Nepozývajú vás na pohovor? Toto pravdepodobne robíte zle

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

V tomto období je šanca nájsť si prácu omnoho väčšia, keďže mnohé spoločnosti s príchodom nového roka naberajú nových zamestnancov. Vám sa ale stále nedarí? Posielate životopisy do firiem, no pozvánky na pohovor ste sa zatiaľ nedočkali. Zistite, v čom môže byť problém a ako ho riešiť.

 

 

 

 

  1. Ak ste často menili prácu
    Výber nesprávneho človeka je drahá chyba, takže je samozrejmé, že personalisti si dávajú veľký pozor pri uchádzačoch, ktorí strávili na rôznych pozíciách krátky čas a často menili prácu. Faktom však je, že časté menenie práce sa stáva čoraz bežnejšie. Najmä mladí ľudia odmietajú stráviť roky na pozícii, kde nie sú spokojní, preto experimentujú. Ak vidia, že dané zamestnanie nie je pre nich to pravé, nemajú strach zmeniť ho. Čo ale majú robiť s podozrievavým pohľadom personalistu, keď uvidí ich životopis?
    Dobrou radou je zamerať sa skúsenosti, ktoré ste na rozličných pozíciách získali. Časté striedanie práce totiž má aj isté výhody – takíto ľudia totiž nadobudli mnoho zručností a schopnosti. Pri písaní svojho CV preto vyzdvihnite práve toto – ukážte, čo ste sa naučili na jednotlivých pozíciách. Ak personalista uvidí, že ste si z jednotlivých zamestnaní veľa odniesli a uvidí konkrétne príklady, znížite tak riziko, že vás vyradí a nedostanete sa do užšieho výberu.
  2. Ak ste dlhodobo bez práce
    Čím dlhšie ste bez práce, tým ťažšie sa hľadá nová. Ak sa obdobie, kedy ste bez práce, približuje k jednému roku, začnite zapĺňať váš životopis napríklad dobrovoľníckymi aktivitami alebo rozbehnutím vlastného podnikania. Snažte sa tiež vylepšiť váš profil na LinkedIne, zároveň si skúste hľadať prácu prostredníctvom svojich kontaktov, prípadne pridajte do vášho CV kontakt na človeka, ktorý o vás môže podať referencie. Odborníci dlhodobo nezamestnaným tiež radia kontaktovať personalistov inak – napríklad aj priamym telefonátom.
  3. Ak máte vysokú kvalifikáciu
    Dostatok skúseností, bohatá prax – to všetko sa javí na prvý pohľad ako výhoda, keď sa ocitnete na trhu práce. Nie vždy to však platí. Personalisti často takýchto kandidátov odmietajú, pretože títo požadujú viac peňazí a veľakrát odchádzajú za lepšími ponukami.
    Ak sa vás týka tento problém, je dôležité HR manažérovi vysvetliť, že aj keď máte vysokú kvalifikáciu, ste ochotný zobrať prácu, kde budete mať napríklad menej zodpovednosti, oceníte však miernejšie pracovné tempo a viac času, ktorý budete môcť venovať rodine či koníčkom. Nech už je váš dôvod akýkoľvek, je dobré objasniť ich personalistovi. Najlepšie v motivačnom liste.

Nech už je dôvod, pre ktorý neprichádzajú pozvánky na pohovor, akýkoľvek, nezabudnite uplatniť zlatú radu, ktorá platí pre všetkých uchádzačov: neposielajte generické životopisy na všetky ponuky. Tak ako pri motivačnom liste, aj vaše CV by ste mali prispôsobiť pozícii, na ktorú sa hlásite.

Viac o téme: Bez Na Pohovor Príprava Nezamestnaný Prax Pozvánka Práce Životopis Chýbajúce Pohovory CV Praxe Pohovore Pripraviť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: theguardian; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy