5 dôvodov, pre ktoré šikovní a ťažko pracujúci ľudia nedosiahnu úspech: Toto ich brzdí najviac

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Sú ľudia, ktorí sú inteligentní, šikovní, ťažko a veľa pracujú, aby dosiahli to, čo si zaumienili. No aj napriek tomuto všetkému vytúžený úspech neprichádza. Máte vo svojom okolí takýchto ľudí aj vy? Alebo dokonca máte pocit, že je to váš prípad? Niekedy sa od úspechu vzďaľujete sami, bez toho, aby ste si to uvedomovali. Akým chybám sa treba vyhnúť? Na týchto 5 vecí si dajte pozor, brzdia vás totiž na ceste za úspechom.


 

  1. Nestretávate sa s novými ľuďmi
    Áno, je jednoduché držať sa pri ľuďoch, ktorých poznáte už dlho, rozumiete si s nimi a máte s nimi vybudovaný blízky vzťah. Ak sa však budete držať stále pri tých istých ľuďoch, spôsobí to, že zostanete stále pri rovnakých, dookola sa recyklujúcich nápadoch. Noví ľudia by vám však priniesli čerstvý vietor, odlišné idey a vďaka nim by ste získali novú perspektívu. Nie, neznamená to, že by ste teraz mali prerušiť vaše dlhoročné kamarátstva. Pomôže vám však, ak si okrem týchto priateľstiev začnete budovať aj nové.
  2. Neviete sa prispôsobiť novým okolnostiam
    Doba sa mení, všetko okolo sa vyvíja a je potrebné sa tomu prispôsobiť. Nedržte sa a nelipnite na spoľahlivých a overených spôsoboch, ktoré už poznáte a ktoré máte overené. Vyskúšajte niečo nové, s čím nemáte skúsenosti, buďte zvedavý a objavujte všetky dostupné novinky. Nestavajte sa nedôverčivo k novým programom v práci, užitočným aplikáciám či novým metódam a technikám, ako sa niečo naučiť. Všetko nové vás môže len obohatiť – minimálne o zaujímavú skúsenosť.
  3. Bojíte sa riskovať
    Bez rizika sa k úspechu len ťažko dostanete. Ak chcete dosiahnuť viac, musíte rátať aj s možnosťou, že pravdepodobne niečo stratíte. Je však dôležité pripraviť si plán a stratégiu, v ktorej budú straty zahrnuté. Tým, že sa na možné riziká pripravíte a pokúsite sa ich „vykryť“, nebudú až také bolestivé a lepšie ich zvládnete.
  4. Myslíte si, že si úspech zaslúžite automaticky
    Častý problém ľudí, ktorí boli dobrými žiakmi v škole. Zvykli si totiž, že ich drinu a poctivé učenie si všetci všímali a boli automaticky odmenení. V skutočnom živote to však takto funguje len málokedy. Okrem tvrdej práce, strategického myslenia, obklopovania sa správnymi ľuďmi  a trošky šťastia sa vám uspieť nepodarí.
  5. Neveríte si, že toho dokážete oveľa viac
    Je to prekvapujúce, ale šikovní a inteligentní ľudia často neveria vo vlastné schopnosti. Sú sami sebe svojimi najväčšími kritikmi, čo spôsobuje, že nezvládnu toľko, koľko by mohli. Práve tento perfekcionizmus ich brzdí a nedovoľuje im ukázať všetko, čo dokážu. Ak je to aj váš problém – zmeňte svoje nastavenie. Začnite si viac veriť a dôverujte vo svoje vlastné schopnosti.
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: lifehack; Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy