Pracujete veľa? Radšej uberte: Dlhá pracovná doba zabíja ľudí, zistite, či ste v ohrození

Zdroj: gettyimages

Dlhá pracovná doba v roku 2016 spôsobila úmrtie 745-tisíc ľudí. Títo ľudia zomreli na cievnu mozgovú príhodu a ischemickú chorobu srdca. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Medzinárodnej organizácie práce (ILO) ide o nárast o 29% oproti roku 2000. Koľko hodín týždenne odpracujete vy? Ste v ohrození?

V súvislosti s dlhou pracovnou dobou (najmenej 55 hodín týždenne) zomrelo podľa odhadov WHO a ILO v roku 2016 745-ľudí. Z toho 398-tisíc na mŕtvicu a 374-tisíc na srdcovú chorobu. V rokoch 2000 - 2016 sa počet úmrtí spôsobených srdcovou chorobou v dôsledku dlhej pracovnej doby zvýšil o 42% a počet úmrtí na cievnu mozgovú príhodu vzrástol o 19%.

Z výskumu tiež vyplýva, že zamestnanci, ktorí pracujú 55 a viac hodín týždenne, podstupujú o 35% vyššie riziko cievnej mozgovej príhody a o 17% vyššie nebezpečensvo úmrtia na ischemickú chorobu srdca v porovnaní s tými, ktorých pracovná doba je na úrovni 35-40 hodín týždenne. V ohrození boli najmä starší zamestnanci alebo ľudia v strednom veku. V rámci pohlavia prevažovali muži (71%). Vysoké pracovné nasadenie a z toho plynúce smrteľné následky najviac potrápili podľa štúdie zamestnancov v Juhovýchodnej Ázii a v oblasti západného Pacifiku.

Na home office je náročné oddeliť prácu a súkromie

Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že v súvislosti s panédmiou sa trend pracovať dlhšie zvyšuje. To znamená, že zdravotnými problémami a predčasnou smrťou je ohrozených ešte viac ľudí. „Pandémia COVID-19 výrazne zmenila spôsob, akým ľudia pracujú," povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO.

„Žiadna práca nestojí za riziko mŕtvice alebo srdcovej choroby. Vlády, zamestnávatelia aj zamestnanci musia spolupracovať, aby sa dohodli na rozmedzí pracovnej doby s cieľom ochrániť zdravie zamestnancov," dodal riaditeľ WHO. Zároveň doplnil, že vo viacerých priemyselných odvetviach sa práca z domu stala normou. Pri home office je však ťažké rozlíšiť hranicu medzi prácou a súkromím. Mnoho podnikov bolo navyše donútených obmedziť alebo zastaviť svoju prevádzku. Ľudia, ktorí zostali, nakoniec museli pracovať dlhšie. 

„Pracovať 55 a viac hodín za týždeň predstavuje vážne zdravotné riziko,“ uviedla Maria Neira, riaditeľka sektoru WHO pre verejné zdravie a životné prostredie. „Je čas, aby sme si všetci - vlády, zamestnávatelia a zamestnanci, uvedomili, že dlhá pracovná doba môže viesť k predčasnej smrti," upozornila.

Viac o téme: Zdravie Práca Pracovná doba
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: idnes; Foto: GettyImages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy