Uspejete na pohovore? Týchto 22 vecí o tom rozhodne 2. časť

Personalisti sa väčšinou pri posudzovaní, či sa hodíte na daný džob, rozhodujú na základe zaslaného životopisu. Následne vás pozvú na pohovor, aby sa utvrdili, či ste naozaj tým pravým kandidátom. Väčšina ľudí preto tento proces berie veľmi vážne. Prídu na pohovor načas, oblečú sa vhodne a na každú otázku vhodne odpovedajú. Ako sa však ukazuje, je tu aj niečo viac než odprezentovať sa najlepšie, ako viete. Je tu tiež množstvo malých detailov, ktoré môžu ovplyvniť to, či bude pre vás pohovor úspešný. Ktoré to sú? Niektoré vás možno prekvapia!


Prečítajte si tiež: Uspejete na pohovore? Týchto 22 vecí o tom rozhodne I. časť


  1. Či udržiavate očný kontakt
    Na začiatku rozprávania upriamte očný kontakt vždy najprv na toho, kto vám položil otázku. Ako pokračujete v odpovedaní, priebežne venujte pohľad každému z prítomných. Pri zakončení vašej odpovede sa vráťte pohľadom na človeka, ktorý zadal otázku. Venujte svoju pozornosť každému, kto je v miestnosti prítomný, prejavíte tak váš rešpekt a úctu.
  2. Držanie tela počas pohovoru
    ​​Keď ste na pohovore, základom je sedieť vystretý a mať na tvári príjemný úsmev. Vždy sa nastavte tak, aby ste boli nasmerovaný rovno oproti personalistovi. Aj keby sa náhodou pohovor nevyvíjal dobre, dbajte na držanie tela a tiež aj výraz tváre ako na začiatku. Niekedy to môže zachrániť situáciu.
  3. Čo robíte s rukami počas pohovoru
    a) Ukazovaním dlaní naznačujete úprimnosť.
    b) Položenie rúk dlaňami nadol je znak dominantnosti. Nikdy tak nepodávajte ruku pri zoznamovaní.
    c) Spojením prstov oboch rúk oproti sebe, akoby ste znázorňovali vežu, naznačuje vaše sebavedomie.
    d) Skrývanie rúk, napríklad strkanie si ich do vreciek, je znakom, že niečo tajíte.
    e) Bubnovanie prstami naznačuje netrpezlivosť.
    f) Prekríženie rúk je veľmi defenzívna pozícia, naznačujúca sklamanie alebo nesúhlas.
    g) Ak príliš gestikulujete, ukazuje to, že ste nervózny alebo rozrušený.
  4. Otázky, ktoré sa pýtate
    Viete sa na každú otázku vynájsť a priniesť duchaplnú odpoveď? To nestačí! Musíte tiež vedieť položiť správne otázky. Sú to napríklad:
    - Aké problémy rieši vaša spoločnosť práve teraz? Čo robí oddelenie, ktorého by som možno bol súčasťou, pre ich nápravu?
    - Aký typ uchádzača môže uspieť vo vašej firme? Aké kvality by mal mať, aby odvádzal dobrú prácu a stal sa pre firmu užitočným?
  5. Ako pracujete s hlasom
    Najmä pri pozíciách ako napríklad obchodník, recepčná, či telefonický operátor môžu na pohovore posudzovať aj váš hlas. Ak pri rozprávaní  pracujete s hlasom a zniete pokojne, dôveryhodne a naznačujúc záujem, máte veľké šance na úspech.
  6. Či sa usmievate
    ​Úsmev na tvári naznačuje ľuďom, že ste priateľský a otvorený nadviazaniu kontaktu. Výskum však ukázali, že ak sa usmievate až príliš a na všetko, znižujete tak svoje šance na úspech na pohovore.
  7. Vaša váha
    ​Nedávny výskum ukázal, že ľudia s výraznou nadváhou majú menšie šance, že na pohovore uspejú. V štúdii totiž mali ženy a muži za úlohu ohodnotiť životopisy štíhlych a obéznych ľudí, pričom súčasťou CV-čiek boli aj fotografie týchto ľudí. Výsledok ukázal,  že životopisy ľudí s nadváhou získali oveľa nižšie hodnotenia.
  8. Či máte tetovanie alebo piercing
    ​V tejto otázke sa asi personalisti budú vždy deliť na dva tábory. Skupine z prvého tábora nebude prekážať, kde a koľko piercingov máte alebo či vaše ruky vyzerajú ako vymaľovánky. Bude ich zaujímať iba to, čo viete a čo vami firma môže získať. Druhá, konzervatívna skupina zase nebude mať pochopenie pre to, čo ste svojím tetovaním chceli vyjadriť a na pohovore vaše šance na úspech značne poklesnú.
  9. Reč vášho tela
    Odborníci hovoria, že ak sú si ľudia navzájom sympatickí, často nevedomky napodobňujú držanie tela a pohyby toho druhého. „Zrkadlenie“ je technika, ktorú môžete využiť aj na pohovore. Ak budete napodobňovať pohyby a gestá personalistu, dáte mu tým najavo, že vás zaujíma, čo vám hovorí. Nemusíte ísť do extrémov a napodobňovať každý pohyb, môžete ale napríklad „odzrkadliť“ to, ako personalista sedí na stoličke alebo ako má položené ruky.
  10. Ako veľmi ste spotený
    Podať personalistovi spotenú ruku je zlým snom pre mnohých uchádzačov. Potenie je totiž znamením toho, že ste nervózny. Odborníci preto odporúčajú vypýtať si pred pohovorom pohár studenej vody. Znížite tak svoju telesnú teplotu a aspoň trošku zastavíte potenie. Na druhej strane – potiť sa v stresových situáciách je normálne. Možno budete mať šťastie a natrafíte na personalistu, ktorý pre to bude mať pochopenie.
  11. Či pošlete poďakovanie za možnosť zúčastniť sa pohovoru
    ​Možno vám to nikdy nenapadlo, je ale dôležité zostať v kontakte s personalistom aj po skončení pohovoru. Nemyslíme tým, aby ste mu vyvolávali alebo posielali e-maily s otázkami, či ste postúpili do ďalšieho kola. Keď prídete domov z pohovoru, nájdite si pár minút na zaslanie e-mailu, v ktorom poďakujte za možnosť zúčastniť sa ho.

Prečítajte si tiež: Aké sú vaše silné stránky? Nebojte sa tejto otázky na pohovore, takto odpovedzte!


Viac o téme: Pohovor Úspech Ako Pohovore Uspieť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy