Aj na Slovensku sa dá spraviť kariéra: V tejto firme vám to umožnia

Michal si privyrábal už ako študent na strednej škole. Začínal za pokladňou v Kauflande, vyskúšal si tiež prácu na oddelení ovocia a zeleniny, skúsenosti zbieral aj v obchodných domoch v susedných mestách. Z brigádnika sa však postupne stal vedúci oddelenia a dnes je vedúcim úseku prevádzky. Pod sebou má 5 oblastných riaditeľov a 30 filiálok Kauflandu. Prečítajte si príbeh Michala Dendeša, ktorý je dokonalým príkladom toho, že aj na Slovensku sa dá vypracovať a dosiahnuť skvelú kariéru.

 

 

Michal začal pracovať už vo svojich osemnástich rokoch popri štúdiu na strednej škole. Zamestnal sa ako pokladník. Popritom ako brigádnik pracoval aj na oddelení ovocia a zeleniny. Po skončení strednej školy sa začal rozhodovať, čo ďalej. „Rodičia chceli, aby som šiel na vysokú školu, ale ja som chcel ísť pracovať. Nakoniec sme sa dohodli, že pôjdem študovať externe a zamestnal som sa na oddelení ovocia a zeleniny v Kauflande,“ začína svoje rozprávanie Michal.

Niekto by prácu na oddelení ovocia a zeleniny nepovažoval za veľmi inšpiratívnu, pre Michala to však bola cenná skúsenosť. Aj vďaka tomu, čo sa tu naučil, sa mu podarilo stať sa z pracovníka prevádzky vedúcim oddelenia. „K tomuto obdobiu sa viažu moje prvé skúsenosti s vedením ľudí a plánovaním dochádzky,“ spomína Michal. Neskôr pracoval ako vedúci oddelenia nápojov, vedúci priemyselného tovaru a vedúci čerstvého tovaru. Potom prišlo prekvapenie. „Približne po štyroch rokoch naberania skúseností na rôznych pozíciách som dostal ponuku robiť vedúceho obchodného domu – mal som pritom vtedy len 23 rokov,“ zdôrazňuje. „Po zapracovaní a krátkom vedení obchodného domu vo Zvolene som dokonca spolu so skúsenejším kolegom otvoril obchodný dom v Bánovciach,“ prezrádza.  

 

Keby mi niekto na začiatku povedal, ako sa vyvinie moja kariéra, neveril by som mu

Ak by ste čakali, že Michal je len jednoducho šťastlivec, ktorému sa podarilo dosiahnuť úspech, mýlite sa. Sám totiž priznáva, že nie je jediný, komu sa také niečo v Kauflande podarilo. „Mám množstvo kolegov, ktorí začínali rovnako ako ja a teraz sú z nich úspešní vedúci oddelenia, riaditelia alebo oblastní riaditelia. V Kauflande sa totiž pri obsadzovaní nových pozícií pozerá predovšetkým do vlastných radov, či medzi nimi nie je vhodný adept. Ak áno a pracovník spĺňa všetky predpoklady, automaticky sa mu ponúka príslušné zapracovanie a následne šanca,“ vysvetľuje. Prezrádza však, že keby mu niekto na začiatku povedal, ako sa vyvinie jeho kariéra v Kauflande počas najbližších 12 rokov, určite by mu neveril. „Ako som však postupoval na rozličné pozície a osvojoval si potrebné zručnosti, začali rásť aj moje ambície dostať sa vyššie,“ prezrádza.

Za ten čas, ktorý Michal strávil v spoločnosti, tiež vidí výrazný posun v možnostiach, ktoré sa núkajú zamestnancom v oblasti ich ďalšieho rozvoja. „Keď som začínal ja, rozvojové programy pre zamestnancov ešte neexistovali. Dnes je ich však niekoľko. Zamestnancom s potenciálom umožňujú rásť, nadobudnúť ďalšie skúsenosti a pripraviť ich na vedúce pozície,“ vysvetľuje. „Máme programy pre absolventov vysokých škôl, zamestnancov, ktorí sa chcú stať vedúcimi oddelení, naučíme, ako sa to dá. Stačí len chcieť. Pre tých, ktorí majú ambície stať sa vedúcimi obchodných domov, pripravujeme špecializované vzdelávanie. V Kauflande je 80 % vedúcich pozícií obsadzovaných z vlastných radov. Šancu tak má každý,“ tvrdí.

Hoci by sa mohlo zdať, že práca po toľkých rokoch v jednej a tej istej spoločnosti prinesie len nudu a stereotyp, Michalova odpoveď prekvapuje. „Som v Kauflande už dvanásť  rokov, no stále sa mám čo učiť. To je na tejto práci to krásne, neustále predo mnou stoja nové výzvy a nikdy nemám pocit, že stagnujem,“ hovorí.

 

Uspieť môže každý z nás, stačí sa inšpirovať týmito 4 radami

Michal si myslí, že šance na úspech sú u každého človeka rovnaké. Odporúča však držať sa štyroch základných rád, tieto sú podľa neho kľúčové:

  1. Nájdite si spoločnosť, v ktorej vám umožnia rásť a vypracovať sa.
  2. Nezabudnite, odkiaľ ste prišli, nezabúdajte tiež na svojich kolegov.
  3. Úspech je možný iba ako úspech celého tímu, individualisti nemajú šancu.
  4. Snažte sa ísť príkladom v každej situácii, pracujte na sebe v každom jednom okamihu, nie až keď príde šanca na povýšenie.               
Viac o téme: Slovensko Postup Práca Kariéra Slovensku Kariérny Kariéru Urobiť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Kaufland
  • Advertoriál

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy