Nenechajte váš mozog zostarnúť: Vďaka týmto 7 činnostiam bude fungovať lepšie a rýchlejšie

Všetky časti nášho tela starnú. A náš mozog tiež. Možno už aj sami na sebe badáte, že niektoré funkcie neslúžia tak, ako pred časom. Možno častejšie zabúdate, prípadne sa vám zhoršuje krátkodobá pamäť. Nemusí ísť nutne o Alzheimera, môže to byť spôsobené aj vekom. Neznamená to však, že sa s tým nedá nič robiť. Neurovedci tvrdia, že tento proces vieme odvrátiť. Stačí pritom zaradiť do svojho života týchto 7 jednoduchých aktivít. Vyskúšate ich?


 

  1. Čítajte. Čokoľvek
    Či čítate komixy alebo odbornú literatúry, vedci potvrdzujú, že čítanie ako také zlepšuje funkcie mozgu v niekoľkých oblastiach. Vďaka nemu ľahšie absorbujeme nové informácie, taktiež sa posilňuje oblasť mozgu, ktorá sa zaoberá riešením problémov a taktiež zlepšuje našu pamäť. Začítajte sa preto do prvej knihy alebo časopisu, ktorý máte poruke.
  2. Naučte sa hrať na hudobný nástroj
    Neurovedci za roky výskumu potvrdili množstvo výhod učenia detí hrať na hudobný nástroj. Ak dieťa ovláda hru na akýkoľvek nástroj, pomáha mu to zlepšovať kognitívne funkcie – pamäť, riešenie problémov, pozitívne však tiež vplýva na sivú hmotu, dokonca tiež prepája obe hemisféry, údajne vďaka čomu údajne tieto deti vynikajú v matematike. Tieto výhody však neplatia iba vtedy, ak sa učíte hrať na hudobný nástroj ako dieťa. Rovnako pozitívne vplýva aj na mladých ľudí, ľudí v strednom veku a dokonca aj seniorov.
  3. Cvičte pravidelne
    Cvičením totiž produkujete špeciálny proteín (BDNF) v krvnom obehu. Ako krv prechádza mozgom, bunky absorbujú tento proteín, ktorý potom vplýva na zlepšovanie pamäti a sústredenie sa.
  4. Naučte sa nový jazyk
    Ľudia, ktorí rozprávajú viacerými jazykmi, majú vo svojom jazykovom centre viac sivej hmoty.  To spôsobuje, že sa dokážu sústrediť na viacero vecí súčasne. Učenie sa nového jazyka má priaznivý efekt na náš mozog v akomkoľvek veku – nech už teda máte 35 rokov, alebo nad 50, smelo sa do toho pustite!
  5. Neprestávajte s učením
    Neustále učenie je pre náš mozog tým najlepším, čo preň môžete robiť. Nedovoľte mu, aby „vyšiel z cviku“. Vzdelávajte sa v oblasti, v ktorej pôsobíte, nabaľujte nové a nové informácie na tie, ktoré už máte osvojené. Využívajte tiež možnosť rôznych školení, konferencií či workshopov – akúkoľvek príležitosť, prostredníctvom ktorej sa môžete naučiť niečo nové.
  6. Precvičujte si mozog skladaním puzzle alebo hrami
    O našom mozgu by sme mali uvažovať jednak ako o počítači a zároveň ako o svaloch. Čím viac informácií doň vložíme, tým viac funkcií vykonáva. Ak chceme tieto funkcie posilňovať, mali by sme ho neustále cvičiť. A to napríklad skladaním puzzle, krížovkami ale napríklad aj hraním strategických hier.
  7. Meditujte/cvičte jogu
    Meditácia už nie je iba o sedení s prekríženými nohami a hlbokým pohmkávaním. Meditácia, ktorú máme na mysli, nám umožňuje sústrediť sa, koncentrovať a lepšie využívať pamäť. Ukázalo sa dokonca, že študenti, ktorí meditujú, majú lepšie výsledky v testoch, zároveň aj dospelí, ktorí praktizujú meditáciu, majú lepšiu schopnosť pamätať si veci. Vyskúšajte dnes na pár minút meditovať aj vy!

Prečítajte si tiež: 7 znakov, že máte vyššie IQ než ostatní​


Viac o téme: Mozog Pamäť Rýchlejšie Pracovať Lepšie Ako Zlepšiť IQ Činností
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy