Bojíte sa vypýtať si to, čo vám patrí? S asertivitou vám to pôjde ľahšie

V dnešnom svete je "byť asertívny" veľmi dôležité, pretože jedine tak získate to, čo si zaslúžite. Mnoho z nás veria, že asertívni ľudia sú priemerní a sebeckí, a je im jedno, čo si o nich ostatní myslia a hovoria. V skutočnosti to ale nie je pravda. Asertívni ľudia bývajú úspešnejší, zdravší a šťastnejší. Dnes sa pozrieme na cenné tipy, ktoré vám s asertivitou pomôžu.

 

 

 

Sebavedomie

Aby ste získali potrebnú asertivitu, budete sa musieť cítiť sebavedomejšie. Premýšľajte a konajte pozitívne, aby ste sa vždy cítili optimisticky. Každú situáciu sa snažte riešiť tak, aby ste si pri presadzovaní svojho úsudku boli čo najistejší. Pamätajte, že vaša nízka sebaúcta môže viesť k sebezničujucemu správaniu a úbohému životu.

Hovorte "nie"

Dajte si pozor na ľudí, ktorí chcú ťažiť z vašej dobroty. Nebojte sa povedať "nie" ľuďom, ktorí žiadajú o neprimerané láskavosti. To platí ako pre osobný život, tak pre ten pracovný.

Hovorte správne

Aby ostatní pochopili váš názor, vyjadrujte sa jasne. Hovorte pomaly a pokojne. Efektívne komunikačné zručnosti môžu zvýšiť vašu schopnosť presadiť sa s ľahkosťou.

Trénujte vizualizáciu

Ak ste introvert, ktorý rád necháva veci riešiť za seba, skúste si začať cvičiť vizualizáciu asertivity. Predstavte si, že konáte autoritatívne a zastupujete svoje práva. Postupne zistíte, že konať na verejnosti vám nerobí problém.

Nemýľte si asertivitu s egoizmom

Byť asertívny neznamená, že by ste sa mali stať egoistickými. Postavte sa za svoje zaslúžené práva bez toho, aby ste sa povyšovali nad ostatných.

Agresia musí ísť bokom

Ak sa cítite vykorisťovaný, je prirodzené cítiť strach alebo zlosť, čo vás môže prinútiť k agresívnemu rokovaniu. Zhlboka sa nadýchnite, aby ste sa upokojili, a potom asertívne konajte, aby si vaši protivníci uvedomili, že nie ste ľahký cieľ. Ľudia vždy načúvajú tým, ktorí hovoria pokojne a jasne.

Držte sa svojich zásad

Nebuďte príliš milý za cenu obetovania svojich hodnôt. Vždy buďte pevný, pokiaľ ide o dodržiavanie vašich ideálov. Je jasné, že vás nikto nemôže nechať konať proti vašej vôli. Dodržiavanie vašich zásad je kľúčové, pretože jedine tak vás ľudia budú rešpektovať.

Viac o téme: Práca Výhra Úspech Asertivita Sebadôvera
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto:Getty, successnow

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy