Poznáme 3 nové trendy na pracovných pohovoroch: Z týchto noviniek nebuďte prekvapení

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Nové časy volajú po nových prístupoch pri hľadaní nových zamestnancoch. Ukazuje sa totiž, že typické spôsoby, akými sa noví ľudia doteraz hľadali, neboli veľmi efektívne. Pre spoločnosti je totiž neefektívne vybrať a stráviť istý čas s nesprávnym zamestnancom, ktorého musia potom prepustiť a začať hľadať nového. Istá štúdia ukázala, že až 90% týchto nesprávnych výberov spočíva v tom, že firmy síce zamestnali šikovného človeka, začali sa však objavovať osobnostné konflikty, prípadne nový človek jednoducho “nezapadol” do firemnej kultúry.

Problémom je, že spoločnosti sa na pracovnom pohovore len veľmi málo zaujímajú o človeka ako takého - aký je, aká je jeho osobnosť a či sa hodí do ich prostredia. Aj preto sa rozhodli pri náboroch zamestnancoch pre isté zmeny. Toto sú tri nové trendy v pracovných pohovoroch, s ktorými sa môžete stretnúť aj vy. 

 

  1. Projekty pre uchádzačov
    Čoraz viac spoločností začalo vyžadovať od uchádzačov už v rámci výberového konania splnenie niekoľkých úloh, vypracovanie projektov či prezentácií. Pre firmy je to skvelý spôsob, vďaka ktorému môžu zistiť a vidieť, ako uchádzač pracuje a ako by si počínal v ich spoločnosti. Aj pre samotných uchádzačov je to veľká výhoda - môžu sa ukázať pred potenciálnym zamestnávateľom a ak odovzdajú skvelý projekt, môžu získať poriadny náskok pred ostatnými kandidátmi.
  2. Videoprezentácie uchádzačov
    Mnoho firiem ich využíva ešte pred samotným pohovorom. Každý z uchádzačov dostane niekoľko otázok, na ktoré majú odpovedať v krátkej videoprezentácii, prípadne videovizitke. Táto forma je pre kandidátov takisto niečím, čo môžu využiť vo svoj prospech. Pripravením originálnej a pútavej videoprezentácie sa totiž môžu odlíšiť od iných - možno aj rovnako dobrých uchádzačov.
  3. Viac súčasných zamestnancov prítomných na pohovoroch
    Posledným trendom je zapájanie čoraz viac súčasných zamestnancov do výberu nových ľudí. Výberový proces má v niektorých spoločnostiach aj viac ako tri kolá a po nich sú dvere otvorené aj potenciálnym budúcim kolegom zaujímavého kandidáta. Súčasní zamestnanci majú možnosť na pohvore pýtať sa uchádzača rôzne otázky, otestovať si ho, ako by reagoval v niektorých situáciách. Sami môžu posúdiť, či sa daný uchádzač hodí do kolektívu a či má šancu zapadnúť do firemnej kultúry.
Viac o téme: Pracovný Trendy Novinky Pohovor Nové Pracovné Pohovory
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zroj: savvyjobs.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy