Zistite, že pred vami stojí klamár: 11 znakov, že vám človek nehovorí pravdu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Viete rozoznať, či vám niekto klame? Odhaliť lož nie je jednoduché. Forenzný psychológ z univerzity v Berkeley však tvrdí, že naše inštinkty na odhalenie klamára sú silne vyvinuté, akurát naše vedomie občas zlyhá. Našťastie existuje niekoľko znakov, ktoré sú typické pre ľudí, ktorí klamú. Stačí, ak budete najbližšie sledovať týchto 11 prejavov, ktoré vám pomôžu zistiť, či sa práve nezhovárate s neúprimným človekom.

 

 

  1. Častá zmena polohy hlavy
    Ak sa niekoho na niečo opýtate a on zrazu začne často meniť polohu hlavy, môže to naznačovať, že vám v niečom klame. „Hlavu majú buď vtiahnutú dozadu, sklonenú alebo naklonenú do boku,“ vysvetľuje behaviorálna analytička, expertka na reč tela, Lillian Glassová.
  2. Sťažené dýchanie
    Ak vám niekto klame, môže zrazu začať ťažšie dýchať. „Klamárom pri klamstve často dochádza dych, pretože sa im zmení tep aj prietok krvi. Sú to typické zmeny v tele, ktoré sa dejú, keď sa človek cíti nervózny a pod tlakom – a teda aj keď klame,“ hovorí Glassová.
  3. Ako socha
    Niektorí ľudia zas pri klamstve často akoby skamenejú. Ak sa pri rozprávaní takmer vôbec nehýbu, môže to byť jeden zo znakov, že nie sú celkom úprimní.„Ak sa rozprávate a zapájate do konverzácie, je prirodzené, že sa vaše telo hýbe. Ste uvoľnený, telo vykonáva rôzne aj nevedomé pohyby. Ak však vidíte človeka, ktorý rozpráva, no stojí strnulo a takmer bez pohybu, je to varovanie, že nehovorí pravdu. Je to typická reakcia tela – sústredí sa iba na klamstvo a podvedome sa pripravuje na možnú konfrontáciu,“ objasňuje Glassová.
  4. Prehnaná gestikulácia
    Ak sa klamár dostane do konfrontácie, kde je obvinený z klamstva, často začne používať prehnane veľa gest, používa ruky a až agresívne nimi ukazuje.
  5. Časté opakovanie slov alebo viet
    Robia to z toho dôvodu, že sa vás, ale vlastne aj samých seba snažia presvedčiť, že to, čo hovoria, je pravda. Snažia sa sami seba presvedčiť, že ide o skutočnosť, nie o lož. Opakovaním slov a fráz sa tiež snažia získať čas, aby si mohli premyslieť, čo ďalšie povedať.
  6. Príliš veľa informácií
    Povedia aj to, čo nemusia, pridávajú ďalšie a ďalšie, aj nepodstatné, informácie. Ak toto robí človek, s ktorý sa rozprávate, zbystrite pozornosť. „Klamári často veľa rozprávajú, pretože dúfajú, že tak budú vyzerať otvorené a úprimne a vy ich nebudete podozrievať z klamstva,“ vysvetľuje analytička ľudského správania.
  7. Zakrývanie úst
    Ak si človek pri rozprávaní automaticky zakrýva rukami ústa či priloží si prsty na alebo ku perám, znamená to, že nechce niečo odhaliť, nechce povedať pravdu.
  8. Inštiktívne zakrývanie častí tela
    Krk, hruď, hlava, brucho – ak pozorujete, že človek si ich pri rozhovore mimovoľne zakrýva rukou, zvážte, či vám hovorí naozaj pravdu.
  9. Nervózne nohy
    Častý signál, že niekto klame. Podupkávanie, pohojdávanie, poklopkávanie, časté striedanie preložených nôh. Človek, ktorý robí niektorú z týchto vecí, kým sa s vami rozpráva, sa necíti v danej situácii príjemne, je nervózny. Taktiež to naznačuje, že chce čo najrýchlejšie opustiť danú konverzáciu. „Toto je jeden z kľúčových faktorov, ktoré dokážu odhaliť klamára. Pozrite sa na ich nohy a dozviete sa veľa,“ radí Glassová.
  10. Problém s rozprávaním
    Ak ste niekedy videli, ako podozrivý alebo obvinený rozpráva, všimli ste si, že je preňho postupne čoraz ťažšie rozprávať. Aj to jedným zo znakov klamstva. „Nastáva to preto, lebo nervový systém počas stresu automaticky znižuje tok slinných svalov, čo samozrejme vysušuje sliznicu. Aj preto sa človeku veľmi ťažko rozpráva,“ objasňuje Glassová. Ďalším znakom môžu byť vysušené pery alebo náhle hryzenie do pier.
  11. Pohľad bez žmurknutia
    Keď ľudia hovoria pravdu, neudržiavajú veľmi očný kontakt, ich oči behajú spontánne sem a tam. Klamári však pri lži využívajú neprestajné civenie, takmer bez žmurknutia, ktorým sa vás snažia zmanipulovať a kontrolovať.
Viac o téme: Vzťahy Klamstvo
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy