Kariéra namiesto dieťaťa: Prečo si vyberať, keď môžete robiť oboje?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Pre ženu je často veľmi ťažké vybrať si medzi kariérou a výchovou detí. Ale otázku „kariéra namiesto dieťaťa?“ treba položiť ženám, ktoré chcú kariéru aj šťastný rodinný život s deťmi.

Život nás často dostáva do zložitých situácií. Ste žena. Čo to bude? Kariéra alebo rodina? Všetko sa deje z nejakého dôvodu, ale ako zladiť prácu a materstvo? Ženy na jednej strane potrebujú samostatnosť, na druhej strane sa cítia späté s domovom a chcú si plniť svoju materskú rolu.

V určitom bode života stojí každá žena pred voľbou: úspešný profesionálny život, aby sa cítila naplnená ako človek, alebo šťastný rodinný život, aby sa cítila naplnená ako žena. Väčšina ľudí volí strednú cestu, pretože oba aspekty sú dôležité. Všetko je to o možnostiach a prioritách.

Prečo dieťa a prečo kariéra?

Prečo chcete dieťa? Pretože váš materinský inštinkt je veľmi dobre vyvinutý a hovorí vám, že toto je váš osud ako ženy na zemi. Alebo možno preto, že váš milostný vzťah a manželstvo sú také krásne, že máte pocit, že by sa malo narodiť dieťa ako živý dôkaz vášho vzťahu s partnerom.

Prečo by ste si vybrali povolanie? Pretože chcete osobnú nezávislosť a chcete zarábať aspoň toľko ako váš partner. Chcete slobodu pohybu, sebakontrolu a možnosť robiť dôležité rozhodnutia v prospech iných aj seba.

Môžete pracovať tak dlho, ako vám to tehotenstvo dovolí, ak budete dodržiavať rady lekára. Potom porodíte. Čo budete robiť? Chystáte sa najať opatrovateľku alebo požiadať svoju matku, aby vám pomohla? Aj napriek tomu zostane váš záväzok ako matky nevyhnutný, najmä v prvom roku vášho dieťatka. Máte pocit, že vašu profesionálnu kariéru spomaľuje alebo blokuje príchod vášho bábätka. Zároveň si však myslíte, že biologické hodiny nevychádzajú z vašich prianí.

Čo hovoria moderné matky?

Moderné ženy cítia a vedia, že dokážu viac, než len zostať doma, vychovávať deti a starať sa o domácnosť, ako tomu bolo v minulosti. Dnešné ženy chcú využiť svoje zručnosti a znalosti mimo domova. Pretože profesionálne naplnenie je súčasťou ich identity.

Máš svoju vysnívanú prácu, máš záujem napredovať a ťažko by si nastupovala na materskú dovolenku? Bola by vaša rodina zároveň naplnená, keby ste mali dieťa? Moderné ženy sú si isté, že dokážu oboje, a to aj veľmi dobre.

Moderné spojenie byť ženou a byť matkou znamená: ambície, vášnivosť, lásku, oddanosť a úspech. Dokáže byť profesionálkou v práci, ale aj skutočne milujúcou matkou a manželkou v rodine. Môže sa to zdať nemožné, ale so správnymi ľuďmi okolo vás a správnym časovým manažmentom to môžete dokázať!

Výzvy a kompromisy

Ak chcete skombinovať kariéru a materstvo, existuje veľa výziev a kompromisov, ktorým musíte čeliť.

Chcete sa vrátiť do práce, aj keď je vaše dieťa ešte malé a nemôže ísť do škôlky, alebo musíte v práci dlhšie telefonovať, aby ste upokojili svojho drobca, ktorý sa upokojí až vtedy, keď počujete váš hlas. Iná situácia: Vezmete si deň voľna a chcete ho venovať svojmu dieťaťu, no súrne vás zavolajú do práce ...

Akoby toho nebolo dosť, musíte čeliť aj nátlaku okolia, ktoré sa môže sťažovať a povedať, že nie ste dobrá matka, pretože prácu kladiete na prvé miesto.

Napriek všetkým ťažkostiam väčšina žien tvrdí, že ich najväčším úspechom sú deti. Ide o ženy, ktorým sa s pomocou rodiny podarilo vychovať dieťa a zároveň mať profesionálne úspechy. Práve ženy pochopili, že sú určité časti života, v ktorých sú špeciálne chvíle, ako napríklad narodenie dieťaťa.

V takýchto prípadoch sa stretávame s matkami, ktoré sú nešťastné, pretože museli zostať doma, matkami, ktoré sú príliš zaneprázdnené každodennými starosťami a domácimi prácami, alebo matkami, ktoré sa sústreďujú len na to, čo ich uspokojuje a zabúdajú pri tom, že majú dieťa, ktoré majú doma a musia sa o neho starať a vychovávať. Jednoznačne najhorší prípad je, keď je žena matkou aj zamestnankyňou, no želá si, aby deti nikdy nemala, alebo aby sa dieťa nenarodilo v tom čase, ale o pár rokov neskôr.

Svoje dieťa musíte od malička učiť, aby chápalo dôvod, prečo ste mimo domova, alebo dôvod určitého finančného nedostatku, keď nepracujete a zostávate s ním doma. Dieťa bude vždy šťastné, ak mu budete venovať náležitú pozornosť a bude hrdé, keď bude mať mama prácu, v ktorej si ju okolie váži.

  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy