4 najhoršie chyby, ktoré robia ľudia, keď si nevedia nájsť prácu: Poučte sa a neopakujte ich

Hľadanie práce nie je jednoduchý proces. Bude vás stáť veľa času, úsilia, snahy a a trpezlivosti. Čím lepšiu prácu chcete, tým viac si ju budete musieť „zaslúžiť“. Niekedy sa však uchádzači jednoducho vzdajú, rezignujú a svoju energiu venujú – namiesto hľadaniu práce, sťažovaniu sa, frflaniu a tak zabudnú, koľko možností majú k dispozícii a ako sa môžu zlepšovať, pracovať na sebe a tak sa dostať bližšie k vysnívanému džobu. Dajte si pozor, ak ste zatiaľ neboli úspešný pri hľadaní práce – neskĺznite k týmto štyrom najčastejším chybám, ktoré mnohí uchádzači robia.

  1. Neustále sa sťažujete
    Hľadáte si prácu, no nedarí sa vám? Samozrejme, na vine sú všetci okolo vás – len vy nie. Zamestnávatelia na vás kašlú, personalisti sú protivní, pohovory trápne a práca sa na Slovensku nájsť aj tak nedá – sú vám tieto vety známe? Ak ste plní negatívnych emócií, na všetko frflete, sťažujete sa a nadávate, toto všetko sa odrazí aj pri vašej snahe nájsť si prácu.
  2. Zabúdate, že máte možnosti
    Každý by chcel prácu v blízkosti svojho bydliska, aby nemusel dlho dochádzať, s dobrým platom, s ktorým by sa nemusel obmedzovať. Sú však veci, ktoré v živote nejdú len tak ľahko a niektoré z nich si človek musí zaslúžiť. Ak túžite po práci, no nedarí sa vám ju nájsť, rozšírte oblasť vášho hľadania – či už si vyberiete iné odvetvie, alebo iný kraj. Ponúka sa zaujímavá práca v susednom meste? Neseďte doma, vyberte sa za ňou. Nikto nepovedal, že tam musíte žiť do konca života. Ak chcete dobrý plat, musíte mať najprv vedomosti, znalosti a skúsenosti, aby ste ho dostali. Ak sa vám platy na Slovensku zdajú malé, máte možnosť vyskúšať si zahraničie. Už susedné Rakúsko je povestné dobrými platmi. Musíte však preto niečo urobiť, nečakajte, že vám všetko spadne priamo do rúk.
  3. Nepoučíte sa z rád, ktoré máte priamo pred nosom
    Internet je plný overených rád, ako sa pripraviť na pohovor, ako napísať dobrý životopis, na čo nezabudnúť pri písaní motivačného listu. Aj portál Karierainfo.sk pravidelne prináša tipy priamo od personalistov – aké chyby na pohovore nerobiť, aké otázky sa pýtať, na čo sa pripraviť. Namiesto poučenia sa z týchto rád však mnohí radšej venujú energiu vypisovaniu komentárov, že sú to všetko výmysly, ktoré aj tak nezaberú. Nemali by sa však potom čudovať, keď sa im nedarí nájsť dobrú prácu, alebo musia aj naďalej zotrvať v tej, v ktorej sú nespokojní.
  4. Nesnažíte sa zmeniť
    Frflaním, nadávaním a zostávaním na tom istom mieste bez akéhokoľvek náznaku zmeny nič nedosiahnete. Ak sa vám nedarí pri hľadaní práce, zistite si, čo vám chýba a čo od vás zamestnávatelia očakávajú. Priestor na zlepšenie je tu vždy -  máte kopec príležitostí, ako obohatiť svoj životopis novými znalosťami, zručnosťami a skúsenosťami. Staňte sa kvalitnejším uchádzačom - začnite na sebe pracovať a získajte tak prácu, po ktorej túžite.

Prečítajte si tiež: Ste bez práce? Takto by mal vyzerať deň nezamestnaného človeka​


Viac o téme: Hľadanie Práce Chyby Nájsť Uchádzač Hľadaní Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy