Ste nový v práci? Ak sa chcete u kolegov dobre zapísať, tieto vety radšej nevyslovte

Ste v novej práci? Ako nováčik by ste si mali dať pozor na to, čo vám vyletí z úst. Niektorá poznámka, nech by aj bola myslená nevinne, môže spôsobiť nepríjemnosti a tiež to, že sa pred novými kolegami neukážete v najlepšom svetle. Akým vetám by ste sa v novej práci mali vyhnúť?

  1. V mojej predchádzajúcej práci sme to robili takto...
    Čo bolo, bolo. Ste v novej spoločnosti, prispôsobte sa štýlu, akým fungujú tu. Ak však máte návrh na zlepšenie, nenechajte si ho iba pre seba.
  2. Kedy mi zvýšia plat?
    Ste nováčik a pravedpodobne ešte v skúšobnej dobe. Ak ste chceli vyšší plat, mali ste si ho vyžiadať na pohovore. Teraz sa snažte v novej práci zapadnúť a udržať sa. Zvýšenie platu príde, keď ukážete, čo dokážete.
  3. Mimochodom, v piatky budem odchádzať skôr
    Ak sú v piatok skoršie odchody vo vašej novej práci bežné, je to v poriadku. Ak sa však počas celého týždňa dodržiava určitá pracovná doba, nemali by ste vyrukovať s takýmto vyhlásením. Ak potrebujete odchádzať skôr, vysvetlite svoju situáciu vášmu nadriadenému a dohodnite sa, ako to vyriešiť.
  4. Počkaj, najprv musím vypísať tento papier pre HR
    Počas prvého dňa budete riešiť určite kopec papierovačiek, je však dôležité, aby ste boli dostupný predovšetkým tomu, čo od vás požaduje váš nadriadený. Dokumenty pre HR oddelenie počkajú, prioritou je pre vás náplň práce a stretnutia so šéfom a novými kolegami.
  5. Komu by som sa mal vo firme vyhnúť?
    Táto otázka je absolútne nevhodná. Ak by vám aj kolega niekoho opísal, môžete si na základe tohto subjektívneho pohľadu vytvoriť nesprávny obraz. Ku každému pristupujte s čistým štítom a ľudí hodnoťte až podľa vlastných skúseností s nimi.
  6. Ale takto som sa to neučil robiť
    ​„Nezaseknite“ sa na jednom mieste. Nelipnite na spôsoboch, ktoré máte zaužívané. Otvorte sa aj novým riešeniam, nebojte sa učiť nové veci.
  7. Počul som, že (klebeta). Je to pravda?
    Ak ste v práci nový, vyhýbajte sa klebetám na míle. Svojich nových kolegov nepoznáte a zbytočne by ste si o nich vytvorili pokrivený názor.
  8. Kedy už konečne dostanem firemný telefón?
    Možno ho k svojej práci naozaj nutne potrebujete, buďte však pri svojej žiadosti slušný. Ak vám bol telefón sľúbený, no zatiaľ sa nič nedeje a vy telefonujete zo svojho, obráťte sa na svojho nadriadeného a vysvetlite mu situáciu.
  9. To je blbosť
    Toto je veta, ktorú by ste mali vymazať zo svojho „repertoára“ – či už ste v práci desať dní, alebo desať rokov, snažte sa vyhýbať jej používaniu. Buďte za každých okolností diplomatom a ak s nejakým nápadom nesúhlasíte, vysvetlite prečo a predneste svoj návrh.
  10. Môj predchádzajúci šéf bol totálny idiot
    Ak by to aj bola pravda, nechajte si to iba pre seba. Vaši noví spolupracovníci, prípadne dokonca aj šéf, si totiž môžu myslieť, že o nich budete rozprávať rovnako nepríjemne, ak by to v novej práci náhodou nevyšlo.
  11. Bože, ja som tak unavený!
    Akosi prirýchlo, nezdá sa vám? Ak ste nový v práci, ukážte, že máte dostatok energie a nadšenia pre všetky úlohy.
  12. Nie, vďaka, doniesol som si dnes obed so sebou
    Predovšetkým počas prvých týždňov a mesiacov si nenoste vlastné obedy. Váš šéf či kolegovia vás s veľkou pravdepodobnosťou budú volať na obed – čo je ideálny spôsob, ako si s nimi vybudovať vzťahy.
  13. Rád by som vás všetkých pozval na naše pravidelné stretnutia Svedkov jehovových
    Nech už sa vo svojom voľnom čase venujete čomukoľvek, nenúťte sa svojim novým kolegom, keď sa ešte dobre nepoznáte. Ak totiž na nich vyrukujete s pozvánkou takéhoto typu hneď v prvých dňoch, môžete na nich pôsobiť prinajmenšom čudne.
Viac o téme: Nová práca Vzťahy s kolegami
  • Autor: © Zoznam/es
 
Staršie správy
Staršie správy