7 jednoduchých trikov, ktoré vám zvýšia sebavedomie: Stačí, ak urobíte toto

Nedostatok sebavedomia je niečo, s čím bojuje veľa ľudí. Aj vy si hovoríte, aké by bolo skvelé, ak by sa vám netriasol hlas pred veľkou skupinou ľudí, vedeli ste jasne sformulovať svoje myšlienky na dôležitom stretnutí, bez problémov si presadili svoje požiadavky? Ak vám chýba sebadôvera, je dôležité začať pracovať na jej budovaní. Pomôcť vám môže týchto 7 celkom jednoduchých trikov, inšpirujte sa.

 

 

  1. Rozlúčte sa s myšlienkami, ktoré vás brzdia
    Často sa vo vašich myšlienkach objavujú vety ako „Toto nezvládnem“, „Na toto nemám“, či „Toto nie je pre mňa“? Prestaňte sám seba obmedzovať či znižovať svoju hodnotu. Ak v seba a vo svoje schopnosti neveríte vy sám, ako im majú uveriť iní? Začnite si hovoriť presný opak – povzbudzujte sa, motivujte sa a chváľte sám seba, ak sa vám niečo podarí.
  2. Rozšírte svoje kruhy
    Mať okolo seba dobrých priateľov, s ktorými vás spájajú dlhoročné putá, je skvelé. Ak však začnete spoznávať nových ľudí, otvoria sa vám nové možnosti, rozšírite si obzory a zároveň si budete môcť trénovať komunikáciu s ľuďmi a zlepšovať svoje komunikačné schopnosti. Lepší spôsob, ako sa to naučiť, totiž neexistuje.
  3. Vystúpte zo svojej komfortnej zóny
    Prečo by ste sa mali zoznamovať s novými ľuďmi? Začať byť videný a počutý pri rozhovore s kolegami? Veď doteraz ste si vystačili s priateľmi, ktorých máte, všetci si zvykli, že väčšinou len prikývnete, prípadne pridáte pár slov. Áno, tento stav a fungovanie vám vyhovuje, lebo je to pohodlné. Nikam vás to však neposunie. Odhodlajte sa k zmene, dotlačte sa do situácií, ktorých sa desíte, ktoré sú vám nepríjemné. Uvidíte, že postupom času ich budete zvládať lepšie a lepšie a vaše prekonávanie sa vám dodá poriadnu dávku sebadôvery.
  4. Sebavedomiu pomáha aj oblečenie
    Nezáleží na tom, na akej pozícii pracujete, oblečenie, v ktorom sa cítite dobre, vplýva aj na vaše sebavedomie. Ak totiž vyzeráte dobre, cítite sa dobre – a buďte si istý, že vďaka tomu sa aj cítite sebaistejšie. Tým, ako sa obliekate, tiež ukazujete ostatným, ako by k vám mali pristupovať. Myslite na to, keď sa budete najbližšie obliekať do práce.
  5. Pracujte na svojom rozvoji
    Ak si myslíte, že sa niekto narodil ako dokonalý rečník, skvelý prezentátor či perfektný vyjednávač, mýlite sa. Určite, je pár ľudí, ktorí dostali tieto vlastnosti do vienka, väčšina ľudí sa ich však musí učiť a cvičiť si ich. Dnes je k dispozícii množstvo workshopov a kurzov, ktoré vás naučia rozprávať na verejnosti, vyjednávať či viesť diskusiu. Poobzerajte sa po najbližších školeniach.
  6. Rozvíjajte sa aj v oblasti, ktorá nesúvisí s prácou
    Stať sa sebavedomým človekom, ktorý bude suverénne vystupovať v práci, s kolegami, na jednaniach s partnermi, je skvelé. Naberať sebavedomie sa však dá aj mimo pracovnej oblasti. Začnite byť napríklad aktívnym dobrovoľníkom, zbierajte cenné skúsenosti, obohaťte svoje zručnosti – toto všetko tiež bude veľkým plusom aj pre váš životopis. Začnite tiež cvičiť a starať sa o seba – aj takéto „drobnosti“ prispievajú k rastu sebavedomia.
  7. Naučte sa predať sám seba
    Veľa rád sa točí o budovaní seba samého ako značky. Čo to ale presne znamená? Je to celkom jednoduché. Začnite sa správať tak, ako chcete, aby vás ostatní vnímali. Ak chcete, aby si o vás mysleli, že sa viete prejaviť a nebojíte sa prejaviť svoj názor, začnite to robiť. Ak sa chcete zmeniť, zabudnite na to, aký ste boli včera. Od dnes budete taký, aký chcete byť. Ukážte to ostatným!
Viac o téme: Sebavedomie Získať Chýba Byť Ako Sebavedomý Nadobudnúť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: succes.com; Tex: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy