10 jednoduchých trikov na manipuláciu s ostatnými ľuďmi

Vývoj psychológie umožnil vedcom študovať biologické procesy v ľudskom mozgu, emócie, správanie a reakcie. Tieto informácie nám umožňujú pochopiť naše vlastné správanie a zároveň uľahčuje kontrolu nad ostatnými. Želáte si niekedy, aby s vami ľudia súhlasili, alebo aby si vás okamžite zapamätali? Verte alebo nie, je to skutočne možné - stačí poznať pár trikov. Fungujú na podvedomej úrovni a pomôžu vám získať dôveru inej osoby alebo získať niekoho súhlas.

  1. Zrkadlite reč tela vášho náprotivku, aby vám dôveroval
    Ak chcete, aby ste sa niekomu zapáčili a dôveroval vám, napodobňujte jeho reč tela - najmä jeho pózy a gestá. Najdôležitejšie je, aby ste to robili nenápadne - inač vás prekukne.
  2. Použite slovo „pretože“, aby bolo po vašom
    Počas intenzívnej diskusie musí byť vypočutý každý názor, ale iba jeden bude vybraný ako ten správny. Ak chcete, aby to bol ten váš, jednoducho použite pri odôvodňovaní slovo „pretože“.
  3. Pozastavte sa, aby vaše slová mali väčší účinok
    Ak chcete, aby si pamätali, čo ste povedali a skutočne o tom premýšľali, za váš výrok pridajte dlhšiu pauzu. Tento jednoduchý trik vám pomôže používať v rámci vášho vyjadrovania správny dôraz.
  4. Zostaňte ticho, aby ste sa dozvedeli viac
    Ak sa chcete od inej osoby dozvedieť skutočne všetko, nemali by ste byť dotieravý alebo príliš  zvedavý. Namiesto toho radšej mlčte a pod tlakom vám povedia všetko, aj to čo nechceli.
  5. Hovorte prvý alebo posledný, aby si vás zapamätali
    Ak vediete s niekým dôležitý rozhovor, skúste zariadiť veci tak, aby ste boli prvou alebo poslednou osobou, ktorú bolo počuť.
  6. Posaďte sa vedľa svojho súpera, aby ste dostali menej kritiky
    Povedzme, že viete, že váš kolega alebo šéf plánuje na nadchádzajúcom stretnutí hovoriť o vašich pracovných schopnostiach. Ako môžete zabrániť úplnej katastrofe? Sadnite si hneď vedľa nich.
  7. Požiadajte niekoho o láskavosť, aby zmenil spôsob akým vás vníma
    Ak požiadate niekoho o láskavosť, a on ju splní, paradoxne je vysoko pravdepodobné, že si k vám zachová pozitívny prístup a spraví pre vás niečo pekné aj nabudúce. Tento fenomén sa nazývaj aj efekt Benjamina Franklina.
  8. Pomocou kontrastov získajte, čo chcete
    Jednou z najpopulárnejších psychologických manipulačných techník je požiadať o niečo oveľa väčšie, ako je to, čo v skutočnosti chcete. Následne si to „rozmyslite“ a požiadajte ich o menšiu láskavosť.
  9. Mierne prikyvujte ak chcete, aby s vami niekto súhlasil
    Ak chcete získať pozitívnu odpoveď, pri kladení otázky mierne prikyvujte. Nezabudnite udržiavať očný kontakt. Je tak väčšia pravdepodobnosť, že odpoveď bude kladná.
  10. Nakreslite trojuholník očami, aby ste ukončili konverzáciu
    Pozerajte sa im na jedno oko, potom na druhé a potom na ich čelo. Robte očami takéto „kreslenie“ počas konverzácie a čoskoro si podvedome uvedomia, že nastal čas rozlúčiť sa.
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy