Zleniveli ste na home office? Ako sa naštartovať, keď pracujete z domu

Zdroj: thinkstock

Pozriete na hodinky a ste v úžase. Ako je možné, že je už toľko hodín? Zase ste nestihli to, čo ste mali? Aj vy máte problém s pracovnou morálkou počas práce z domu? Ak ste si na sebe všimli, že sa vám na home office kopia pracovnú úlohy a neviete, s ktorou skôr začať, mali by ste spozornieť a začať s tým niečo robiť. Možno ste si vybudovali niekoľko zlozvykov, ktoré vás oberajú o drahocenný čas a vy tak nestíhate urobiť to, čo by ste mali.

 

 

 

 

  1. Máte pomalé rána
    Aj vám vždy trvá, kým sa ráno rozhýbete? Ak pracujete z domu, trvá vám dlho, kým si vôbec zapnete počítač? Najprv si doprajete dlhé raňajky, dlhú sprchu, poprepínate niekoľko kanálov v TV, presktrolujete sociálne siete a až potom sa pustíte do pracovných e-mailov. Chyba! Snažte sa znížiť čas, ktorý venujete týmto "odbočkám" od práce, činnostiam, ktoré vás oddaľujú od pracovnej činnosti. Uvidíte, že zrazu získate viac času a už sa nebudete sťažovať, že nestíhate.
  2. Chodíte príliš často na čaj/kávu/fajčiarsku prestávku
    Ako často si počas dňa doprajete kávičku alebo čaj? Ako často chodievate na cigaretu? Nie je to o tom, že by ste sa týchto návykov mali vzdať (aj keď pri cigaretách by ste to mohli zvážiť), ak však pri čaji a na káve strávite 10 minút minút 5x denne, spočítajte si, o koľko času sa oberáte. Nečudujte sa, že sa vám potom nakopia pacovné povinnosti. 
  3. Nemáte stanovený harmonogram
    Pracovať z domu nie je jednoduché. Obzvlášť pre tých, ktorí sa musia popri tom starať o deti. Skĺbiť rodičovské a pracovné povinnosti je náročné, nie však nemožné. Jednoduchšie to majú tí, ktorí sú bezdetní, avšak mnohí z nich sa strácajú počas celého pracovného dňa, pretože nemajú pevne stanovený harmonogram. Ráno je dôležité vstať, vyriešiť hygienu a pustiť sa do práce. Ak sa neviete sústrediť, rozdeľte si úlohy na niekoľko menších častí a riešte ich postupne. Takto budete pekne vidieť, ako postupujete. Rozdelením si úloh na menšie zas nebudete mať pocit, že je pred vami obrovská povinnosť. Pre pracujúcich rodičov je zas dôležité deti správne "zamestnať", aby mali priestor na sústredenie sa na prácu.
  4. Pohltilo vás surfovanie
    Ak nad sebou nemáte na home office dozor, ľahko dokážete prepadnúť nekonečnému svetu internetu a surfovania. Ak vás počas pracovného dňa stále láka sledovanie videí, on-line nakupovanie či iné stránky, vyskúšajte si nastaviť blokovanie týchto stránok. Napríklad si nastavíte, že sa na tieto stránky nebudete vedieť dostať v čase pracovnej doby - od ôsmej rána do pol piatej poobede. Takto vás už nebude lákať pustiť si počas pracovnej doby nové video, nakupovať či len tak nezmyselne surfovať.
Viac o téme: Home office Práca z domu
  • Autor: © Zoznam/es

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy