ROZHOVOR Aj vy trpíte v práci prílišným perfekcionizmom? Psychológ povedal, čo si o ňom myslí

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Určite to mnohí z vás poznajú. Podať za každých okolností 100-percentný alebo najlepšie 120-percentný výkon v práci. Neberiete na nič ohľad (ani na seba), len aby bola vaša práca perfektná. Ide o prílišný perfekcionizmus. My sme sa na túto tému rozhodli porozprávať s psychológom Mgr. Petrom Gubišom z psychologického centra Salvus.

1. Čo je to prílišný perfekcionizmus

Prílišný perfekcionizmus vnímam ako prílišné snahy naplniť výkonové nároky na 100 alebo 120 percent za každých možných okolností. Znamená to, že človek môže častokrát na úkor svojej kapacity, limitov alebo možností vynakladať snahy k „perfektne podanému výkonu“.  

2. Stretávate sa vo svojej praxi s klientmi s podobnými problémami? Ako na nich táto vlastnosť vplýva?

S klientmi sa téma perfekcionizmu vyskytuje prierezovo, niekedy aj všetkými oblasťami života. Chcú od seba výkon, ktorý by bol perfektný a naplniť svoje nároky k „produktivite“ alebo „perfektne strávenému času“. Je potom ťažké, pre týchto ľudí byť spokojný aj s nedokonalými riešeniami a rozhodnutiami, ktorých výskyt počas života je nevyhnutný. Rovnako je pre takýchto ľudí zložité pracovať v skupine, pretože práve vtedy je výsledok z veľkej časti mimo ich plnej kontroly. Nemôžu sa tak zamerať na detail a urobiť to „podľa seba tak aby to bolo perfektné“ ale musia rátať aj s „nedokonalým“ tempom ostatných, čo môže znova kultivovať pocit nedostatočnosti.

3. Koho postihuje táto vlastnosť a ako sa prejavuje?

Rôzne. Môže ísť o mladých ľudí, ktorí pod tlakom dnešnej doby môžu od seba chcieť odpovede na otázky, na ktoré ešte prirodzene odpoveď nemajú, alebo chcieť od seba výkon, ktorý je na úkor ich vlastnej energie. Perfekcionizmus sa môže však prejaviť aj v manažmente a snahách o „čo najrýchlejšie a najlepšie riešenie“ a v prípade, že sa tieto nároky nenaplnia sa môže frustrácia z nenaplnených nárokov na „perfektné“ prenášať ďalej na ostatných členov tímu.

4. Ako vplýva dnešná doba na perfekcionizmus? Čo vyvoláva u človeka pocit byť perfekcionista?

Môže to znieť už ako opakujúci sa verklík, no sociálne siete majú podľa môjho názoru stále signifikantný podiel na kultivácií prílišného perfekcionizmu. Denne sme vystavovaní sociálnej validácií v omnoho väčšej miere ako kedykoľvek predtým a tak sa dnešný človek tvor spoločenský môže predstavami a nárokmi na pocit, že „stíha tempo kým ho ostatní vidia“ cítiť celkom zahltený. Myslím, že základným pocitom ktorý je perfekcionizmom kompenzovaný je pocit nedostatočnosti – vo výsledkoch, v schopnostiach, vo vzhľade, statuse, kariérnom smerovaní alebo aj poznaní toho, čo od života chcem naproti nárokom, ktoré od človeka vyžadujú „to najlepšie a hneď teraz“.

5. Ako sa zbaviť tejto vlastnosti, prípadne ako ju prekonať?​

Myslím, že základom je priznať mieru kontroly, ktorú nad sebou a svetom máme. Môže byť užitočné v živote rátať aj s priestorom pre nedokonalé rozhodnutia alebo výkony, ktoré nás zároveň nemusia do hĺbky definovať ako nedostatočných. V skratke si myslím, že sa oplatí kultivovať vzťah k svojim výsledkom optikou cez svoje limity, napriek ktorým sa nám výsledok podaril dosiahnuť, než pohľadom na nedostatočný výkon z nenaplnenia vysokých nárokov, ktoré môžu sľubovať to „perfektné“.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Psychológ Perfekcionizmus
  • Autor: © Zoznam/rd

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy