Plánujete zmenu kariérneho zamerania? Ako si nájsť adekvátne zamestnanie, s čím sa zmieriť a na čom naopak budovať novú kariéru

Uvažujete už dlhšiu dobu nad úplnou zmenou svojho kariérneho smerovania, alebo vás k tomu prinútila vaša aktuálna životná situácia? Prezradíme vám, kedy je vhodné úplne prehodnotiť svoj pracovný život a odhodlať sa k zmene, ktorá ho ovplyvní samotných od základov. A predovšetkým na čo nezabúdať pri voľbe svojho budúceho profesijného zamerania.

Najčastejšie prípady, kedy dochádza k zmene už zabehnutého kariérneho zamerania:

  • zamestnanci, ktorých postihol syndróm vyhorenia
  • riadiace pozície, pre ktoré je spoločným menovateľom neúnosný stres
  • zamestnanci, ktorí už v danom odvetví nenachádzajú ďalší priestor na sebarozvoj a pociťujú stagnáciu a nutkanie k zmene  
  • zmena štýlu života alebo celkovej životnej situácie (návrat mamičiek po rodičovskej dovolenke)

Kandidáti, ktorí sa odhodlajú k celkovej profesijnej zmene, si často nedokážu nájsť adekvátnu pozíciu, ktorá by zodpovedala ich predchádzajúcemu zamestnaniu. Často zápasia s vnútornou dilemou, s čím všetkým sa zmieriť a čo všetko obetovať, aby neutrpelo ich ego, dlhoročne nadobudnutý status v spoločnosti, alebo to nemalo vplyv na zabehnutý životný štandard.    

Nehľaďte na financie ako prioritu

Pokiaľ očakávate porovnateľné finančné ohodnotenie, na aké ste boli doposiaľ zvyknutí, asi vás sklameme. Pripravte sa možno na poriadny šok alebo stretnutie s realitou. Musíte sa zmieriť s tým, že pri budovaní úplne novej kariéry budete musieť začať od samotných základov. Pravdepodobne aj na juniorskej pozícii, ktorej prislúcha aj juniorská výška mzdy. Nevyberajte si pozície na základe výšky finančného ohodnotenia, ale možnosti sebarealizácie.

Myslite na budúcnosť

Medzi najdôležitejšie kritérium pri výbere nového zamestnania, by mala byť už spomínaná možnosť sebarealizácie. Jednoducho povedané, zamerajte sa na pozície, ktoré vám dokážu poskytnúť vnútorné uspokojenie, zodpovedajúce vášmu hodnotovému rebríčku s možnosťou sa kariérne aj osobnostne rozvíjať. Nevyhľadávajte pozície, pri ktorých vám hrozí „návrat do starých koľají“ ako je nadmerný stres, prepracovanosť, strata záujmu a motivácie, skĺznutie do stereotypu, neadekvátne pracovné prostredie.

Nezľaknite sa výzvy

Na výber zamestnania myslite z dlhodobej perspektívy. Nezľaknite sa náročnej cesty, ktorá vás pravdepodobne čaká. So svojimi doteraz nadobudnutými skúsenosťami a zručnosťami, je veľmi pravdepodobné, že za krátky čas začnete kariérne rásť. Zo začiatku si to možno bude vyžadovať veľkú dávku pokory. Nezľaknite sa menších zakopnutí „nováčika v obore“ a nestrácajte entuziazmus.

Vsaďte na skutočné hodnoty

Najväčším motivátorom paradoxne nie sú peniaze, ako by si každý myslel ale vhodné pracovné prostredie. Pozitívne a negatívne faktory pracovného prostredia vplývajú nie len na správanie, ale aj náladu a pocity zamestnanca. Odzrkadľujú sa predovšetkým na jeho práci a motivácii k dosahovaniu stanovených cieľov. Základom úspechu je práve pracovný kolektív, ktorý sa dokáže vzájomne motivovať a podržať aj v tých najťažších chvíľach. Preto je veľmi podstatné, do akej spoločnosti sa budú uberať vaše ďalšie kroky.

Odhodlať sa po rokoch zabehnutej kariéry k profesijnej zmene si vyžaduje veľkú dávku guráže a odhodlania. Ak však v sebe živíte dostatočne silnú túžbu a dokážete ju prepojiť s reálne naplniteľnými cieľmi, je len otázkou času, kedy si nájdete zamestnanie, ktoré vás dokáže nie len kariérne ale aj osobnostne napĺňať.

  • Autor: © Zoznam/zuzanavargova
  • Zdroj: Foto: Getty, @zuzanavargova

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy