Nakladá vám šéf príliš veľa práce? Koučka vám poradí, ako ho osloviť

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Práca sa hromadí a zdá sa, že koniec v nedohľadne. Je načase porozprávať sa so šéfom alebo šéfkou. Koučka a psychologička Martina Matúšová vám poradí, ako nadriadeného osloviť.

"Ak máte pocit, že to už nedávate, že sa vám na stole kopia stále nove projekty a úlohy, že ste možno jediný/-á v tíme, ktorý/-á toľko maká, pretože šéf nakladá len vám (a možno vám pri tom aj mimochodom povie, že má dôveru len vo vás), ak si o 18 hod. spomeniete, že ste ešte neobedovali, poprípade ste ani nezaregistrovali, aké bolo počasie, a ak vám to začína už fakt preliezať cez hlavu, nastal možno ten moment M: teda moment, kedy je v rámci vlastnej sebazáchrany (a sebaúcty) čas oznámiť šéfovi, že sa nedá ťahať za troch, a to bez toho aby mal pocit, ze ste lenivý/-á, poprípade, že si svoju prácu nevážite," hovorí koučka Martina Matúšová.

Prečo vlastne toľko váhame otvoriť dvere do šéfovej kancelárie?

Za tým, prečo váhame o tom hovoriť so šéfom, sú naše presvedčenia, ktorými žijeme, boli sme nimi vychovávaní, alebo jednoducho znamenajú pre nás pocit byť uznaný, a tým hodný pohľadu (resp. pozornosti) od druhého, po ktorom tak veľmi všetci túžime. Presvedčenia typu: "ja to dám!", "nesmiem sklamať",  "musím byť vďačný, že mám prácu", "musím makať, aby som prácu nestratil/-a" a mnoho ďalších. 

“V prvom rade treba sa zbaviť presvedčení, ako je napríklad: ´prácu (pozíciu) si musíme zaslúžiť´. Jednoducho, nikomu nič nedlžíme. Túto prácu/pozíciu sme si zaslúžili,” hovorí koučka Matúšová.

Naučiť sa povedať NIE

Po druhé, je to možno jedna z príležitostí, naučiť sa povedať NIE. Je možné,  že šéf nie je jediný človek, ktorému neviete povedať nie. Vedieť povedať nie, znamená vedieť potvrdiť seba samého/seba samú pred druhým. Je to akoby sme povedali "hľa, tu som! existujem!". "Paradoxne, toto "NIE" sa učíme povedať už medzi druhým a tretím rokom života. Vtedy dieťa začne zrazu hovoriť ´nie´ na všetko a rodičia si myslia, aký je ich potomok neslušný, pretože stále protestuje. Ale to ´NIE´ je velmi dôležité, pretože práve cez to NIE si dieťa buduje svoju identitu (kto som, čo chcem, čo nechcem...)," vysvetľuje psychologička. 

Po tretie, žijeme v dobe "over-performance" teda "prílišnej produktivity" a jediný spôsob ako byť "uznaný/ocenený" vo svojom zamestnaní, je produkovať, dosahovať výsledky a byť vždy o dva kroky dopredu. “Teda v zamestnaní sme ocenení/uznaní za to, čo máme (máme výsledky, máme kompetencie, schopnosti...) alebo za to, čo robíme (reporty, tabuľky, projekty, prezentácie...) a nie za to, kým sme,” tvrdí psychologička a koučka.

Ako teda povedať šéfovi, ze vám dáva príliš veľa práce?

V prvom rade každý takýto rozhovor potrebuje dobrý timing. Povedať to v tom správnom momente. A čo najrýchlejšie, teda nie po troch rokoch tvrdého makania. Vybrať si obdobie, deň, hodinu, ktorá nie je príliš vyťažená (teda nerobiť to medzi dvomi dôležitými schôdzami… poprípade v čase spúšťania nového produktu/či služby) a hlavne nie v piatok. "Víkend si chceme všetci užiť - aj váš šéf. A dať mu takéhoto chrobáka do hlavy pred víkendom, veľmi nepomôže rozhodnutiu. A v konečnom dôsledku ani vám," vysvetľuje koučka. 

Druhým krokom je pripraviť si informácie ohľadom vašej pracovnej náplne za týždeň. Zoznam, na koľkých projektoch pracujete, koľko produktov, koľko klientov - to môžete popísať aj približne, koľko hodín strávite nad týmito projektami. Teda ide o to, popísať reálnu situáciu. A pritom dobre podčiarknuť, aké sú priority vášho šéfa, ktoré priority sú viazané na vašu pozíciu a ktoré sú vaše vlastné priority. 

Keď už teda príde deň D, a stojíte pred šéfom:
    • Popíšte objektívne všetky fakty, ktoré ste si pripravili
    • Hovorte o svojich pocitoch, napr. "táto situácia ma trápi, pretože mám pocit, že nemôžem dostatočne dobre slúžiť našim klientom". 
    • Požiadajte šéfa o jeho názor, poprípade jeho riešenie. 

Myslite na seba (je to prejav sebalásky a nie sebeckosti). Povedzte šéfovi: "Nemôžem riešiť všetky tieto tri projekty, rozhodnite Vy, na ktorý sa mám sústrediť v najbližšej dobe". 
Neváhajte požiadať o dodatočné zdroje (brigádnika, školenie, outsourcing na určitú časť projektu).

Prečo sme sa do tejto situácie dostali 

V každom prípade, je zaujímavé porozmýšľať, prečo ste sa do tejto situácie dostali, prečo práve vy? Čo znamená pre vás práca? Byť uznaný/-á, submisívne poslúchať?

Situácie, ktoré sme tu popísali, sú situácie, ktoré by sme mohli aj nazvať "v norme". "V prípade, že máte pocit, že vás šéf zneužíva, poprípade znižuje vašu hodnotu cez´ prácu, ktorú nestihnete urobiť, alebo nerobíte dostatočne dobre´, môže ísť aj o morálnu šikanu," uzatvára psychologička a koučka Martina Matúšová.

Viac o téme: Práca Psychologička Šéf Koučka Veľa práce
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy