10 znamení, že je najvyšší čas dať výpoveď

Viete, kedy je správny čas na opustenie súčasného zamestnania? Prezradíme vám dôvody odchodu.

Urobili ste všetko pre splnenie vašich pracovných úloh, ale aj tak tu niečo nefunguje. Predstavujeme vám desať dôvodov, pre ktoré by ste mali zanechať aktuálne zamestnanie. V práci strávite príliš veľa hodín a dní z vášho života na to, aby ste sa cítili nenaplnený. Ak máte v zamestnaní neriešiteľné problémy, neexistujú žiadne výhovorky, zmena by však mala nastať v dohľadnej dobe.

Kedy opustiť zamestnanie:

  1. Ak je váš zamestnávateľ v strate, stráca počet zákazníkov, prichádza o zisky a postavenie na trhu, alebo sa dostal do konkurzu a v poslednom období prevažujú viac zlyhania firmy, ako jej vzostupy.

  2. Ak vzťah s vašim  nadriadeným nie je možné obnoviť aj napriek snahám o záchranu pracovných vzťahov. Dôvodov môže byť viacero. Váš šéf alebo manažér pôsobí nedôveryhodne a nemá jasnú predstavu o pracovnej činnosti alebo o riadení ľudí. Nech je dôvod akýkoľvek, váš vzťah s ním je nenávratne poškodený.

  3. Ak sa zmenila vaša životná situácia. Možno ste sa vydali alebo oženili, čakáte dieťa alebo váš plat a výhody v doterajšom zamestnaní nepokrývajú vaše životné potreby. Vtedy je vhodný čas, aby ste získali lepšiu príležitosť, vďaka ktorej podporíte seba aj svoju rodinu.

  4. Ak sú vaše osobné hodnoty v rozpore s firemnou kultúrou. Firma môže mať zaužívané rôzne firemné postupy, s ktorými nesúhlasíte a aj napriek tomu, ich musíte využívať pri svojej práci. Alebo spoločnosť vykonáva ročné prieskumy spokojnosti zamestnancov a vy si myslíte, že ide o stratu času, ako aj peňazí. Bez ohľadu na to, na akej úrovni dochádza k rozporu, vaša nezhoda s firmou dehonestuje firemnú kultúru a ničí váš postoj k práci.

  5. Ak vás práca prestáva baviť a netešíte sa ani z čiastkovej práce, ktorá vás predtým napĺňala. Bez ohľadu na to, čo sa zmenilo a vy máte strach ísť ráno do práce, je čas na opustenie zamestnania.

  6. Ak vaša firma koná neeticky. Možno vaši manažéri klamali zákazníkom o kvalite výrobkoch alebo ponúkaných službách. Alebo ste si vedomí toho, že spoločnosť kradne informácie od konkurencie a využíva ich vo svoj vlastný prospech. Nezostávajte v organizácií, ktorej etika je na nízkej úrovni.

  7. Z nejakého dôvodu ste sa v práci správali spôsobom, ktorý bol nevhodný. Mohlo ísť o veľa zameškaných pracovných dní z dôvodu choroby alebo ošetrenia členov rodiny, čím ste nedokázali splniť potrebné plány a vaša práca sa presúvala na vašich zaneprázdnených kolegov. Vďaka tejto skutočnosti ste získali povesť outsidera. Vaša reputácia sa pravdepodobne nezmení. Ak máte preto inú pracovnú príležitosť, začnite odznova.

  8. Ak ste spálili všetky mosty so svojimi kolegami a vášmu tímu sa nedarí v prostredí, ktoré si vyžaduje, aby ľudia spolu dobre spolupracovali. Opäť platí aj v tomto bode, čo v predchádzajúcom, nezávisí na dôvodoch, ale niekedy je lepšie začať odznova v novej práci a nedopustiť, aby sa táto situácia zo starého zamestnania zopakovala.

  9. Váš stres v práci je na takej vysokej úrovni, že ovplyvňuje vaše fyzické alebo duševné zdravie a vzťahy s vašimi kamarátmi a rodinou. Dávajte si pozor na príznaky syndrómu vyhorenia a ak ich neviete odstrániť v terajšej práci, odíďte.

  10. Na vrchole všetkých dôvodov je mizerná práca, cez ktorú sa neviete preniesť. Jednoducho potrebujete väčšiu zodpovednosť a hľadať nové príležitosti, ktoré absentujú vo vašej súčasnej organizácií. Ak ste preskúmali všetky súčasné možnosti, ktoré sú však limitované, je načase odísť.

Ste teraz pripravený opustiť vaše súčasné zamestnanie? Najvhodnejšou formou je odstúpiť od súčasnej práce tak, aby ste si zachovali váš profesionálny imidž a zároveň udržali dobré vzťahy so zamestnávateľom. Zanechanie „otvorených dverí“ vám možno niekedy pripraví nové pracovné príležitosti.

Hľadáte si nové zamestnanie? Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

 

 

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy