Práca sa na Slovensku nájsť nedá: 5 vecí, na ktoré sa najčastejšie sťažujú uchádzači o prácu

Mnohí uchádzači, ktorí doteraz nemali šťastie pri hľadaní práce, začnú svoj neúspech „obhajovať“ stokrát opakovanými vetami. Že na Slovensku je to s prácou biedne, že všetky pohovory sú zinscenované alebo že bez známostí si prácu človek jednoducho nenájde. Je to ale naozaj vždy tak? Prečítajte si, na čo sa najčastejšie sťažujú ľudia hľadajúci si prácu a prečo to vždy nemusí byť pravda.

 

 

 

  1. „Na Slovensku sa práca nájsť nedá.“
    Dá, nejde to však len tak ľahko, ako si mnohí predstavujú. Najprv treba prísť na trh práce so zaujímavou ponukou (zručnosti, schopnosti, znalosti či prax), prípadne ich treba vyvážiť entuziazmom, ochotou a nadšením učiť sa nové veci. Ak sa na Slovensku nedá nájsť práca, z čoho potom mnohí z nás žijú? Ako si zarábame na živobytie?
  2. „Ak chceš prácu, musíš mať známosti!“
    Áno, niekedy nás naši známi vedia informovať, že sa v ich spoločnosti práve hľadá nový človek. No len v máloktorej firme by zobrali kamárata niektorého zo zamestnancov bez toho, aby s ním neurobili pohovor a nezistili, či sa na danú pozíciu naozaj hodí. Mnoho firiem tento postup využíva, neobmedzuje sa však iba na tipy a odporúčanie súčasných zamestnancov.
  3. „Firmy už aj tak majú dopredu vybratých ľudí.“
    Vo firmách, ktoré nie sú seriózne, sa takéto praktiky môžu uplatňovať, sú však spoločnosti, ktoré reálne hľadajú kvalitných ľudí a vyberajú si z prihlásených uchádzačov toho najlepšieho.
  4. „Slovenské platy sú almužny.“
    To, že niektoré pozície na Slovensku nie sú dostatočne zaplatené, vieme. Je to realita, ktorej čelíme. Veľmi často dávame za príklad Rakúsko či iné krajiny, zabúdame však na to, že aj život v týchto štátoch je finančne náročnejší. Ak však nie sme spokojní s platovým ohodnotením na Slovensku, môžeme využiť možnosť voľného cestovania a uplatniť sa v krajine, kde je mzdová politika nastavená inak. Na druhej strane sa aj na niektorých pozíciách tu na Slovensku dá zarobiť plat, z ktorého si človek môže dovoliť slušný život.
  5. „Na Slovensku ťa chce každý zamestnávateľ len zodrať.“
    Určite jestvujú zamestnávatelia, ktorí vnímajú svojich pracovníkov len ako stroje, nestarajú sa o ich rozvoj, nezabezpečujú im potrebnú starostlivosť. Veľmi často zneužívajú, že mnohí ich zamestnanci sú v nevýhodnej situácii, kedy sú ochotní z dôvodu, že potrebujú prácu, trpieť aj rôzne neprávosti. Nemôžeme však tvrdiť, že to je situácia týkajúca sa celého Slovenska. Aj u nás nájdeme množstvo spoločností, ktoré svojim zamestnancom ponúkajú okrem primeraných platov aj kopec benefitov, skvelé pracovné prostredie a nadštandardné podmienky.

Prečítajte si tiež: Týmito vetami pohovor nezačínajte: Inak sa skončí bleskurýchle​


Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Zamestnávateľ Hľadať Pohovory Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy