Na pohovore urobili toto a získali prácu: Spoznajte príbehy úspešných uchádzačov

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Rád, ako uspieť na pohovore, nájdete v mnohých článkoch naprieč celému internetu. Že vám už ale nestačia tipy personalistov, ako zvládnuť prijímacie konanie? Radšej by ste spoznali konkrétne situácie a príbehy tých, ktorým sa podarilo uspieť? Tentokrát sme personalistov nepožiadali o odporúčania a rady, ale o podelenie sa s príbehmi úspešných uchádzačov. Prečítajte si 5 príbehov kandidátov, ktorí prišli na pohovor a zahviezdili. V čom spočívalo tajomstvo ich úspechu?

 

  1. Stres na pohovore? Šancu získať džob vám nevezme
    Nikto z nás tým asi nie je nadšený, ale stres, bohužiaľ, k pohovoru akosi patrí. Niektorých dokáže vyburcovať k skvelým výkonom, u niektorých zas spôsobuje poriadne nepríjemnosti. To sa stalo aj uchádzačovi na pohovore do Poštovej banky. „Zaujal ma jeden kandidát, ktorý na prvom kole pohovoru neuspel,“ hovorí Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov Poštovej banky. "Bol natoľko zodpovedný a mal záujem prácu získať, až sa dostal do veľmi vysokého stresu a rozhovor ukončil. Po tomto stretnutí sa však ozval, vysvetlil situáciu a poprosil o možnosť ešte raz sa stretnúť. Dostal druhú šancu a oplatilo sa to obidvom stranám - dnes máme medzi nami vynikajúceho kolegu,“ dodáva.
     
  2. Niekedy na pohovore zaváži vaša prvá veta
    Na pohovore je dôležité urobiť dobrý prvý dojem. To, ako pôsobíme, či to, ako sa vyjadrujeme, vie o nás veľa prezradiť. Niekedy personalistom postačí prvá veta, ktorú poviete a sú presvedčení, že práve vás hľadali. To sa stalo napríklad na pohovore do pracovnej a personálnej agentúry P.J. Servis. „Na pohovor do našej spoločnosti dorazila slečna odporučená jednou z našich kolegýň. U nás je veľmi dôležitá komunikačná stránka človeka - teda hĺbka hlasu, tempo reči, prípadné rečové chyby a tým, že ide priamy kontakt s ľuďmi, je rovnako dôležitá aj charizma. Táto slečna sa u nás posadila a po prvej vete, ktorú povedala, som jej s údivom odpovedal: „Kde ste boli celý čas, práve na vás sme čakali!“. Bol to jednoducho človek, ktorého by chcel každý z nás počúvať bez ohľadu na to, ako vyzerá. Slečna pracuje u nás dodnes,“ opisuje Ivan Jurkovič, projektový manažér a konateľ spoločnosti.
     
  3. Šťastie praje pripraveným
    Jednou z často opakujúcich sa rád personalistov je prísť na pohovor pripravený. Naštudujte si informácie o firme a skúste urobiť aj niečo navyše – ako napríklad tento uchádzač. „Pamätám sa, ako jeden kandidát prišiel na pohovor s vytlačenými ekonomickými výsledkami firmy, čo na klienta celkom silne zapôsobilo. Ak personalista vidí poctivú prípravu, vždy to urobí pozitívny dojem,“ hovorí Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.
     
  4. Nemáte dostatok skúseností a prax? Nahraďte ich týmto
    Myslíte si, že vaše šance uspieť na pohovore sa znižujú iba preto, lebo nemáte dostatok praktický skúseností? Personalisti tvrdia opak. Potvrdzuje to aj Peter Lazový, HR Consultant z personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S. „Viackrát sa mi stalo, že kandidát zaujal u nášho klienta, aj napriek menším skúsenostiam, než sa pôvodne očakávalo. Kandidát môže mať menej skúseností, ak však má vysokú motiváciu pracovať u konkrétneho zamestnávateľa, prehľad, dobré komunikačné schopnosti (tie zahŕňajú aj schopnosť počúvať) a príjemný osobný prejav, určite môže zaujať,“ vysvetľuje.
  5. Ak ste zapálený pre to, čo robíte, prácu si nájdete
    Ak by ste radi pracovali v konkrétnej oblasti alebo sa dostali na špecifickú pozíciu, je dobré preukázať svoj záujem a zapálenie. „Aj po rokoch si pamätám pri jednotlivých pozíciách ľudí, ktorí žili svojou prácou. Taký bol aj vodič, ktorý hneď s príchodom vedel, aké prenosové vozy máme, pomenoval chyby, s ktorými sa pri nich stretával, mal nielen vodičské skúsenosti, ale aj miloval „veľké autá“. Doma mal dokonca veterána a bolo jasné, že autá, ich opravu, ale aj jazdu si užíva. Dokázal o autách, príhodách s nimi i na cestách nielen hovoriť veľmi pútavo, no i jeho skúsenosti boli natoľko zaujímavé, že sa nakoniec stal úspešným a prijali sme ho,“ spomína Zuzana Karaszová, špecialistka ľudských zdrojov v RTVS.

Toto na pohovore určite neurobte

Personalisti zároveň majú aj presnú predstavu o tom, ako by to na pohovore vyzerať nemalo. So svojou skúsenosťou s uchádzačom, ktorý svojím správaním „pochoval“ všetky šance na úspech, sa podelil Peter Lazový: „Nedávno som zamietol kandidáta, ktorý mi pri podaní vizitky povedal „díky“, počas pohovoru mal hlavu opretú o dlaň a ktorý na otázku - prečo ho zaujala táto pozícia,  odpovedal: „A ktorá to je vlastne pozícia? Poslal som už  toľko životopisov...“

Ako vyzeral váš úspešný pohovor? Podeľte sa s nami o svoj príbeh.  

Viac o téme: Pohovor Uchádzač Úspešný Personalista Zvládnuť Pohovore Uspieť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy