5 vecí, ktoré by ste nemali nikdy prezradiť svojim kolegom: Niektoré veci si radšej nechajte pre seba

Vzhľadom k tomu, že väčšina z nás každý pracovný deň strávi 8 a viac hodín so svojimi kolegami, ľahko sa z nich stanú naši kamaráti. Aj pracovná doba je čas, počas ktorého sa postupne rozvíjú medziľudské vzťahy, a kde si kolegovia môžu časom získať vašu dôveru. Existujú však veci, o ktorých by ste s nimi nemali hovoriť vôbec, pretože by sa raz mohli obrátiť proti vám.

 

 

 

  1. Výška vašej mzdy
    Každý prichádzajúci zamestnanec má právo vyjednať si mzdu. To, na čom sa nováčik a zamestnávateľ dohodnú, je len medzi nimi. Akonáhle sa však jeden zamestnanec dozvie, že má za rovnakú prácu nižšiu odmenu, takmer vždy potom na pracovisku zhustne atmosféra - pocit nespravodlivosti vie prebiť sympatie. Nikdy preto neprezrádzajte výšku svojej odmeny kolegom ani sa ich nepýtajte na tú ich. Ak chcete viac peňazí, riešte to s nadriadeným, nie s kolegami.
  2. Preberanie kolegov za ich chrbtom
    Ohováranie je zlozvykom väčších, ale aj menších kolektívov. Nikdy však neviete, či sa vaše klebety nedonesú k dotknutej osobe. Ak navyše každú chvíľu ohovárate niekoho iného, ostatným veľmi rýchlo dôjde, že aj oni sami pravdepodobne čoskoro budú terčom vašich klebiet. Čím viac sa hodnoteniu iných kolegov vyvarujete, tým sa viac sa budete javiť ako dôveryhodná osoba.
  3. Politické názory
    Politika je náročná téma nielen v rodine, ale aj na pracovisku. Nechajte si filozofovanie do krčmy pre kamarátov. Vaši kolegovia by na vás mohli pozerať inými očami, keby vedeli, že ste skalným voličom ich neobľúbené politickej strany. Na spoločných úlohách by sa vám pracovalo o to horšie.
  4. Že si radi vypijete
    Na jednej strane môžu vaše historky z piatkového večera kolegami pobaviť, na druhú, ak ich budete rozprávať každý pondelok, kolegovia vás skôr alebo neskôr zaškatuľkujú ako polovičného alkoholika. A aj keď ste inak veľmi pracovitý a šikovný, toto vám proste autoritu zrazí. Vždy sa vám v práci bude čokoľvek obhajovať lepšie z pozície rozumného a rozvážneho človeka, než keď budete všade vyhlásený ako notorický pártyčlovek.
  5. Detaily z vášho rodinného života
    Obzvlášť, keď sa ľudia v práci nudia, majú tendenciu s kolegami zdieľať príbehy zo svojho života. Farbisto líčia svoj rozvod, problémy dospievajúcich detí, konflikty so švagrinou a ďalšie informácie, ktoré sú určené skôr dobrým priateľom.

Je na vás, čo všetko sa rozhodnete so svojimi kolegami zdieľať. Je pekné tráviť deň v práci s ľuďmi, ku ktorým máte blízky vzťah, a s ktorými si rozumiete aj po osobnej stránke. Avšak väčšinou až napätá situácia preverí vzťahy a povahy zúčastnených. Tak na to myslite skôr, než sa rozhodnete vypustiť medzi kolegami nejaké príliš osobné informácie, ktoré by vám neskôr mohli byť skôr na škodu, než na úžitok.

 

Viac o téme: Peniaze Práca Zamestnanie Mzda Zamestnanci Zárobok Súkromie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, ouspechu

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy