Úspech pri vyjednávaní o mzde: Dôležitá je správna taktika

Ilustračné fotoIlustračné foto

Menej je viac? Táto veta sa nevzťahuje na vyjednávanie o mzde. Ak poznáte pár taktických trikov, máte väčšiu šancu presvedčiť šéfa.

Dôležitá je dobrá príprava

Dobrá príprava zvyšuje šance na úspech pri vyjednávaní o plate! Aké výkony zamestnanec podal a akú hodnotu má pre firmu? Vaše vlastné úspechy sú najlepšími argumentmi, prečo je zvýšenie platu oprávnené. Dôležitú úlohu pri hodnotení však zohrávajú aj faktory ako veľkosť a umiestnenie spoločnosti, vzdelanie a odborná prax. Kto pozná tieto parametre, môže ľahko posúdiť, ktorá požiadavka má vlastne šancu na úspech.

Tipy na vyjednávanie o plate

Pri samotnom vyjednávaní o mzde tí, ktorí rozumne použijú niekoľko taktických prístupov, s väčšou pravdepodobnosťou dosiahnu svoje ciele.

  • Predložte prvú ponuku sami - Tí, ktorí to berú do úvahy, určujú (hrací) rámec pre vyjednávanie a častejšie dosahujú sledovaný konečný výsledok.
  • Požiadajte o presné číslo - Namiesto pýtania ročného platu napríklad 24 000 eur je teda vhodnejšie pýtať si 23 750 eur. To signalizuje rokovaciemu partnerovi, že pred ním sedí niekto, kto presne vie, akú má hodnotu – presne na eurá.
  • Zostaňte flexibilní - Ak všetko nefunguje a vy na rážate na odmietanie druhej osoby, oplatí sa byť flexibilný vo svojich požiadavkách. Zvýšenie mzdy nie je možné, ale možno deň alebo dva dni dovolenky navyše alebo flexibilnejší pracovný čas? Odporúča sa vopred zvážiť prijateľné alternatívy.
  • Zachovajte pokoj a vystupujte sebavedome - Predovšetkým pomáha zachovať pokoj a nenechať sa dostať pod tlak. Sebavedomé vystupovanie dáva vyjednávaciemu partnerovi pocítiť jeho vlastné odhodlanie. Rozhodujúci je správny postoj: Ten, kto vyjednáva svoj plat, nie je prosebník, ale niekto, kto pozná svoju hodnotu a požaduje za to spravodlivú odmenu.

Vypočítajte vplyv zvýšenia na vašu čistú mzdu

Pomocou kalkulačky si môžete vypočítať vplyv úpravy platu na vašu čistú mzdu. Spočítajte si teraz svoje možnosti a využite tieto znalosti pri ďalšom vyjednávaní o plate.

Viac o téme: Mzda Vyjednávanie Taktika Zvýšenie platu
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy