Šesť tipov pre zdravú prácu počas práce z domu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Krk bolí, oči pália: Práca vo vlastných štyroch stenách ovplyvňuje aj vaše zdravie. Tieto tipy vám môžu pomôcť.

Na zdravotné problémy počas home office sa sťažujú takmer dve tretiny zamestnancov (64 percent). Vyplynulo to z prieskumu výrobcu kancelárskeho nábytku Aeris medzi 2000 domácimi pracovníkmi v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Na prvom mieste rebríčka je bolesť chrbta (26 percent), nasleduje bolesť svalov v oblasti krku alebo ramien (21 percent) a bolesť hlavy (21 percent).

Opýtaní tiež uviedli únavu a vyčerpanie, ako aj stres a nepokoj (20 percent). Práca doma podľa ich vlastných vyjadrení vedie u dvanástich percent aj k psychickým problémom ako vyčerpanie či depresie.

Tieto tipy vám môžu pomôcť pracovať zdravšie v domácej kancelárii:

1. Sedieť vzpriamene

Kto dlho sedí pred obrazovkou, nerobí si dobre. Pri dlhom sedení je vám zle. Preto je dôležité, aby ste sa počas dlhých sedení pri stole nehrbili pred klávesnicou. Čo je dôležité: Snažte sa sedieť vzpriamene, z času na čas vstaňte. 

2. Práca v stoji

Postaviť sa pri robení zoznamu úloh robí dobre. Mnohé kancelárie majú výškovo nastaviteľné stoly. Žehliaca doska môže pomôcť v domácej kancelárii. Ak sa chcete viac pohybovať a naťahovať, môžete zložku, ktorú často používate, umiestniť na vysokú policu v inej miestnosti. Je to nepríjemné, ale funguje to.

3. Zbavte sa "textového krku"

Je lákavé pracovať odkiaľkoľvek, kontrolovať e-maily alebo čítať správy o projekte na gauči, v kaviarni, v parku alebo vo vlaku. Z dlhodobého hľadiska však neergonomické pracovisko často spôsobuje bolesť. Čo pomáha proti textovému krku: umiestnite notebook na úroveň očí a použite externú klávesnicu a myš.

4. Pozor na oči

Každý deň trávime hodiny pred obrazovkami a smartfónmi. V hybridnej kancelárii prebiehajú stretnutia paralelne prostredníctvom videohovoru. Je to namáhavé pre oči. Robte si pravidelné prestávky v pozeraní na obrazovku, aby ste uľavili svojim očiam. Pomedzi to nechajte svoj pohľad odísť z obrazovky do diaľky – ideálne do zelene, ktorá pôsobí relaxačne. Zívanie zas pomáha zvlhčovať oči.

5. Počúvať

Keď sú tímy rozdelené, komunikácia často upadá. Ľudia v domácej kancelárii sa cítia izolovaní – tí v kancelárii si môžu myslieť, že ich kolegovia doma leňošia. Pri hybridnej práci je nevyhnutné nechať si na stretnutiach priestor pre každodenné veci, navzájom sa počúvať. Dobrý základ na diskusiu je dôležitý aj vtedy, keď niekto hľadá pomoc.

6. Stanovte si hranice

Kontrola prvých e-mailov na firemnom mobilnom telefóne hneď po vstávaní a pracovné dni s otvoreným koncom: Tento vývoj si našiel cestu aj do každodenného života počas home office niektorých zamestnancov. Na to, aby ste sa mohli zotaviť z práce, sú obzvlášť dôležité jasné hranice medzi prácou a voľným časom. Po skončení práce je najlepšie umiestniť pracovné vybavenie mimo dohľadu.

Viac o téme: Home office Zdravie Oči Voľno Krk
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy