Vyjednať si vyšší plat počas pandémie? Odborník radí, ako postupovať

Zdroj: Getty Images

Vyjednať si vyšší plat je vždy náročnou situáciou, bez ohľadu na to, či vo svete zúri pandémia. Otvoriť otázku lepšieho platu je niečo, k čomu sa mnohí zamestnanci odhodlávajú mesiace. Aj vám už niekoľko rokov nebol upravovaný plat a radi by ste to zmenili? Pravdepodobne váhate, či je v tomto náročnom období vhodné prísť za zamestnávateľom a požiadať ho o zvýšenie mzdy. Závisí od viacerých faktorov, nechajte si poradiť od odborníkov.

  1.  Zvážte citlivosť situácie
    Sú odvetvia, v ktorých majitelia podnikov nepocítili výrazné straty. Niektorým firmám dokonca koronakríza priniesla zvýšenie tržieb. Ako je to v prípade vášho zamestnávateľa? Pred tým, ako s vaším nadriadeným otvoríte otázku zvyšovania mzdy, by ste mali zhodnotiť, v akej finančnej situácii sa firma nachádza. Tomu prispôsobte vaše rozhodnutie. V prípade, že firma, v ktorej pracujete, pôsobí v odvetví, ktorého sa pandémia nedotkla, máte vyhraté. Čo však robiť v prípade, ak koronavírus vo vašej spoločnosti spôbil veľké finančné straty?
  2. Zhodnoťte sám seba
    Je aj váš prípad, že spoločnosť, v ktorej pracujete, pocítila negatívne dôsledky celosvetovej pandémie? Ak patríte medzi kľúčových zamestnancov, ktorých plat sa dlhé obdobie neupravoval a vaša finančná situácia je už neúnosná, mali by ste konať. Opäť však platí, že pred samotným oslovením šéfa, aby ste spolu prebrali otázku vašej mzdy, je dôležité zhodnotiť sa. Zhodnotiť váš prínos pre firmu, čo všetko ste jej priniesli, koľko ste jej pomohli zarobiť. Ak ste dôležitý zamestnanec, ktorý ma za sebou významné výsledky, žiadosť o vyšší plat je namieste. Nie je to síce to najideálnejšie načasovanie, ale férový zamestnávateľ si uvedomí, že ak vaša mzda už nebola dlhšie upravovaná, bez ohľadu na situáciu firmy si odmenu zaslúžite.
  3. Pýtajte si rozumnú sumu
    Viete, v akej situácii je vaša firma, máte pripravené argumenty a výsledky, prečo si zaslúžite aj napriek tejto náročnej situácii viac peňazí? Výborne. Neurobte ale chybu, že pri rozhovore so šéfom si vypýtate horibilnú sumu. Ak spoločnosť trápi pokles tržieb, pri uvoľňovaní peňazí bude opatrná. Ideálne zvýšenie, pri ktorom máte šancu na úspech, je požadovať nárast mzdy o 10-20%.
  4. Ak nie plat, vyberte si niečo iné 
    Je dobré vopred rátať s možnosťou, že firma na vašu požiadavku o zvýšenie mzdy nebude reagovať kladne. Ak je v naozaj ťažkej finančnej situácii, je možné, že si nebude môcť dovoliť navýšiť váš plat. Neodíďte však z rokovania len tak. Majte pripravený plán B. Ten môže spočívať v dojednaní si benefitov. Aké výhody v práci by ste uvítali? V mnohých firmách ponúkajú napríklad počet dní dovolenky nad rámec zákona. Alebo umožňujú zamestnancom prispôsobiť si pracovný čas podľa ich potrieb. Zamyslite sa, aký benefit by ste pre seba chceli získať a kompenzoval by vám nezmenenú výšku platu. A ak na otázku vyššej mzdy dostanete zamietavú odpoveď, dohodnite si zaujímavý benefit.
Viac o téme: Zvýšenie platu Vyšší plat
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: cnbc; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy