4 dôvody vždy prázdnej peňaženky: Ktorým chybám s peniazmi sa treba vyvarovať?

Zdroj: Getty Images

Túžite po tom, aby ste mali vždy dosť peňazí? Aby ste nemuseli rozmýšľať, či si v daný mesiace kúpite to, po čom túžite, aby ste nemuseli s nákupom počkať do ďalšej do výplaty? Ak si myslíte, že vo vašom prípade sa niečo také nemôže stať, asi na tom niečo bude. Ak sám o sebe uvažujete ako o človeku, ktorý bohatstvo nikdy nezíska, veľmi ťažko sa to zmení. Ak máte veľké ciele a túžby, môžu vás motivovať, hnať za tým, čo chcete dosiahnuť. Trápi aj vás pravidelne prázdna peňaženka? Možno aj vy robíte niektorú z nasledujúcich chýb.

 

  1. Nerozumiete tomu, ako peniaze pracujú
    Peniaze nie sú komplikovanou témou, avšak zdá sa, že iba niektorí ľudia naozaj rozumejú tomu, ako pracujú. A čo vy? Určite, môžete viniť školský systém alebo vašich rodičov, že vás dobre nepripravili, avšak zodpovednosť je stále na vašich pleciach. Musíte zistiť, ako peniaze zarobiť,  ako sa financie správajú, naučte sa, ako ich udržať a správne investovať. Milionári už dávno pochopili, že peniaze nie sú niečo, čo môžete náhodou objaviť, vyhrať alebo veľkým šťastím získať. Učte sa, rozširujte svoje vedomosti, debatujte, konzultujte, staňte sa majstrom v manažovaní svojich peňazí.
  2. Podceňujete vzdelávanie sa
    Každý deň strávite nekonečne veľa hodín v práci. Jednoducho nemáte čas na ďalšie vzdelávanie sa. Je pochopiteľné, že sa vám nechce a nevládzete sa začať niečo učiť. Milionári však vedia, že sa nikdy nemôžu prestať vzdelávať, aj napriek množstvu povinností, ktoré majú. Úspešní ľudia radia, aby ste na vzdelávanie sa využili každý voľný moment. Zamyslite sa, kedy máte počas dňa chvíľku pre seba. Máte čas ráno pri raňajkách? Popri jedení si môžete čítať. Alebo si vyčleňte každé utorňajšie ráno a venujte ho sebavzdelávaniu.
  3. Nezhromažďujete aktíva
    Ak chodíte do bežne práce, milionár sa z vás nestane. Nezbohatnete závratne ani tým, že si bude sporiť do prasiatka. Začnite zhromažďovať aktíva. Vaše auto ale nie je aktívom, nepatrí doň ani najnovší (hoci drahý) mobilný telefón. Namiesto toho začnite "zbierať" to, čo vám zarobí peniaze. To znamená, že si vyberte, do čoho investujete vaše peniaze. Možností je veľa (napríklad akcie, dlhopisy) a vy sami musíte zistiť a dobre si naštudovať (bod č. 1), čo je pre vás najvýhodnejšie a aké riziká ste ochotní podstúpiť.
  4. Pracujete na svoje vrtochy a rozmary
    Koľko peňazí vám zostane na konci mesiaca? Pravdepodobne vám nezostáva nič a ak áno, tak len drobné. Šéf vám neplatí dostatočne (no nemáte odvahu ísť za ním a vypýtať si viac)? Do inej práce by vás aj tak nevzdali (hoci ste poriadne neskúšali a ak áno, tak len párkrát a potom ste sa na to vykašľali)? Alebo máte inú výhovorku. Pravdou však je, že či zarábate 800 alebo 2 000 eur mesačne, výsledok by bol na konci mesiaca rovnaký. Pretože každý žije pre svoje rozmary. Spočítajte si, koľko platíte za telefovanie. Nenašla by sa lacnejšia ponuka u konkurenta? Zrátajte si, koľko míňate na oblečenie. Fajčíte? Máte radí víno k filmu? Živíte ďalšieho člena rodiny – auto? Púšťate sa do rekonštrukcie bytu, hoci ste v situácii, kedy sa vám zíde každé euro? Dobre prehodnoťte svoje kroky – nemíňate často peniaze na svoje rozmary, nie ste ovplyvnení tlakom okolia, pretože si poviete, že nie ste horší? Je ťažké žiť z mála, no práve v takej situácii ste mali špekulovať nad všetkými možnosťami, ako čo najviac peňazí odložiť bokom a nemíňať na zbytočnosti. Práve to robia (uvedomelí) boháči. Namiesto toho, aby ďalšie zarobené peniaze minuli na nové auto do zbierky a mohli sa ním pochváliť v meste, rozmýšľajú, ako peniaze investovať, aby im zarobili ešte viac.
Viac o téme: Peniaze Financie
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: Business Insider; Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy