Štúdia ukázala, ako telesný výzor ovplyvňuje výšku platu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Americká štúdia ukazuje, že ľudia zarábajú viac, keď vyzerajú dobre. Čo však na konci mesiaca prinesie viac peňazí, je pre ženy a mužov veľmi odlišné.

Štíhly pás, vysoko vyrastený – plná peňaženka: Štúdie už niekoľko rokov ukazujú, že krása je faktorom, ktorý napĺňa peňaženku. Pre internetový časopis PlosOne teraz výskumníci z americkej univerzity v Iowe znovu preskúmali, čo veda označuje ako „Beauty Premium“ – a našli zásadné rozdiely medzi mužmi a ženami.

„Jednou z výziev je, ako môžu výskumníci kompenzovať chyby pri vykazovaní telesných meraní, ako je výška alebo hmotnosť. Väčšina predchádzajúcich štúdií často posudzovala fyzický vzhľad pomocou subjektívnych názorov na základe prieskumov,“ povedal pre odborný magazín PsyPost ekonóm Suyong Song, ktorý štúdiu viedol.

Základ: rodinný stav, príjem, 3D skeny

Inými slovami, to, čo sa predtým subjektívne dopytovalo v pouličných prieskumoch a na základe fotografií, teraz skúmal výskumný tím z Iowy pomocou umelej inteligencie na väčších súboroch údajov. Vedúci štúdie Song a jeho kolega Stephen Baek preto vyhodnotili rozsiahle údaje – predovšetkým od síl amerického letectva. Takzvaná štúdia CAESAR, ktorá sa uskutočnila v rokoch 1998 až 2000, ponúkla Songovi a Baekovi prístup k materiálom od celkovo takmer 2 400 ľudí: Výskumníci získali informácie o demografickom pozadí – ako je rodinný stav a príjem – ale aj 3D skeny tiel vojakov a ich vyhradených telesných meraní. Tieto údaje tvorili základ pre výskumníkov z Iowy.

U mužov je to výška, u žien hmotnosť

"Výsledky ukazujú, že existuje štatisticky významná súvislosť medzi fyzickým vzhľadom a príjmom a že tieto asociácie sa líšia medzi pohlaviami," povedal Song. "Najmä mužská postava má pozitívny vplyv na príjem, zatiaľ čo ženská obezita má negatívny vplyv na príjem."

Vedci odhadujú, že o jeden centimeter vyšší muž zarábajúci 70 000 dolárov (61 660 eur) majú ročne vyšší príjem o približne 998 dolárov (882 eur). Znamená to: Niekto, kto je o päť centimetrov vyšší, má k dispozícii o takmer 4500 eur viac príjmu ročne.

U žien naopak platí, že menej je viac. Tu vedci naznačujú, že zníženie obezity o jednu jednotku (merané indexom telesnej hmotnosti) pri príjme 70 000 dolárov (61 660 eur) by znamenalo o 934 dolárov (823 eur) ročne väčší príjem.

»Beauty Premium« je preto všadeprítomná. "Výsledky ukazujú, že prémia za fyzickú príťažlivosť naďalej pretrváva a že vzťah medzi výzorom tela a príjmom je medzi pohlaviami heterogénny," povedal Song.

  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy