Chcete si zarobiť v zahraničí? Na tieto ponuky práce si dajte pozor!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Či už si hľadáte prácu v zahraničí, alebo by ste si chceli privyrobiť počas leta a spojiť to s cestovaním, mali by ste si dať pozor na niektoré ponuky. Pri hľadaní totiž môžete natrafiť na inzeráty, ktoré nie sú takými, za aké sa vydávajú. Pri vidine pekného zárobku sa môže ľahko stať, že nikam nevycestujete a dokonca prídete o značnú sumu peňazí. Na aké pracovné ponuky si treba dať pozor?

 

 

 

Pri hľadaní práce či brigády do zahraničia buďte obozretní. „Zbystriť pozornosť by mal každý vždy, keď si hľadá prácu a ešte viac, ak si hľadá prácu v zahraničí a  neovláda cudzí jazyk,“ radí Katarína Zemanová z pracovného portálu Kariéra.sk.

 

Natrafíte na takúto pracovnú ponuku? Zbystrite pozornosť

Podozrivé pracovné ponuky majú niekoľko spoločných znakov. Pozrite sa, aké sú tie najčastejšie a pri akých typoch inzerátoch by ste mali byť obzvlášť opatrní:
 

  1. Podozrivé ponuky sú v prvom rade nevyžiadané. Môžu prísť e-mailom z neznámych adries a pod rôznymi zámienkami žiadajú osobné údaje, číslo účtu a pod.
  2. Ponúkajú nadštandardne vysoký zárobok, nevyžadujú však žiadne skúsenosti či prax. Nemusí ísť síce priamo o podvod, skutočná náplň práce sa ale môže výrazne líšiť od deklarovanej.
  3. Pracovná náplň je popísaná veľmi všeobecne, prípadne na prvý pohľad vzbudzuje dojem, že za veľa peňazí nevyžadujú takmer žiadnu činnosť.
  4. Podmienkou v inzeráte je, aby ste sa najprv zaregistrovali a za túto registráciu pýtajú poplatok.
  5. Požadujú, aby ste zavolali na spoplatnené telefónne číslo, na ktorom údajne získate viac informácií o ponúkanej práci.

Prácu či brigádu hľadajte radšej na overených miestach

Ak vás láka vyskúšať si prácu alebo brigádu v zahraničí, stavte radšej na overené spôsoby hľadania. Predídete tak možným nepríjemným skúsenostiam.
 

  1. Spojte sa s rodinnými príslušníkmi či dobrými známymi, ktorí pracujú v zahraničí a poinformujte sa o možnostiach pre vás. Mať niekoho blízkeho v cudzej krajine vám zabezpečí ľahší štart – s preskúmaním pracovných možností, hľadaním ubytovania a pod.
  2. Využite overené a známe agentúry, ktoré sprostredkúvajú prácu alebo brigády v iných krajinách. Ak narazíte na ponuky agentúry, ktorú nepoznáte, overte si ju, napríklad na diskusných fórach. Preferujte osobnú návštevu agentúry, sprostredkovanie práce iba prostredníctvom mailu či telefonického rozhovoru je podozrivé.
  3. Navštívte známe pracovné portály, na ktorých tiež nájdete bohatú ponuku práce, ale aj brigád. Výhodou pre vás je, že inzeráty firiem a agentúr, ktoré ich tu zverejňujú, sú overované.

 

 

Viac o téme: Práca Zahraničie Pozor Zahraničia Podozrivé Ponuky Dať
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy