Pri presadzovaní svojich názorov nepodceňujte hlasový prejav

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Každý, kto hovorí plným hlasom, pôsobí ako kompetentný, je považovaný za autoritu a na stretnutiach sa presadzuje pokojne. Mrmlanie je medzitým nemilosrdne prehlušené. Rečový tréning s profesionálom pomáha – a posilňuje osobnosť.

Nikto vás nepočúva? Zapadajú vaše návrhy? Potom s vaším hlasom nie je niečo v poriadku. Podľa Alberta Mehrabiana, bývalého profesora psychológie na Kalifornskej univerzite v Los Angeles, vplyv človeka závisí z 38 percent od jeho hlasu a len zo 7 percent od toho, čo hovorí. (Vzhľad, samozrejme, tvorí 55 percent – ​​ale o to tu teraz nejde.)

„Hlas musí byť výrazný,“ vysvetľuje Gisela Jörgensová, diplomovaná operná speváčka a trénerka reči z Frankfurtu nad Mohanom. "Keď váš hlas vyjadruje presne to, čo chcete povedať, vaši poslucháči sa budú cítiť pohodlne a budú vás nasledovať." Ak vyhlásenie a hlas nejdú dohromady, vyvoláva to podráždenie alebo dokonca odmietnutie. To isté platí, ak hlas k osobe nepasuje. „Ženy v mužských zamestnaniach často hovoria príliš hlboko,“ hovorí Gisela Jörgensová. Snažia sa „obstáť“. Žiaľ, nezvýšili svoju autoritu týmto spôsobom, ale pôsobili iba umelo a zničili si aj svoj hlasový orgán. Ženy by namiesto toho, aby hovorili hlboko, mali hovoriť jasne, aby presvedčivo vyjadrili svoje schopnosti.

To isté platí pre mužov a ženy: „Hovoria príliš rýchlo a príliš náhlivo,“ hovorí trénerka reči Jörgensová. Nasledujúce vety ukazujú, ako sa to deje: Ak si nerobíte prestávky, dýchate príliš plytko, hovoríte dosť monotónne, pôsobí to nudne a žiaľ,  ak hovoríte ešte rýchlejšie a zbrklejšie, nebude to zaujímavejšie. Takže zvoľnite tempo. Formulujte jasné vety. Zmeňte dĺžku viet, melódiu reči a rýchlosť reči. Na konci každej vety znížte hlas. A svoje tvrdenia podčiarknite dobre umiestnenými pauzami.

Pery a jazyk potrebujú dobré základné napätie a musia byť flexibilné, aby bola artikulácia úspešná. Zovretú čeľusť možno uvoľniť zívaním a hlbokým nádychom a výdychom. Všeobecnej nervozity sa môžete zbaviť, ak ruku pevne zovriete v päsť a následne uvoľníte napätie – automaticky sa potom zhlboka nadýchnete.

Ak chcete trénovať svoj hlas, dnes na trhu nájdete množstvo kníh s cédečkami s cvičením. Tréning s profesionálom je však obzvlášť účinný, pretože rieši individuálne výzvy každého hlasu. Tréner mal mať vyštudovaný spev, herectvo či rečovú výchovu a podľa Gisely Jörgensovej by mal mať predovšetkým „dobré uši a veľa empatie“.

Jedným z cieľov rečového tréningu je zistiť takzvanú situáciu ľahostajnosti – v tejto situácii znie hlas pekne a naplno. Nachádza sa v spodnej tretine hovoriaceho hlasu. Kto hovorí v tomto hlasovom registri, nemusí sa pri hovorení namáhať a teda nezachrípne.

V rečovom tréningu sa dajú vyskúšať aj nové spôsoby vyjadrovania. Určite môže dôjsť k prekvapeniam: napríklad mrmlajúci manažér môže byť dokonca zaskočený svojimi ostrými argumentmi, keď sú konečne výrazné. Pomerne tichý manažér žasne nad vlastným presvedčivým hlasom. Jedna riadiaca pracovníčka, ktorá hučala vo svojom basovom hlase, je prekvapená, o koľko jednoduchšie môže byť rozprávanie – a vedenie.

Práve preto, že hlas a osobnosť sú tak úzko prepojené, hlasový tréning prináša oveľa viac než len krásny zvuk. Gisela Jörgensová zdôrazňuje: "Hlasová výchova si vyžaduje odvahu."

Viac o téme: Hlas Reč Výraz Trénerka
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy