Končíte v práci? Zahryznite si radšej do jazyka a usmievajte sa. Pre toto!

Odchádzate z práce? Dobrovoľne alebo „nasilu“? Nech už je dôvod akýkoľvek, nie je dobré odchádzať v zlom. Možno máte chuť spraviť z vášho odchodu udalosť, ktorou by si vás všetci zapamätali, možno by si niektorý z vašich kolegov alebo dokonca aj samotný šéf zaslúžili vypočuť, čo si o nich naozaj myslíte, nenechajte sa však strhnúť a myslite do budúcna.

„Treba pamätať na to, že svet je malý a so svojím nadriadeným, či kolegom sa môžeme ešte v budúcnosti stretnúť. Ak spálime za sebou všetky mosty, aj návrat do firmy v budúcnosti je potom vylúčený,“ pripomína Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke.

Chladnú hlavu radí zachovať aj Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling : „Nikdy neviete, či váš bývalý nadriadený nebude o nejaký čas znovu vaším šéfom v inej práci. Takisto nový zamestnávateľ môže na váš získavať referencie, takže odísť férovo sa určite oplatí. Zvážte to a potlačte v sebe túžbu všetky nespravodlivosti vykričať.“

Ak neodchádzate na druhý koniec sveta, je veľmi pravdepodobné, že sa svojimi  kolegami či šéfom môžete náhodne stretnúť. „Situácie, kedy sa s bývalým kolegom alebo šéfom po „talianskom rozchode“ stretnete na konferencii alebo v obchode, nepatria k tým najpríjemnejším,“ dodáva  Barbara Kotlárová z personálnej agentúry Synergie.

Namiesto spustenia z plných pľúc, čo si o kom myslíte, zaujmite iný postoj. „U nás viacerí kolegovia zorganizovali po svojom odchode rozlúčkový event. V meste, v príjemnej atmosfére podniku, s kolegami, ktorí sú im blízki,“ prezrádza  Diana Čekmeová, HR manažérka portálu Zľava dňa.

Zvládnite aj vy váš posledný deň v práci ako profesionál. Užitočné tipy, čo je dobré urobiť a povedať pri rozlúčke, pre vás spísali známi slovenskí odborníci z oblasti ľudských zdrojov.

6 rád, čo robiť v posledný deň v práci   

Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov Poštovej banky:
1. Overte si, že ste kompletne odovzdali celú agendu a všetky pracovné pomôcky.
2. Rozlúčte sa osobne s najbližšími spolupracovníkmi,prípadne doneste na rozlúčku nejakú drobnosť.
3. Oznámte spolupracovníkom aspoň formou emailu, že dnes ste v práci posledný deň a poďakujte za spoluprácu. Uveďte taktiež svojho nástupcu, na ktorého sa môžu obrátiť.

Ľubomír Dranga, personálno-poradenská spoločnosť Appel Counselling:
4. Usmievajte sa.
5. Všetkým zaželajte úspech a poďakujte im, že ste s nimi mohli pracovať.
6. Nechajte na seba kolegom kontakt a dodajte, že ak by čokoľvek potrebovali, môžu sa ozvať.

Máte aj vy nejaký dobrý tip, na čo nezabudnúť v posledný deň v práci? Napíšte nám na opraci@karierainfo.sk.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy