Nestrápnite sa v novej práci: Týchto 8 tém s kolegami rozhodne nerozoberajte

Zdroj: thinkstockphotos.com

Nastúpili ste do novej spoločnosti? Pravdepodobne túžite čo najrýchlejšie zapadnúť a zblížiť sa s novými kolegami. Nie všetkým zamestnancom je ale jasné, ako si k spolupracovníkom nájsť cestu a zvolia pri spoznávaní sa tie najhoršie možné témy. Viete, akým témam sa treba určite vyhnúť tak sú schopní bez okolkov sa opýtať na váš plat, skúsia si bez hanby požičať peniaze či pýtať sa detaily zo súkromného života.

 

 

  1. Nepýtajte sa kolegov na výšku platu
    Je to absolútne nevhodé a ak ako nový človek budete túto informáciu zisťovať, môžete si rýchlo získať povesť nevychovaného čudáka. Téma platu je vhodná až vtedy, keď si s kolegom vybudujete naozaj blízky a dôverný vzťah a rozhodnete sa, že si túto informáciu vymeníte. 
  2. Nepožičiavajte si od kolegov peniaze
    Jedna z najhorších vecí, ktoré môžete na pracovisku urobiť bez ohľadu na to, či ste vo firme čerstvo alebo už dlhé roky. Nikdy si nepožičiavajte peniaze od kolegu. Vzťahy medzi spolupracovníkmi sú veľmi krehké a je dôležité, aby ste spolu vychádzali. Stačí najmenšia nezhoda a váš vzťah sa môže ľahko zmeniť z pracovného kamarátstva na neznesiteľný súboj, v ktorom vám budú hádzané polená pod nohy. A predstavte si, čo sa môže stať, ak si požičiate peniaze a budete mať problém ich splácať. Nemyslite si, že kolega, od ktorého ste si požičali, si to nechá iba pre seba. Ľahko môžete získať povesť nespoľahlivého človeka s finančnými problémami.
  3. Nepýtajte sa kolegyne, či je tehotná
    Absolútne faux pas, na ktoré si dajte pozor. To, že má vaša kolegyňa väčšie brucho, môže byť prejavom napríklad zdravotných problémov. Ak sa vám zdá, že pribrala, nekomentujte to, neprináleží vám to. A vôbec, mali by ste sa starať o svoje veci a pracovnú agendu.
  4. Nevychvaľujte sa
    Možno sa chcete pochváliť, aby sa o vás kolegovia dozvedeli niečo viac. A ak aj máte na to, aby ste si dopriali luxusné dovolenky, no neustále o nich rozprávate a chválite sa, ako perfektne ste sa na nich mali a kde všade ste boli, stanete sa otravným kolegom, ktorému sa ľudia budú skôr vyhýbať. Chválenkárstvo nikdy nebolo v móde, myslite na to.
  5. Nemajte narážky na výzor a oblečenie kolegov
    Najmä ak ide o kolegyne s pekným výstrihom či obtiahnutou sukňou. Taktiež však ani páni by nemali byť komentovaní za to, ak vyzerajú dobre v tesnom tričku. Pochváliť je jedna vec, dajte si však veľmi záležať na tom, aby ste neskĺzli do sexuálneho obťažovania.
  6. Neponúkajte im svoje oblečenie
    Ste na porade v kancelárii, v ktorej naplno funguje klíma? Vaša kolegyňa sa sťažuje na chlad? Nehrajte sa na džentlmena, ste v práci na to, aby ste podávali výsledky, nie zachraňovali kolegyne, ktoré zabudli, že v letných mesiacoch sa v ich firme chladí vzduch klimatizáciou. „Požičiavanie“ oblečenia je v pracovnom styku naozaj nevhodné. Na záchrancu sa hrajte na rande, nie v práci.
  7. Nehovorte o intímnostiach z vášho života
    Možno máte za sebou najdivokejšiu noc vášho života alebo naopak, prežívate problémy v partnerskom živote. Naozaj o tom chcete porozprávať celej kancelárii? Myslite na to, že to, čo o sebe prezrádzate, nepriamo vplýva aj na to, ako vás ľudia vidia z profesijnej stránky. Ak napríklad vediete promiskuitný štýl života, vaši pracovníci budú len ťažko veriť vo vaše pracovné skúsenosti a odbornosť.
  8. Neprekročte hranicu pracovného vzťahu
    Myslite na to, že ide o vášho kolegu/kolegyňu a prehnane osobná komunikácia sa na pracovisku nehodí. Pamätajte, že ste v prvom rade v práci, kde zodpovedáte za zverené úlohy, na siahodlhé vypisovanie či nebodaj flirtovanie by vám vlastne nemal ostať čas. Ak ale ostáva, pravdepodobne nie ste stopercentne vyťažený. Obzvlášť pozor si dajte v prípade, ak ide o zadanú kolegyňu alebo kolegu, vtedy je prekračovanie hraníc pracovného vzťahu absolútne nevhodné.

 

Hľadáte si novú prácu? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk.

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBanskej BystriciPrešove Košiciach.

Viac o téme: Kolegovia Nová práca Vzťahy s kolegami
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy