15 tipov pre viac zábavy pri práci

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Internet a rôzne knihy sú dnes plné tipov, trikov a rád, ako sa vraj môžeme v práci viac zabaviť. Mnohé sú však komplikované, iné sú čistou teóriou a iné sa ťažko realizujú. Preto by sme vám radi ukázali 15 jednoduchých spôsobov, ako si môžete osladiť pracovný deň.

Podľa mňa je tajomstvo v tom, že to skutočne robím a neodkladám to každý deň. Iným jednoducho chýba odvaha baviť sa, pretože veria, že zábava a práca nejdú dokopy. Hovorím len: Je to úplný nezmysel! Čím viac zábavy budete mať pri práci, tým lepšie výsledky dosiahnete. Vyskúšajte nasledovné:

Prevziať iniciatívu

Návrhy na to, ako si predstavujete, že sa v práci zabávate, musia vychádzať od vás, nie zo šéfovej miestnosti. To by malo poskytnúť príležitosť na to, aby sa zamestnanci mohli rozvíjať.

Klaďte si otázky

Vaše pracovisko by malo spĺňať správne požiadavky, preto sa pýtajte otázky ako:

  • Som ako človek a môj výkon cenený? Dostávam za to chválu a uznanie?
  • Sú pre mňa stanovené ciele a rámce, aby som vedel, čo sa odo mňa požaduje?
  • Pýtajú sa ma na môj názor a využívajú ma tak, aby som mohol priniesť 100% svojich schopností?
  • Môžem sa ďalej rozvíjať vo svojej práci?
  • Čo odo mňa môj manažér očakáva? Dokážem splniť aj tieto očakávania? Mám k dispozícii správne nástroje, pomôcky a ľudí?

Vaša osobná otázka pre váš osobný úspech

Zábava prináša úspech a úspech je zábava. Vždy by ste si však mali položiť otázku: „Čo pre mňa znamená úspech v práci?“, „Naozaj využívam svoj čas zmysluplne?" alebo „Čo by som teraz mohol robiť, keď ma to baví a z čoho môže mať úžitok spoločnosť?“.

Obklopte sa predmetmi, ktoré vám vykúzlia úsmev na tvári, keď ich uvidíte

Bez ohľadu na to, či ide o obrázky, kresby, karikatúry alebo fotografie. Pokiaľ nebudete urážať a nebudete provokovať ostatných kolegov či zamestnancov, je dovolené čokoľvek.

Zostaňte pokojní!

Neberte seba a svoju prácu príliš vážne. Život je príliš krátky. Občas si doprajte malú prestávku, povedzte kolegom vtip alebo si zacvičte pár kancelárskych fitness cvičení. Existuje toľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste mohli pracovať podľa hesla „Take it easy“.

Vyberte si humor, vďačnosť, zdvorilosť a pozitívne myslenie

Byť produktívny a konkurencieschopný neznamená, že musíte byť neustále vážny. Úsmev neznamená, že tvrdo nepracujete. Nadšenie neznamená, že nie ste svedomitý. Pozitívny prístup neznamená, že nie ste schopní byť na vysoko konkurenčnom trhu.

Užite si čas v práci. Spojte sa s tými, ktorí majú tieto vlastnosti a sú dobre naladení. Je to nákazlivé a šíri sa to. Snažte sa predchádzať ohováraniu a negatívnym klebetám. Je to lákavé, ale nikomu to nepomôže – tebe najmenej.

Robte si pravidelné prestávky a využite ich na hranie

Prestávka je vždy najefektívnejšia, keď ste naozaj pod tlakom a treba doplniť batérie. Častokrát je pár minút zábavy presne to, čo ľudské telo potrebuje. 

Krátka prestávka

Posaďte sa, premasírujte si ruky a položte si dlane na oči. Nevyvíjajte žiadny tlak, len sa pozerajte do tmy a nechajte pôsobiť teplo. Zhlboka sa nadýchnite a relaxujte, myslite na niečo pekné: napríklad na západ slnka pri mori, horský potok, hojdaciu sieť alebo prechádzku v lese. To naozaj prispieva k relaxácii.

Hľadať priateľov

Motivácia v práci sa automaticky zvyšuje, keď sa obklopujeme ľuďmi, ktorí sú na rovnakej vlnovej dĺžke a ktorí sú zároveň nadšení pre svoju prácu. Na druhej strane tí, ktorí počúvajú len pesimistov, sa im čoskoro stanú podobnými.

Nabiť energiu

Jednou z možností je napríklad: Zhlboka sa nadýchnite nosom do žalúdka a vydýchnite napoly zavretými ústami (proti odporu napoly zovretých pier). Pozor, aby sa vám nezatočila hlava! Aktivuje to hlboko uložené svaly na bruchu (panvové dno). Opakujte trikrát až päťkrát – vždy, keď potrebujete silu, jasnosť a energiu!

Pohybujte sa

Každý, kto hýbe telom, uvoľňuje endorfíny a je známe, že vás robia šťastnými.

Usmievajte sa

Často až príliš komplikovane uvažujeme o tom, ako sa v práci cítiť pohodlnejšie, a odpoveď je doslova v „tvári“. Úsmev je skvelý spôsob, ako vyčnievať zo smutného a nudného davu. Úsmev je univerzálnym znakom otvorenosti a priateľstva. Je to dobré pre vaše zdravie, odbúrava stres a zvyšuje vašu atraktivitu.

Veľa svetla

Denné svetlo a slnečné lúče sú skutočnými darcami sily a dobrej nálady. Skvelá by bola krátka prechádzka alebo si na 15-30 minút zdriemnuť na slnku počas pracovnej prestávky.

Verte vo svoj potenciál

Pozitívni ľudia, ktorí vo svojom živote vidia skôr príležitosti ako to, čo im bráni, ktorí uvažujú skôr o možnostiach ako o hrozbách, to majú v živote často jednoduchšie. Pretože negatívne myšlienky vás oberajú o energiu a robia vás pesimistickými. Človek sa často kŕmi negatívnymi presvedčeniami, ako napríklad „Ostatní sú aj tak lepší ako ja“, „Nikdy to nedokážem“ alebo „Prečo sa mi to vždy stáva?“. Tým sa obmedzujete.

Funguje to lepšie, keď tieto negatívne správy nahradíte pozitívnymi správami. Len si uvedomte, akí ste dobrí. Pozrite sa na svoje úspechy, zručnosti a predchádzajúce úspechy a povedzte si: "Ja to dokážem!" Verte vo svoj potenciál!

Buďte proaktívni

Normálny človek čaká na prácu, ktorá ho baví. Úspešní ľudia nečakajú, svoju prácu si robia zábavou sami. Sú iniciatívni. Úspech potom príde sám.

Viac o téme: Práca Zábava Úspech Iniciatíva
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy