10 tipov, ako si udržať prácu aj v neistých časoch

Vo firmách sa šetrí, hrozia výpovede. Prečo by si šéfovia mali nechať práve vás? Pretože vedia, že o prácu stojíte, ste lojálny a ochotný na sebe pracovať. Za každej situácie zostaňte sami sebou.

  1. Nepanikárte, nerobte unáhlené závery
    Aj v čase hrozby prepúšťania zachovajte pokoj. Situácia často dopadne úplne inak, ako si myslíte. Nerobte unáhlené závery, vždy sa snažte získať čo najviac informácií, a objektívne a realisticky zvážte svoju pozíciu. Zamerajte sa na svoju prácu a pokúste sa urobiť maximum pre to, aby bola perfektná. Aj v prípade straty zamestnania získate totiž výbornú referenciu, ktorá vám potom môže pomôcť nájsť si nové miesto rýchlejšie.
  2. Spýtajte sa šéfa na prepúšťanie priamo
    Keď už sa vo firme objavia špekulácie o prepúšťaní, je dobré si za šéfom osobne zájsť. Otvorený prístup sa cení a je to rozhodne lepšie ako sa spoliehať na klebety. Situáciu nevyriešite tým, že ju budete preberať s kolegami, ktorí sú v rovnakej situácii ako vy. Je veľmi dôležité sa na rozhovor s vedúcim pripraviť. Rozmyslite si postup a otázky. Hlavne je nutné držať sa faktického, popisného tónu. Vyhnite sa zbytočným emóciám.
  3. Nepodľahnite "vlčej morálke", nezverujte sa
    Aj keď viete, že je na tom firma zle a bude prepúšťať alebo inak šetriť, nikdy ju neohovárajte. Nielen vo vnútri pracovného kolektívu, ale radšej ani mimo. Nikdy neviete, kto vás práve počúva, a ohováranie sa šíri ohromnou rýchlosťou. Keď je firma v kríze, vypukne vnútri vlčia morálka. Každý využíva všetky prostriedky, aby si miesto udržal aj na úkor kolegov. Radšej si nechajte všetky názory pre seba.
  4. Príliš aktívny? Príliš málo aktívny? Oboje je zle
    Aktívne sa zaujímajte o situáciu vo firme a uvažujte nad tým, ako jej byť prospešný. Vaša aktivita by nemala byť falošná, mala by zodpovedať vášmu temperamentu a pracovnej pozícii. Prílišná aktivita niekedy škodí, rovnako ako občas neprospieva zbytočná skromnosť. Určite v čase krízy len pasívne nečakajte, až vás nadriadený o niečo požiada. Pasivitou sa môžete dopracovať maximálne tak k výpovedi.
  5. Zdôraznite svoj prínos pre podnik
    Práca vás baví, premýšľate o nej, hýrite novými nápadmi, ste schopný svoju prácu časovo prispôsobiť potrebám firmy, ste lojálny a máte snahu sa vzdelávať. V takom prípade ste ideálny zamestnanec a prínosom pre každého šéfa. Určite tiež ocenia, keď prinesiete nový nápad, napríklad ako ušetriť náklady, a to aj keby sa neskôr ukázalo, že nie je reálny.
  6. Buďte samostatný, rozhodujte sa sami
    Žiadny šéf nemá rád, keď sa ho budete pýtať na kadejakú maličkosť. Zvlášť odborníci, špecialisti alebo vedúci by mali byť schopní rozhodovať sa sami. Schopnosť samostatnej práce je jedným z hlavných kritérií hodnotenia zamestnancov.
  7. Nemeňte vizáž, pomlčte o súkromí
    Neskúšajte sa ani zavďačiť tým, že radikálne zmeníte imidž a začnete sa napríklad úplne inak obliekať. Dbanie na detaily mohlo trochu pomôcť vo firmách, kde si na vizáž potrpia, napríklad v bankách. Nesmie to však byť radikálna zmena. Pozor aj na množstvo vypúšťaných informácií, a to nielen o firme a jej zamestnancoch, ale obmedzte aj rozprávanie o súkromnom živote. Informácia typu starám sa o nemohúcu babičku, vyčerpáva ma to a zaberá mi to veľa času, vám môže v prípade, že sa dostane až k vedeniu, ktoré práve píše výpovede, škaredo ublížiť.
  8. Netrvajte na svojej mzde a pozícii
    V krízovej situácii nie je zlé ukázať, že si svoje pracovné miesto vážite. Môže tak byť ocenený aj váš vlastný návrh na preloženie na iné miesto alebo prevzatie ďalších pracovných úloh. Ak vám šéf navrhne zníženie platu alebo zrušenie niektorých benefitov a vy sa nebudete brániť, je to pozitívna reakcia. V budúcnosti ju môže oceniť. Zníženie mzdy však sami nenavrhujte, môže to vzbudiť dojem, že si nie ste istý hodnotou svojej práce.
  9. Oddýchnite si od práce, prepnite na koníčky
    Rozhodne nie je dobré žiť len prácou. Model, kedy ste celý deň v práci a po nej idete s kolegami do krčmy preberať zase prácu, prípadne pred spaním v hlave riešite pracovné úlohy, je zlý. Je dôležité pri odchode zo zamestnania myslieť na iné veci.  Oddýchnite si, venujte sa záľubám a rodine. Potom aj stratu zamestnania prečkáte oveľa lepšie.
  10. Neskúšajte zúfalo odvrátiť výpoveď
    Odvrátiť výpoveď na poslednú chvíľu je podľa odborníkov veľmi nereálne. Neodporúča sa najmä využívanie neštandardných metód, ako je pozvanie šéfa na kávu, intrigy proti ostatným, ohováranie či využívanie vášho pôvabu. Lepšie je zaťať zuby, povedať si, že v tejto situácii nie som sám alebo sama a že ju prežili aj iní.

V prípade, že vás predsalen čaká zmena zamestnania, na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Práca Kariéra Zamestnanie Nadriadený Pracovné miesto Práca s ľuďmi
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: RED Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy