Čo si o vás zisťujú personalisti? Na toto sa pýtajú vášho bývalého zamestnávateľa

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Hľadáte si novú prácu? Pripravte sa na to, že ak potenciálneho zamestnávateľa zaujmete, pravdepodobne si vás bude „preverovať“. Priamo od personalistov sme zisťovali, na čo sa najčastejšie pýtajú vášho bývalého nadriadeného a ako pristupujú k informáciám, ktoré od neho získajú.

 


 


 

Overovanie uchádzačov je v mnohých firmách bežnou praxou

Kontaktovanie bývalých kolegov či predchádzajúcich zamestnávateľov uchádzača je bežné v mnohých spoločnostiach. Referencie od predchádzajúcich zamestnávateľov si žiadajú napríklad aj v Poštovej banke: „Cieľom je získanie prehľadu o osobnostných črtách a zručnostiach daného uchádzača,“ vysvetľuje Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov spoločnosti.

Aj v ČSOB sa snažia získať o kandidátovi ucelenejší obraz, v tejto spoločnosti je dokonca získavanie pracovných referencií súčasťou výberového konania: „Rozhovor s kontaktnými osobami, ktoré kandidáti uvedú vo svojom životopise alebo ich označia počas pracovného pohovoru, slúžia na dokreslenie ich celkového profilu,“ objasňuje Martin Dobiaš, riaditeľ Odboru ľudských zdrojov spoločnosti.

V niektorých spoločnostiach zas využívajú získavanie referencií v prípadoch, ak sa na pohovore v súvislosti s uchádzačom vyskytnú nejasnosti a potrebujú si ich objasniť. Veľmi často tiež referencie slúžia  personalistom ako pomocník pri rozhodovaní, ak do finále výberového procesu postúpili dvaja silní kandidáti.

Na čo sa personalisti pýtajú bývalých zamestnávateľov najčastejšie?

  1. „Určite sa nepýtame priamo, či by kandidáta odporučili alebo nie. Je to vec subjektívneho pohľadu," vysvetľuje Jurčíková z Poštovej banky. My môžeme očakávať úplne niečo iné ako bývalý zamestnávateľ a aj firemná kultúra môže byť odlišná. Počas rozhovoru sa snažíme hlavne zistiť, či má daný uchádzač predispozície na konkrétne pracovné miesto,“ dodáva.
  2. „Pri overovaní nás zaujíma dôvod odchodu, ako si zamestnanec plnil svoje pracovné povinnosti a či by ho v prípade záujmu opätovne zamestnali,“ hovorí Andrej Kulaviak, špecialista ľudských zdrojov spoločnosti Kaufland.
  3.  „Často nás zaujíma odpoveď na otázku, či by si daného človeka zobrali späť do tímu a prečo. Taktiež sa pýtame, čo im napadne ako prvé, keď si vybavia daného kolegu. Tiež nás zaujíma, za čo bol uchádzač zodpovedný na svojej predchádzajúcej pozícii – neverili by ste, koľkokrát sa informácie líšia,“ prezrádza Zuzana Száraz, Regional manager zo spoločnosti Metro.
  4. „Zaujíma nás celkový doterajší pracovný výkon, zodpovedný prístup k zvereným pracovným výzvam, úlohy a projekty, na ktorých kandidát pracoval,  pýtame sa tiež na spoluprácu kandidáta s jeho tímovými kolegami,“ opisuje Dobiaš z ČSOB.
  5.  „Najprv overujeme, či sedia informácie v životopise - dátumy, pozícia, základné zodpovednosti. Následne nás zaujíma dôvod odchodu zo spoločnosti - či nebol kandidát vyhodený zo závažných dôvodov. Potom sa pýtame na jeho úspechy, pozitívne stránky, fungovanie s kolegami v tíme – teda na všetko, čo je podstatné pre konkrétnu pozíciu,“ sumarizuje Lazový.

Obávate sa negatívnych referencií? Takto sa na ne pozerajú personalisti

Bojíte sa, že vám šance nájsť si novú prácu prekazia negatívne referencie od vášho bývalého zamestnávateľa, pretože ste sa nerozišli v dobrom? Personalisti sú si vedomí, že informácie od bývalých kolegov či nadriadených nemusia byť úplne objektívne. Spýtali sme sa ich preto, na koľko sú pre nich získané referencie relevantné.

"Uvedomujeme si citlivosť údajov a taktiež možnosť subjektívneho stanoviska človeka, ktorý dáva referencie. Či už ide o referencie pozitívne alebo negatívne," prezrádza Kulaviak. 

„Referencie sú skôr skladačkou do mozaiky, môžeme a nemusíme im prikladať dôležitosť," pridáva sa Lazový. „Mohlo sa napríklad stať, že sa kandidát s firmou rozišiel v zlom, ale nemusela to byť jeho chyba. Takisto sa uchádzač môže hlásiť k priamej konkurencii a jeho nadriadený sa o tom dozvedel. Vtedy referencie môže byť skreslené alebo veľmi subjektívne. Nemajú preto rozhodujúci vplyv,“ dodáva.


Prečítajte si tiež: Začínate si hľadať prácu? Držte sa týchto 8 rád a nájdite si skvelý džob


Niekedy dokonca personalistom stačí, ak ich uchádzač presvedčí na pohovore. „Ak sa kandidát na testoch a pohovore prejaví ako jednoznačne najlepší, na overovanie týchto referencií nekladieme až taký veľký dôraz,“ hovorí Ján Svrček, špecialista ľudských zdrojov v RTVS.

„Referencie sú len doplňujúcim zdrojom informácii, nikdy nie sú jediným mienkotvorným nástrojom pri výbere vhodného kandidáta,“ hovorí Dobiaš. „Referencie iba dopĺňajú štandardné výberové metódy ako pohovor, assessment centrum, overovanie zručností a podobne,“ uzatvára.

Viac o téme: Pohovor Bývalý Zamestnávateľ Poskytovanie Zisťovanie Pohovore Predchádzajúci Referencie Referencií Poskytovať Zisťujú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy