Aké chyby robia uchádzači na pohovoroch najčastejšie? Týmto sa určite vyhnite

Stres, nervozita, ale niekedy aj neuvážené rozhodnutia spôsobia, že pohovor dopadne ako úplná katastrofa. Rady a odporúčania, ako sa pripraviť na pohovor a ako ho úspešne zvládnuť, sa objavujú v mnohých článkoch. Aj napriek tomu sa nimi niektorí uchádzači rozhodnú neriadiť. Prípadne si ich vysvetlia nesprávne a pohroma je na svete. Aké chyby robia kandidáti na pohovoroch najčastejšie? Spýtali sme sa priamo personalistov. Poučte sa z nich a rozhodne ich neopakujte!

 

 

  1. Meškáte a neospravedlníte sa
    „Kandidát, ktorý mešká na pohovor a nezavolá, aby sa ospravedlnil, má už len teoretickú šancu byť úspešný,“
    hovorí Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling. Môže sa stať, že sa dostanete do dopravnej zápchy, prípadne vám mešká spoj – niektoré situácie jednoducho nedokážete ovplyvniť. Ak však viete, že budete meškať, je vašou povinnosťou a slušnosťou ozvať sa personalistovi, ospravedlniť sa a vysvetliť mu vašu situáciu.
  2. Neudržiavate očný kontakt
    Andrej Višacký, manažér ľudských zdrojov zo spoločnosti NAY hovorí, že v ich spoločnosti sa zas stretávajú aj s tým, že kandidáti sa pri rozhovore nepozerajú priamo na personalistu.„Často sa nám stáva, že uchádzači na pohovore neudržujú očný kontakt – pri rozhovore uhýbajú pohľadom.“ A to je veľká chyba. Pozerať pri odpovedaní priamo do očí je totiž znakom sebaistoty a priamosti, nezabudnite na to pri vašom najbližšom pohovore.
  3. Neviete, čo chcete
    „Stretol som sa s kandidátom, ktorého prioritou bola práca v kancelárií. Nevedel však definovať, čo konkrétne by mala jeho práca v kancelárií zahŕňať. Uchádzači o prácu by sa ešte pred samotným uchádzaním o pozíciu mali zamyslieť, čo by chceli robiť a akým smerom by sa mala ich kariéra uberať,“
    radí Andrej Kulaviak z oddelenia ľudských zdrojov spoločnosti Kaufland.
  4. O firme, do ktorej sa hlásite, nič neviete
    Veľkým problémom tiež je, ak pri príprave na pohovor vynecháte zisťovanie podrobností o firme, do ktorej sa hlásite. Na pohovore sa totiž personalista často pýta, čo o danej spoločnosti viete a prečo by ste v nej radi pracovali. Po tejto otázke však mnoho uchádzačov zostáva ticho – nevedia odpovedať. To potvrdzuje aj Višacký: „Často sa stretávame s tým, že si kandidáti o našej spoločnosti nič nezistia, dokonca ani len základné informácie.“ Týmto sa však výrazne znižujú vaše šance na úspech.
  5. Používate dlhé, všeobecné odpovede na otázky
    „Na položenú otázku by mal uchádzač odpovedať priamo,“
    radí Višacký.  Ak sa totiž budete vykrúcať či používať siahodlhé zaobalené odpovede, v ktorých sa personalista stratí, môže to naznačovať, že si vymýšľate, prípadne nie ste úprimný. Vaše odpovede by mali byť jasné a stručné, treba si však dať pozor aj na opačný extrém: odpovedanie jedným slovom.
  6. Nedávate si pozor na ústa
    „Jedna kandidátka sa natoľko uvoľnila, že nešetrila kritikou ani jedného svojho bývalého zamestnávateľa, od vedenia až po bývalých kolegov. Kritizovala dokonca aj otázky personalistu a benefity firmy, v ktorej sa snažila zamestnať. Je dobré, keď sú kandidáti uvoľnení, ale nemali by zabúdať, že treba zachovávať formálnu stránku stretnutia,“
    odporúča Kulaviak.
  7. Pohovor si pomýlite s rande
    Jednou zo známych rád, ako sa pripraviť na pohovor, je prísť pekne oblečený a upravený. Niektorí uchádzači to však pochopia nesprávne a na pohovor prídu v odeve vhodnejšom skôr na rande. Dajte si na to pozor, nevhodné oblečenie, priveľa mejkapu či parfumu môže spôsobiť, že na personalistu nezapôsobíte dobre. To potvrdzuje zo svojej skúsenosti aj Dranga: „Silne navoňaná kandidátka na pohovore si u mňa nezíska plusové body.“
Viac o téme: Pohovor Chyby Uchádzači Robia Vyhnúť Pohovory Personalista Pohovoroch Akým Chybám
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy