Novoročné predsavzatia nefungujú: Takto sa vám podarí splniť to, čo si zaumienite

Zdroj: thinkstockphotos.com

Tim Ferris, americký spisovateľ a autor slávnej knihy Štvorhodinový pracovný týždeň, v novoročné predsavzatia neverí. Podľa neho sú totiž neúčinné. Sám si ich preto ani nedáva, no našiel si svoj vlastný spôsob, ako sám seba motivovať v dosiahnutí toho, po tom túži. Prečítajte si, prečo by ste podľa neho mali zabudnúť na novoročné predsavzatia a čo by ste mali robiť namiesto toho.

Podľa Ferrisa sú totiž mnohé naše predsavzatia ťažko splniteľné. Len veľmi ťažko budeme schopní zabehnúť maratón na konci roka len na základe optimistického presvedčenia. Aby sa nám to naozaj podarilo, budeme tomu musieť veľa obetovať a vykonať veľké zmeny v našom živote. Budeme musieť trénovať niekoľko mesiacov a hľadať spôsoby, ako sa nezraniť a dostať do najlepšej formy.

Taktiež nemusí byť dobré dať si záväzok, že na konci roka budeme mať stabilnú prácu. To, či budeme úspešní, totiž závisí od mnohých faktorov - situácia na trhu práce sa nemusí vyvíjať pozitívne, nemusí sa obsadzovať dostatok voľných miest, nemusíme tiež nájsť vhodné pracovné miesto.

Tim Ferris preto radí niečo úplné iné: namiesto predsavzatí si s príchodom nového roka určiť ciele.Tie sú podľa neho lepšie, lebo sú merateľné a väčšinou si pri cieľoch nastavujeme aj časovú os, na ktorej vidíme, ako sa nám daní nastavený cieľ plniť. Ak teda chceme napríklad schudnúť, nedávajme si novoročný záväzok, že schudneme 12 kíl. Naopak, stanovme si radšej cieľ: napríklad schudnúť 1 kilogram za mesiac.

Podobný prinícp môžeme uplatniť aj pri hľadaní práce. Môžemee si ho na niekoľko etáp: na prípravu kvalitného životopisu, sledovania ponúk na pracovných portáloch a webových stránkach spoločností, pravidelného reagovania na releventné pracovné inzeráty, naštartovania napríklad dobrovoľníckej aktivity, ktorá môže zaujať potenciálneho zamestnávateľa. Aký je v tom rozdiel? V krátkodobom časovom horizonte sa budeme vedieť lepšie zamerať na stanovený cieľ a nestane sa tak, že po pár mesiacoch zabudneme, prípadne zanedbáme to, čo sme si stanovili - čo sa často stáva. Aj Ferris odporúča fungovať radšej v kratších obdobiach - pokojne od týždňových, až po pol ročné. Pri dlhších ako 6 mesiacov už totiž hrozí, že nám to, čo sme chceli dosiahnuť, vyfučí popri iných povinnostaich z hlavy.


Prečítajte si tiež: Novoročná výzva: Našetrite si 1 378 eur, aj keď máte nízky plat. Takto sa vám to podarí


Nastavovanie cieľov je tiež dobré v tom, že nás učí novým návykom a zvyklostiam. Ak máme nastavené krátkodobé ciele, napríklad týždňové, vyžaduje sa od nás drina a práca každý deň - aby sme si na konci týždňa mohli zhrnúť svoju aktivitu a pozrieť výsledky. Predsavzatia sú totiž príliš neurčité - väčšinou nehovoria, kedy by mal byť záväzok splnený, nemotivuje nás to tak pracovať na jeho dosahovaní kontinuálne.

Aké ciele si do nového roka 2017 nastavíte vy?

Viac o téme: Novoročné Novoročný Cieľ Ciele Získať Predsavzatie Dosiahnuť Ako Čo Záväzok To Chcem Vytrvať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy