Viete sa presadiť? Skúste zodpovedať nasledujúcich 11 otázok, ktoré o vás prezradia viac ako ste čakali

Niektoré povolania si priam vyžadujú schopnosť byť presvedčivým a prejaviť sa ako asertívna osobnosť, ktorá sa neobáva byť v centre pozornosti. Ako ste na tom vy? Nebojíte sa presadiť si svoj názor? Dokážete upozorniť na kvality a pozitívne stránky svojej osobnosti? Skúste si zodpovedať nasledujúce otázky a zamyslieť sa, ako zvyknete reagovať vy v daných situáciách.

  1. Dokážete každému človeku bez ohľadu na jeho vek, pohlavie a postavenie povedať, čo považujete za dôležité?          
    Vyjadriť svoj názor bez ohľadu na prijímateľa je základom úspechu. Podstatné je zvoliť vhodný spôsob  komunikácie a prispôsobiť ho adresátovi.
     
  2. Vyhľadávate spoločnosť alebo uprednostňujete samotu?
    Čím viac času trávite v spoločnosti druhých, tým viac posilňujete svoju asertívnu stránku. Jednoducho povedané ste zvyknutý na spoločnosť rôznych typov osobností a nemáte obavu sa prejaviť. 
     
  3. Dávate prednosť písomnému alebo ústnemu prejavu?
    Súvisí to s typom vašej osobnosti, introverti zväčša uprednostňujú písomný kontakt a extroverti naopak vyhľadávajú možnosti priamej konfrontácie.
     
  4. Viete druhých ľudí poprosiť o láskavosť?
    Nie je hanba požiadať o pomoc, je to prirodzené v dobre fungujúcom pracovnom tíme. Základom je byť pripravený opätovať láskavosť druhým. Zvyšuje sa tak dokonca šanca, že si vás v kolektíve obľúbia.
     
  5. Pokiaľ si niečo zaumienite, dokážete ísť vpred napriek prekážkam?
    Nenechajte prvotné odhodlanie a entuziazmus vyprchať skôr ako začnete konať. Nepodliehajte neúspechom, je prirodzené, že na ceste za svojim cieľom natrafíte na menšie zakopnutia. Základ je oprášiť kolená a ísť ďalej.
     
  6. Pokiaľ ste v reštaurácii nespokojný s jedlom, jednoducho ho vrátite?
    Vyznie to možno ako zbytočná otázka, ale skrýva v sebe veľkú podstatu. Pokiaľ ste pasívny, alebo máte v sebe ostych vyjadriť svoj názor navonok pre jedle, je pravdepodobné, že volíte stranu ústupkov aj pri zásadných problémoch.
     
  7. Spomeniete si na to, že vám v poslednej dobe niekto vnútil nejakú vec, ktorú nechcete a nepotrebujete?
    Nepodliehajte chvíľkovému prílivu emócií, ale myslite racionálne. Zvažujte pre a proti, rozhodujte sa na základe pádnych argumentov.
     
  8. Dokážete prehliadnuť chyby druhých, napriek tomu, že sa jedná o podstatnú záležitosť?
    Je veľmi jednoduché zahrať sa občas na „mŕtveho chrobáka“, ktorý nevidí a nepočuje. Ale zakaždým sa skúste zamyslieť nad možným dopadom takéhoto rozhodnutia. Prídete na to, že v konečnom dôsledku vás vyriešenie problému stálo oveľa viac času a nervov.
     
  9. Ľudia vás často využívajú, alebo dokonca zneužívajú?
    Medzi využívaním a podaním pomocnej ruky býva často tenká hranica. Je podstatné si uvedomiť, kedy sa jedná o priateľskú pomoc alebo naopak o manipuláciu.  
     
  10. Prijímate nové príležitosti ako nové výzvy?
    Pokiaľ sa nebojíte opustiť svoju zónu komfortu a dobre známy pocit pohodlia, máme pre vás dobrú správu. Je to znak, že neupadáte do stereotypu a máte v sebe dostatok entuziazmu napredovať.
     
  11. Necháte sa ovplyvniť názormi druhých?
    Stojte si za svojim názorom a nenechajte sa strhnúť vplyvom väčšiny.

Viac o téme: Práca Asertivita Otázky
  • Autor: @zuzana.vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, @zuzana.vargova

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy