Nový benefit, ktorý začína uplatňovať čoraz viac firiem: Brali by ste aj vy neobmedzenú dovolenku?

Zdroj: Gettty Images

Zvyšuje produktivitu, posilňuje pracovnú morálku a stáva sa čoraz viac zaujímavejším benefitom. Viete, o čom hovoríme? Ide o neobmedzenú dovolenku, ktorú začína uplatňovať pre svojich zamestnancov čoraz viac firiem. Uvítali by ste takýto benefit aj vy?

S ponukou neobmedzeného voľna pre zamestnanca prišli ako prvé startupy sídliace v Spojených štátoch, aby sa odlíšli od svojich konkurentov a priniesli zaujímavý benefit pre svojich pracovníkov. Obľúbili si ho však aj veľké značky, ako napríklad Netflix či LinkedIn. Ukazuje sa, že tento benefit sa začína objavovať v čoraz viac spoločnostiach: oproti minulému roku ponuka neobmedzenej dovolenky v pracovných inzerátoch narástla o 20%.

Ako funguje neobmedzená dovolenka

Pre tento benefit neexistuje žiadne pravidlá, každá spoločnosť si ho prispôsobuje podľa seba a nastavuje si vlastné podmienky. Niektoré firmy jeho zavedenie zvládli lepšie a iné s menším úspechom. Príkladom, ako úspešne zaviesť neobmedzenú dovolenku, môže byť spoločnosť Roku, aplikácia, ktorá streamuje televízne vysielanie. V tejto firme platí pravidlo, že nemáte nárok na určitý počet dní dovolenky v roku, namiesto toho si zamestnanci môžu zobrať toľko voľna, koľko len chcú, avšak za podmienky, že všetky ich úlohy, ktorými boli poverení, sú splnené. Spoločnosť skúmala, ako tento systém ovplyvňuje jej zamestnancov a ukázalo sa, že dosiahli výrazné zlepšenie worklife balance.

Hoci je benefit neobmedzenej dovolenky populárny najmä v spoločnostiach zo Spojených štátov, začína sa postupne dostávať aj do iných krajín. Warren Butler, marketingový manažér spoločnosti Microsoft Dynamics Partner, ktorá sídli v Spojenom kráľovstve, zhodnotil zavedenie neobmedzenej dovolenky takto: “Nedávno sme implementovali koncept neobmedzeného voľna, aby sme našim zamestnancom ukázali, že im dôverujeme. Túto dôveru si zaslúžili, pretože z dôvodu pandémie museli dlhý čas pracovať z domu. Ukázalo sa, že tento benefit skvele poslúžil na zlepšenie pracovnej morálky a od kedy sme tento benefit uviedli v pracovných inzerátoch, hlási sa nám dvakrát viac uchádzačov.”

Odborníci sa zhodujú, že zavádzanie benefitov, ktoré umožňujú zamestnancom flexbilitu, budú čoraz viac žiadané, no nielen to. Ich zavádzanie bude pre firmy nevyhnutné, aby boli na trhu práce konkurencieschopné.

Ako nastaviť benefit neobmedzenej dovolenky?

Ak aj vo vašej firme chcete zaviesť nový benefit a páči sa vám myšlienka neobmedzenej dovolenky, odborníci prinášajú niekoľko návrhov, akým spôsobom tento benefit implementovať. Pozrite sa, aké máte možnosti.

  • "Zakúpenie" dovolenky: Ide o najčastešie využívaný spôsob pri zavádzaní neobmedzenej dovolenky. Zamestnanci si môžu vybrať dni dovolenky navyše, odrazí sa to však na výške ich platu. Nevýhodou tejto formy je, že sa môžu ozývať nespokojné hlasy zamestnancov, najmä tých, ktorí sú v rámci jedného tímu platení odlišne.
  • Neobmedzená dovolenka po splnení úloh: Túto schému uplatnila spoločnosť Roku a vyhovuje všetkým jej zamestnancom. Ak majú zamestnanci splnené svoje úlohy, môžu si vybrať toľko dní voľna, koľko potrebujú. Je ale dôležité, aby ste v spoločnosti monitorovali prácu vašich zamestnancov, aby ste predišli zneužívaniu benefitu.
  • Dovolenka ako provízia: Tento model môže byť šikovným spôsobom, ako motivovať vašich zamestnancov a zvýšiť produktivitu vo vašom tíme. Ak budú vaši zamestnanci úspešní a podarí sa im dosiahnuť vysoké čísla pre firmu, prečo by za to nemohli byť odmenení napríklad dňami voľna navyše? 
Viac o téme: Dovolenka Benefit
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: undercoverrecruiter; Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy