Uspejete na pohovore? Týchto 22 vecí o tom rozhodne 1. časť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Personalisti sa väčšinou pri posudzovaní, či sa hodíte na daný džob, rozhodujú na základe zaslaného životopisu. Následne vás pozvú na pohovor, aby sa utvrdili, či ste naozaj tým pravým kandidátom. Väčšina ľudí preto tento proces berie veľmi vážne. Prídu na pohovor načas, oblečú sa vhodne a na každú otázku vhodne odpovedajú. Ako sa však ukazuje, je tu aj niečo viac než odprezentovať sa najlepšie, ako viete. Je tu tiež množstvo malých detailov, ktoré môžu ovplyvniť to, či bude pre vás pohovor úspešný. Ktoré to sú? Niektoré vás možno prekvapia!

  1. Čas pohovoru
    Údajne najlepší čas na naplánovanie pohovoru je utorok o 10:30 hod. Ľudia sú totiž najviac produktívni v utorok a tento čas nie je pre personalistov stresujúci – majú čas na kontrolu mailov, kávu a prípravu na pohovor s vami.
  2. Počasie v deň pohovoru
    Istí vedci skúmali, ako vplýva počasie na úspešnosť pohovoru. Zistili, že ak v deň vášho pohovoru prší, vaše šance na to, že dopadne dobre, sú o 1% nižšie ako v prípade slnečného dňa.
  3. Čas vášho príchodu
    Možno si myslíte, že je dobré  prísť na pohovor včas. Ak však prídete príliš skoro, nemusí to pre vás dopadnúť dobre. Ak totiž prídete povedzme o pol hodinu skôr na pohovor, môžete tým vyslať signál, že ste príliš nervózny, prípadne tlačíte na personalistu. Ak náhodou prídete na miesto pohovoru skôr, doprajte si krátku prestávku na upokojenie, prípadne ešte chvíľu seďte v aute a zosumarizujte si, čo chcete povedať.
  4. Ak má váš protikandidát pohovor v ten istý deň
    Takto sa totiž dostanete do výraznejšieho posudzovania personalistom. Čo pre vás nemusí byť výhodou, ak by ste mali silného „súpera“. Ak by však mal váš protikandidát pohovor o deň skôr alebo neskôr, neboli by ste tak porovnávaný.
  5. Čo robíte počas čakania na uvítanie personalistom
    Či pijete kávu alebo telefonujete, už na základe toho si personalista alebo recepčná môže o vás urobiť mienku. Dbajte preto na to, aby ste boli pripravený na príchod personalistu a následne zoznámenie a zvítanie sa.
  6. Ako sa správate k recepčnej vo firme
    Bežnou taktikou personalistov je spýtať sa po vašom odchode recepčnej, ako vás vnímala. Buďte preto milý, príjemný – ku komukoľvek, koho stretnete vo firme, do ktorej sa hlásite. Slušnosť by však mala platiť kdekoľvek, napríklad už vo výťahu budovy, kde firma sídli.
  7. Ako podáte personalistovi ruku
    Slabý stisk ruky naznačuje nedostatok dôvery. A toto gesto je kľúčové pri vytváraní prvého dojmu. Dbajte na to, aby bolo vaše podanie ruky pevné, pridajte aj jemný stisk a nezabudnite venovať personalistovi úsmev.
  8. Ak súhlasíte, že si dáte kávu
    Ak vám na začiatku pohovoru ponúknu na pitie kávu, odmietnite. Ak totiž vo firme nefunguje recepčná, príprava kávy by zostala na personalistovi. A ten nechce stráviť 10 minút jej varením. Namiesto toho si radšej vypýtajte pohár čistej vody.
  9. Farba vášho oblečenia
    Personalisti sa zhodli: čierna a modrá sú najlepšie farby, aké si môžete obliecť na pohovor. Zaujíma vás, ktorá je tá najhoršia? Oranžová. Konzervatívne farby ako čierna, sivá, modrá a hnedá sa zdajú najbezpečnejšími farbami na pohovor. Ak sa však hlásite na kreatívne pozície, nebojte sa ísť aj do živších a veselších farieb.
  10. Či počas pohovoru pozeráte na hodinky alebo telefón
    Neustále kontrolovanie hodín, prípadne telefónu môže signalizovať, že si nevážite človeka, ktorý pred vami sedí a venuje vám svoj čas. Na pohovore zabudnite na čas a na kontrolu hovorov, správ či e-mailov.
  11. Či si sadnete ešte pred tým, ako vás vyzvú
    Ukážte rešpekt personalistovi tým, že počkáte, že vám ponúkne miesto v jeho priestore. Prípadne vyčkajte, kým si personalista nesadne prvý. Až potom si sadnite vy.

Prečítajte si tiež: Nepokazte si pohovor nevhodným oblečením: Takto určite zabodujete!​


Viac o téme: Pohovor Ruky Podanie Úspech Úspešný Pohovore Uspieť Uspejete
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy