Aké bývanie si môžete dovoliť podľa vášho platu? Finančný poradca vysvetľuje

Obzeráte sa po novom bývaní? Hľadáte si svoj nový domov? Ak budete riešiť kúpu nehnuteľnosti prostredníctvom hypotéky, určite budete chcieť vedieť, čo vás v súvislosti s ňou čaká. Pracovný portál Kariéra.sk oslovil finančného poradcu Slavomíra Molnára, aby prezradil, na čo všetko sa pripraviť a ako výška vášho platu ovplyvní kúpu nehnuteľnosti.

Trvalý pracovný pomer je výhoda

„Vo všeobecnosti možno tvrdiť, že banky preferujú pri poskytovaní hypoték žiadateľov, ktorých príjem pochádza zo zamestnaneckého pomeru. Je to prirodzene spôsobené stálosťou a pravidelnosťou príjmu žiadateľa. Banky dokážu akceptovať okrem samotného príjmu zahrňujúceho bonusy aj vyplácané diéty, či rôzne sociálne dávky,“ vysvetľuje Molnár.

Výška hypotéky podľa platu

Maximálna výška hypotéky sa určuje podľa súčasných legislatívnych opatrení ako 8-násobok čistého ročného príjmu klienta, avšak v praxi banky vypočítavajú úverový limit ako 96-násobok priemernej čistej mesačnej mzdy klienta. „Z pohľadu klienta to je výhodnejšie, pretože niektoré banky vypočítavajú priemer mzdy za posledných 6 mesiacov, iné za posledných 12 mesiacov, vďaka čomu sa môže maximálna výška hypotéky líšiť aj medzi jednotlivými bankami,“ hovorí finančný poradca.

V praxi to znamená, že na hypotéku vo výške 120 000 € musí klient zarábať minimálne 1250 € v čistom. Výnimku na vyšší úverový limit je prakticky nemožné získať, preto je jedinou možnosťou šplhať sa platovo vyššie.

Zároveň však platí, že banky na pozadí vo výpočtoch kontrolujú aj schopnosť splácať hypotéku cez existujúce výdavky (životné minimum, existujúce splátky úverov a povinná rezerva). Sprísnenie zo začiatku tohto kalendárneho roka tak hlavne pocítia žiadatelia s príjmom nižším ako 660 € (v prípade dvoch žiadateľov je hraničný príjem 1 110 €). 

Aké bývanie si môžete Galéria fotiek (2)

„Ak k tomu prirátame podmienku, že len jedna z piatich poskytnutých hypoték môže byť s financovaním 90%, ktoré je navyše s prirážkou k úrokovej sadzbe, vo výhode sú tí klienti, ktorí majú aj nasporené vlastné financie vo výške 20% kúpnej ceny,“ objasňuje Molnár. To sú tie hlavné dôvody, prečo by sa mal každý pracujúci človek snažiť si vydobyť od svojho zamestnávateľa čo najvyšší príjem. Čím viac človek zarába, tým má lepšie možnosti nielen sporiť, ale predovšetkým získať hypotéku s vyšším objemom. A to je pri súčasných cenách nehnuteľností v krajských a okresných mestách nevyhnutnosťou.

Máte nízky plat? Napravte to

Váš plat vám nedovoľuje vytvárať si finančnú rezervu? Vyrátali ste si, že banka vám neposkytne hypotéku, akú by ste potrebovali? Riešením je začať pracovať na zvyšovaní vášho platu. Skúste si pohovoriť s nadriadeným o zvýšení vašej mzdy. Ak ste sa o to už neúspešne pokúsili alebo viete, že rast vášho platu u vášho zamestnávateľa nie je možný, máte ešte jedno riešenie – nájsť si novú prácu s lepším platom. Pomôcť vám v tom môže služba Agent, ktorú ponúka pracovný portál Kariéra.sk. Stačí zadať názov pozície alebo oblasť, v ktorej sa chcete uplatniť, uviesť miesto výkonu práce a nové pracovné ponuky podľa vašich požiadaviek vám prídu priamo do vášho e-mailu.

Viac o téme: Hypotéka Bývanie Plat Výška hypotéky
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy