Kolega rozhodne, koľko budete zarábať: V tejto firme si výšku platu určujú kolegovia navzájom

Zdroj: Getty Images

Softvérová firma 10Pines sídliaca v Argentíne má nastavenú naozaj netradičnú a unikátnu mzdovú politiku. Trikrát ročne sa zídu všetci zamestnanci a určia, kto bude koľko zarábať. Spoločnosť sa týmto krokom usiluje o maximálnu transparentnosť. Taktiež medzi zamestnancov rozdeľuje 50% zo svojho zisku. Zaujímavosťou tiež je, že táto spoločnosť nemá ani riaditeľa, ani manažérov ako sú bežne v iných firmách. Chceli by ste pracovať v takejto spoločnosti?

Technologická spoločnosť 10Pines so sídlom v Buenos Aires označuje svoj prístup k zamestnancom za takzvanú sociokraciu. Vychádza z modelu brazílskeho podnikateľa Ricarda Semlera, ktorý vo svojom výrobnom podniku zveril manažérske povinnosti samotným pracovníkom. To viedlo k nižšej fluktuácii zamestnancov a tiež k vyšším ziskom spoločnosti.

Kto zarába viac a kto menej

Argentínska firma 10Pines, ktorá má 85 zamestnancov, uplatňuje podobný systém "plochej hierarchie" a snaží sa o maximálnu mieru transparentnosti medzi zamestnancami. Najviac v oblasti platov. "Kľúčovým aspektom transparentných platov nie je vedieť, kto koľko zarába, ale vedieť, kto zarába viac a kto menej," vysvetlil Ariel Umansky z firmy 10Pines.  

Zaujímavé je, že napríklad Umansky minulý rok odmietol navýšenie svojho platu o 7%. Dôvod bol jednoduchý - mal pocit, že si zvýšenie mzdy pred kolegami nebude vedieť obhájiť. Za posledných päť rokov mal byť jeho plat zvyšovaný dvakrát, Umansky zakaždým odmietol. "Nemal som dobrý pocit z toho, že by som zarábal rovnako ako tí, ktorých výkon je podľa mna lepší. Cítil by som sa ako podvodník," vysvetlil svoje rozhodnutie.

Platové stretnutia trikrát ročne

Mzdy zamestnancov sa v spoločnosti prehodnocujú trikrát ročne na takzvaných "platových stretnutiach" a zahŕňajú každého zamestnanca spoločnosti - aj nováčikov, ktorí sú ešte v skúšobnej dobe. Zamestnanci môžu seba samého navrhnúť na zvýšenie platu, určiť si aj konkrétnu sumu navýšenia platu a následne prebieha otvorená debata.

Odlišný prístup, ktorý sa vo firmách často nevidí, uplatňuje spoločnosť aj pri rozhodovaní. Do kľúčových udalostí zapája aj zamestnancov, ktorí rozhodujú napríklad o výdavkoch firmy, ale aj o tom, s akými klientmi bude firma spolupracovať. Spoločnosť 10Pines nemá šéfa ani manažérov. Fungujú na princípe skúsenejších, seniorných pracovníkov, ktorí sa označujú názvami ako spoločník alebo majster. 

"Keďže v spoločnosti nie sú šéfovia, ktorí rozhodujú o zvyšovaní platov, delegovali sme túto právomoc na ľudí," vysvetlil Jorge Silva, zakladateľ spoločnosti a majster.

10Pines je technologická firma, ktorá vznikla v roku 2010. Ponúka softvérové služby (výrobu aplikácií, e-commercových platforiem či on-line zákazníckých kariet) mnohým spoločnostiam, ako napríklad Starbucks ci Burger King. 

Viac o téme: Plat Mzda Mzdová politika
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: idnes, BBC; Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy