržiavaním pravidiel na pracovisku, neuvedomujú si napríklad dôležitosť aj takej jednoduchej veci, akou je dostaviť sa načas na dohodnuté stretnutie.

Ľudia, ktorí čerstvo vyšli zo školy a chcú sa uplatniť na trhu práce, tiež často majú pocit, že aj na pracovisku ich musí ich oblečenie vyjadrovať, preto často porušujú pravidlá dress kódu (ak je vo firme stanovený) a chodia do práce – ale napríklad aj na pohovor, v nevhodných kúskoch oblečenia.

„Stačí jeden zlý návyk, ktorý dokáže zničiť dobrý prvý dojem – napríklad ak meškáte na pohovor, alebo ak prídete neskoro v prvý deň v novej práci,“ hovorí riaditeľ spoločnosti Resurgo Trust, Jo Rice. „Je to však vaša základná povinnosť, dodržať termín. Meškaním totiž ukazujete, že vám na novej práci pravdepodobne veľmi nezáleží,“ vysvetľuje.

Spoločnosť, ktorá realizovala prieskum, sa tiež zaoberá pomoci mladým ľuďom. V rámci svojich tréningových programov sa zameriavajú aj na zlepšovanie dochvíľnosti, ale napríklad aj komunikácie na pracovisku. „Nie každý má vo vienku, že vie komunikovať sebavedome a so zápalom. Dá sa to však naučiť,“ hovorí Rice.


Prečítajte si tiež: Nezamestnaní, pozor: Od mája sa menia podmienky práce na dohodu, na toto sa pripravte


Nedostatok sebavedomia je tiež jeden z nedostatkov, ktorý dokáže ohroziť kariéru uchádzača. „Zamestnávatelia totiž očakávajú človeka, ktorý bude mať guráž ísť ďalej, prekonávať sa – a to napríklad aj v prípade, že je zodpovedný za starostlivosť o klientov. Aj pre nich by mal byť ochotný urobiť maximum. Bez potrebnej dávky sebavedomia to však len ťažko zvládne,“ vysvetľuje Rice.

Ďalším z problémov, ktoré zamestnávatelia vytýkajú mladým ľuďom, je nedodržiavanie základných pravidiel, prípadne kladenie otázok, prečo majú vykonať danú úlohu. Toto všetko je vnímané ako nesprávny, zlý postoj - zlozvyk, ktorého by sa mali mladí ľudia čím skôr zbaviť.

Viac o téme: Bez Ľudia Nezamestnaní Mladý Mladí Nezamestnaný Človek Práce Absolvent Absolventi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Independent; Text: es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy