Štyri spôsoby, ako byť okolo Vianoc pokojnejší

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Každý rok sa vracajú najintenzívnejšie týždne v roku. V zamestnaní je potrebné zostaviť ročnú účtovnú závierku, sfinalizovať posledné ciele a zároveň určiť plánovanie na nasledujúci rok

Podporujete svoje deti v učení sa na skúšky a staráte sa o ne, keď sú choré. Okrem toho by ste si mali rezervovať neistú lyžiarsku dovolenku, piecť koláčiky a nakupovať vianočné darčeky. Vaše dni sú plné a vy máte sotva čas dýchať – nieto ešte byť pokojní!

Aby ste prežili tento zhon a s pokojom, potrebujete všetky sily a predovšetkým pevné zdravie. Všímavosť je jedným z kľúčov k lepšiemu zdraviu a viac energie. Prostredníctvom všímavosti prichádzate tu a teraz a vedome to vnímate. Naučíte sa užívať si daný okamih. Všímavé uvedomenie si svojich pohybov, myšlienok a pocitov posilňuje vaše telo a myseľ.

Čo môžete urobiť, aby ste začali deň pokojne

1. Začnite deň vedome
Keď sa ráno zobudíte, nájdite si chvíľu na to, aby ste svoje telo skutočne precítili. Vystrite sa a ponaťahujte sa. Ležte tak aspoň 2 minúty a všímajte si, ako sa vaše telo cíti. Ak spozorujete napätie alebo zablokované časti tela, potom tam nasmerujete svoju pozornosť. Pošlite pozitívnu myšlienku alebo úsmev práve na toto miesto.

2. Stanovte si priority – v práci aj doma
Inklinujeme k multitaskingu, najmä v náročných časoch. Snažíme sa robiť niekoľko vecí súčasne a nevenujeme čas rozhodovaniu, ktorá zo všetkých úloh je skutočne dôležitá. V predvianočnom období preto dbajte na to, aby ste robili len to, čo je naozaj dôležité. Nájdite si chvíľu na stanovenie priorít. Ktoré úlohy v práci môžete delegovať? Musíte nakupovať sami alebo si môžete dopriať donáškovú službu? Dobre si premyslite, ktoré veci si vyžadujú vašu pozornosť a ktoré možno odložiť alebo dokonca vynechať.

3. Jedzte a pite vedome
Dávajte pozor na svoje jedlá. V stresujúcich časoch máme tendenciu jesť jedlo tu i tam a rýchlejšie ako zvyčajne. Dokonca zabúdame piť. Uvedomte si, aké dôležité je poskytnúť telu tie správne živiny a tekutiny. Jedzte dostatok zeleniny a ovocia a skoro ráno si dajte na pracovisko karafu s vodou alebo čajom. Aj keď máte málo času na jedenie, robte to vedome a buďte plne pri jedle. Počas jedenia nechajte svoje myšlienky plynúť a zároveň uvoľnite svoju myseľ.

4. Medzičasom si urobte čas a zhlboka sa nadýchnite
V čase stresu a napätia má veľa ľudí tendenciu dýchať len plytko a stiesnene. Vedomý, hlboký nádych je preto dôležitý, aby sme zostali pokojní a v našom strede. Pri výdychu aktivujeme parasympatický nervový systém, ktorý zabezpečuje relaxáciu a zotavenie. Preto je také dôležité zhlboka sa nadýchnuť a vedome a dlho vydychovať, najmä keď ste v strese. Venujte zvláštnu pozornosť svojmu dychu a občas sa niekoľkokrát vedome a zhlboka nadýchnite. Najmä vtedy, keď stojíte v dopravnej zápche, ponáhľate sa z jedného stretnutia na druhé, alebo keď vaše deti kňučia pri vianočných nákupoch: zhlboka sa nadýchnite.

Viac o téme: Stres Pokoj Dýchanie Vianoce
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy