Posledná kvapka: Toto sú dôvody, pre ktoré zamestnanci menia prácu

Slovenský pracovník toho veľa vydrží. Niekedy až prekvapivo veľa. Veľa vecí zamestnávateľom ticho prejde. Ľudom sa totiž často nechce zbytočne dohadovať. Lenže potom, jedného krásneho dňa, sa to stane. Pohár trpezlivosti jednoducho pretečie, a už niet cesty späť. Zamestnanec si uvedomí, že toho má tak akurát dosť a podá výpoveď. Zmena a neistota spojená s odchodom z práce ho už nedesí. Naopak: cíti úľavu.

 

 

Žaba v hrnci

Poznáte príbeh žaby v hrnci? Keď hodíte žabu do hrnca s vriacou vodou, vyskočí. Pokiaľ ju ale vložíte do studenej vody, ktorú budete postupne zahrievať, zvykne si. A nakoniec sa uvarí.

Práve takto sa veľa ľudí chová v práci. Nechajú si dlhodobo „skákať po hlave“ a vymýšľajú si rôzne dôvody, prečo je pre nich dobré na nevyhovujúcom mieste ešte ostať. Týždne, mesiace či roky plynú a ľuďia si ani neuvedomia, že zahadzujú nielen vlastný potenciál, ale aj osobnú hrdosť.

Posledná kvapka

Potom ale príde tá pomyselná posledná kvapka a ľudia sa vzoprú. Zamestnanci prezradili 5 dôvodov, ktoré ich nakoniec priviedli k podaniu výpovede. Uvedomili si, že skutočne nemusia tolerovať úplne všetko.

  1. "Prestali rešpektovať môj voľný čas."
    S týmto sa raz alebo opakovane stretlo obrovské množstvo zamestnancov. Akoby mali pracovnú dobu v podstate bez hraníc. Šéf im často nariaďoval neplánované nadčasy alebo im s úlohami vyvolával aj cez víkendy. Koho by to po čase neotrávilo?
  2. "Zavádzajú zbytočné zákazy, príkazy a tabuľky."
    Najskôr nám dáte za pravdu: je veľký rozdiel medzi tým, keď máte vo veciach rozumný systém a tým, keď vás dusí zbytočná byrokracia.
  3. "Robím niečo iné, než som chcel."
    Keď vtáčika lapajú, pekne mu spievajú. Bohužiaľ sa niekedy stáva, že skutočná náplň práce nezodpovedá tomu, čo sa písalo v inzeráte. Alebo sa úlohy postupom času menia až tak, že nakoniec robíte niečo úplne iné, než ste chceli.
  4. "Nedostávam zodpovedajúcu mzdu."
    Veľa firiem zverejňuje skutočný ponúkaný zárobok už v inzeráte, ale samozrejmosť to stále nie je. No a baviť sa s kolegami o tom, koľko kto zarába - to je na Slovensku tabu. Potom sa môže stať, že viac-menej náhodou zistíte nemilú informáciu: že vaša mzda nezodpovedá pozícii, ktorú zastávate.
  5. "Šéfa zaujíma len výkon, výkon, výkon."
    Ľudské zdroje - už toto slovné spojenie znie pekne škaredo. Bohužiaľ, v niektorých firmách sú zamestnanci braní len ako kolieska v stroji. Lenže keď chýba ľudský prístup, pracuje sa veľa a zle. Svoje o tom určite vie množstvo slovenských zamestnancov.

Ak zisťujete, že vám utekajú príležitosti, vaša snaha je nedocenená a neustále sa obávate, čo všetko sa môže stať, začnite si radšej hľadať novú prácu. ak situácia nevyzerá dobre a ak trpí vaše fyzické a duševné zdravie, odíďte. Zoberte si voľno a začnite si hľadať nové zamestnanie.

Využiť na to môžete napríklad aj Agenta na Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email každý deň nové pracovné ponuky podľa vašich kritérií. Nemusíte tak pozerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Vedenie Povolanie Výpoveď Dôvody Šéf
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, thebalancecareers.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy