Začínate si hľadať prácu? Držte sa týchto 8 rád a nájdite si skvelý džob

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

September je pre mnohé firmy štartovacím mesiacom. Ich výberové procesy boli počas prázdnin trochu utlmené, s nástupom septembra sa však znova rozbiehajú, dokonca obsadzujú ďalšie pracovné pozície. Mnohí absolventi stredných či vysokých škôl to vedia a aj preto si svoje posledné prázdniny rozhodnú užiť – oddychom, cestovaním či pracovnými pobytmi v zahraničí. Je to aj váš prípad? Rozlúčili ste sa so študentským životom a teraz si začínate hľadať džob? Máme pre vás osem dobrých rád, ktorých by ste sa mali držať, ak chcete získať dobrú prácu.

  1. Venujte dostatočnú pozornosť vášmu životopisu
    Základom pri hľadaní práce je kvalitné CV. Ak ho už máte vytvorené dlhšie, nespoliehajte sa na to, že s ním už netreba nič robiť. Zistite si, aké sú aktuálne trendy v životopisoch – napríklad ktoré údaje by v ňom nemali chýbať, či ako by ste ich mali uvádzať. Ak hľadáte rady, ako si pripraviť dobrý životopis, spísali sme ich pre vás tu.
  2. Zistite, v akej oblasti sa chcete uplatniť
    Aké sú vaše šance uplatniť sa v odbore, ktorý ste vyštudovali? Zistite, koľko je v súčasnosti voľných pracovných miest v danej oblasti. Ak zistíte, že je ponuka práce slabá, začnite hľadať alternatívy. Poobzerajte sa po príbuzných pozíciách, prípadne sa rozhliadnite v oblasti, v ktorej by ste radi pôsobili.
  3. Zistite, v čom sa ešte môžete zlepšiť
    Ak vám chýba konkrétna zručnosť či schopnosť, ktorú väčšina zamestnávateľov vyžaduje, zmeňte to. Máte dostatok času na to, aby ste ju nadobudli, prípadne zlepšili to, v čo máte nedostatky – či už je to napríklad v oblasti jazykových alebo počítačových zručností. K dispozícii máte množstvo kurzov, na ktorých sa môžete niečo nové naučiť a obohatiť tak svoj životopis.
  4. Chýba vám prax? Doplňte si ju
    Nenadávajte, že vás nikde nechcú vziať, pretože nemáte prax. Veľmi ľahko si ju totiž môžete doplniť. Ak ste to „nestihli“ počas školy, teraz máte príležitosť. Ako? Prihláste sa na stáže, ponúknite sa firmám, že budete pre nich pracovať zadarmo. Výhoda? Ak sa osvedčíte, firma vám s veľkou pravdepodobnosťou ponúkne pracovné miesto.
  5. Pravidelne sledujte ponuky práce
    Pokiaľ ste zaradený do evidencie úradu práce, bude vás informovať o nových voľných pracovných miestach. Nespoliehajte sa však iba na to. Skúste osloviť svojich známych, či nevedia o nejakej práci, sledujte overené pracovné portály, či na nich nepribudla zaujímavá ponuka. Pri hľadaní práce využívajte všetky dostupné možnosti - skúste navštíviť napríklad pracovné veľtrhy, nebojte sa tiež vy sami ozvať firmám, v ktorých by ste radi pracovali.
  6. Vyberajte si ponuky, na ktoré pošlete životopis
    Ak fungujete tak, že si pozriete najnovšie ponuky a rad radom na ne odosielate váš životopis bez toho, aby ste si ich poriadne preštudovali, robíte chybu. Jednak tým strácate prehľad a pri prípadnom telefonáte personalistu nebudete vedieť, ohľadom akej pozície vás kontaktuje. Taktiež mnohé pozície obsadzujú personálne agentúry, ktoré ak uvidia vaše meno pri viacerých ponukách, rýchlo odhadnú, že vlastne len „skúšate šťastie“.
  7. Začnite „trénovať“ na pohovor
    Nečakajte, kým vás zavolajú na pohovor, pripravte sa naň vopred. Nemyslíme pritom len ten osobný, mnoho firiem totiž využíva aj telefonický pohovor, ktorý slúži ako prvé kolo. Až po zvládnutí telefonického pohovoru prichádza pozvánka na osobné stretnutie. Ako ho úspešne zvládnuť? Prečítajte si užitočné rady priamo od personalistov, nájdete ich tu.
  8. Nepredlžujte si obdobie nezamestnanosti
    Ak sa vám dlhodobo nedarí nájsť si prácu, nezmierte sa s týmto stavom. Skúste sa poobzerať po príležitosti v susednom meste, prípadne začnite za prácou aspoň na istý čas dochádzať. Je dôležité naberať pracovné návyky. Ak ste absolvent a chýbajú vám skúsenosti, nie je nič horšie, ako mať v životopise dlhšie obdobie bez práce.
Viac o téme: Rady Tipy Práca Zamestnanie Nájsť Hľadať Ako Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy