Dochádzanie do práce: Využite „stratený čas“ efektívne

Patríte k väčšine svetovej populácie, ktorá denne dochádza do práce? Ak áno, určite vás už mnohokrát napadlo, že by sa dal čas, ktorý cestou do zamestnania strávite, predovšetkým pokiaľ vám dochádzanie zaberá viac ako dve hodiny denne, využiť oveľa efektívnejšie. Ak na ceste do práce nepoužívate auto, ale hromadnú dopravu, predovšetkým vlak či autobus, existuje hneď niekoľko spôsobov, ako tento čas využiť a urobiť z dochádzania nudného a únavného dochádzania produktívne.

Plánujte

Pokiaľ po ceste do práce nemusíte šoférovať, dá sa čas využiť naozaj mnohými spôsobmi. Jedným z často odporúčaných je naplánovať si počas cesty svoj deň. Urobte si zoznam úloh, ktoré musíte splniť. Vytvorenie zoznamu vám pomôcť rozdeliť veľké a náročné úlohy na malé a lepšie zvládnuteľné. Tiež vám umožnia stanoviť si priority. Je jedno, či na vytvorenie zoznamu použijete poznámkový blok alebo aplikáciu. Len nezabudnite, aby vaše úlohy boli realistické a konkrétne.

Čítajte, pokiaľ možno nie správy z médií či sociálnych sietí

Čítanie kníh je jedným z najlepších spôsobov, ako znížiť stres a pritom sa naučiť niečo nové. Či už čítate motivačnú autobiografiu alebo vedecko-fantastický román, čítanie stimuluje myseľ, pomáha zdokonaľovať schopnosť písať a rozširuje tiež slovnú zásobu. Knihy sa samozrejme v dnešnej dobe dajú nielen čítať, ale aj počúvať vo forme audiokníh.

Počúvajte podcast

Podcasty predstavujú ďalší skvelý vzdelávací alebo motivačný obsah, ktorý vám môže pomôcť nájsť zdroj inšpirácie pre váš pracovný deň. Ich výhodou je, že sa dajú využiť aj vtedy, pokiaľ do práce jazdíte autom. Zaujímavých podcastov, ktoré sú často aj voľne k dispozícii, existuje veľké množstvo, stačí si len vybrať.

Absolvujte online kurz

Chcete sa naučiť niečo nové, ale príde vám, že na to vo svojom hektickom živote nemáte čas? Každodenné dochádzanie do práce a z práce vám môže tento čas ľahko poskytnúť. Využite dochádzanie na absolvovanie online kurzu, ktorý vám pomôže nielen zlepšiť vaše znalosti v rôznych smeroch, ale možno aj posunúť sa v rebríčku vašej spoločnosti o niečo vyššie.

Doprajte si čas na zamyslenie

Ďalšiu skvelú možnosť, ako dochádzanie do práce využiť, predstavuje zamyslenie. Pohodlne sa posaďte a zamyslite sa nad vecami vo svojom živote, ktoré by mohli potrebovať nejakú zmenu alebo zlepšenie. Zhodnotenie rozmanitých aspektov života, ako je fyzická a duševná pohoda, a prijatie opatrení na ich zlepšenie vám môže výrazne prospieť aj v práci.

Znížte svoju pracovnú záťaž

Každodenné dochádzanie do práce môžete samozrejme využiť tiež na dokončenie nevybavených úloh, predovšetkým v čase, keď je toho na vás v práci priveľa, napríklad pretože je potrebné dokončiť množstvo dôležitých zákaziek. Toto využitie cesty do práce alebo z práce vám môže pomôcť zmierniť pracovnú záťaž, aby ste sa potom v práci necítili toľko pod tlakom. Môžete tiež skontrolovať prácu, ktorú ste odviedli predchádzajúci deň, a uistiť sa, že v nej nie sú žiadne chyby.

Odpočívajte, alebo si zdriemnite

Náš život je stále viac nabitý a málokedy máme dostatok času na relaxáciu a oddych. Pri veľkom pracovnom vyťažení a nárokoch sa môže stať, že nájsť si čas na odpočinok je takmer nemožné. Čas nutný na dochádzanie do práce môžete tak využiť aj na to, aby ste si trochu oddýchli. Pustite si obľúbenú hudbu alebo sa len pozerajte z okna a pozorujte krajinu. Robte čokoľvek, čo vás uvoľní.

Pokiaľ sa v práci cítite unavený, neproduktívny alebo vystresovaný, môže to byť spôsobené tým, že nemáte dostatok spánku. Často to súvisí tiež s nutnosťou skorého vstávania kvôli dochádzaniu. Krátke zdriemnutie počas cesty môže urobiť doslova zázraky. Spánok počas dochádzania do práce možno neznie ako produktívny spôsob trávenia času, ale výrazne zvýši vašu produktivitu počas dňa.

Viac o téme: Pracovisko Čas Práca Dochádzanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: lifehack.org, forbes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy