Časté chyby zamestnávateľov: Toto sú dôvody, pre ktoré odchádzajú šikovní zamestnanci

Rovnako ako by si zamestnanec mal včas uvedomiť, kedy ho už práca nenapĺňa, nebaví a je čas na zmenu, tak by mal nadriadený včas spoznať, kde urobil chybu. Aké sú najčastejšie dôvody odchodu zamestnancov?

Už v skúšobnej dobe môžu zamestnanci spoznať, do akej firmy nastúpili. Či do tej, ktorá sa o svojich pracovníkov stará a myslí na nich, alebo do tej, ktorá sa riadi len myšlienkou, že kárať je správne.

Nedodržané sľuby

Varovným signálom môže byť pre nového zamestnanca nedodržanie sľubov. Pri pohovore dohodnuté školenia, komunikácia spojená so spätnou väzbou o prvých krokoch v novej pozícii, ponúknutý plat, bonusy alebo využitie cudzích jazykov sa už po pár týždňoch môžu ukázať ako plané sľuby.

Buď si človek zvykne na nové požiadavky, alebo ich nezvládne. V druhom prípade je lepšie siahnuť po zmene, najmä ak je ešte v skúšobnej dobe.

Žiadna chvála

Chybou, ktorú stále mnoho manažérov v dnešnej dobe robí, je absencia pochvaly za dobre odvedenú prácu a pravidelná spätná väzba. Na to by si mali dať nadriadení pozor. Stretávame sa s tým, že mnoho pracovníkov pristupuje k podriadeným tak, že chváliť ich zbytočné, dôležitejšie je kárať. Ale to je zle.

Zhoršovanie podmienok

Nadriadení by tiež mali vedieť, že každé znižovanie benefitov a odmien, znižovanie stavov a následný tlak na zvýšenie pracovného výkonu ostatných zamestnancov a s tým spojený stres vedú k tomu, že pracovník môže začať premýšľať o inej práci. A môže im tak odísť špecialista, ktorého budú len ťažko nahradzovať.

Nedbajú na to, aby zamestnanci mohli vo firme rásť

Niekedy vysiela zlé signály aj vysoká fluktuácia v spoločnosti, prípadne odchod dobrých kamarátov do inej firmy. V takýchto prípadoch je vysoká pravdepodobnosť, že si manažér vezme svoj tím so sebou na nové pôsobisko. Neblahý vplyv na pracovné nasadenie máva aj stereotyp, strata motivácie, obmedzená možnosť rastu a absencia ďalšieho vzdelávania.

Neočakávané zmeny

Samozrejmým signálom pre zmenu z oboch strán môže byť zmena náplne práce a pracovného prostredia v súvislosti so zmenami na trhu. Alebo nástup nového nadriadeného či zmena vlastníka spoločnosti.

Pritom stačí, keď firma nespokojného pracovníka osloví a ten dostane chuť na zmenu. Svoju úlohu zohrávajú aj dôvody, ktoré nadriadení ovplyvniť nemôžu. Patrí sem napríklad založenie rodiny a zvýšený záujem tráviť s ňou čas. To sa týka najmä pozícií spojených s cestovaním.

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, idnes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy